Hagevandring. Dag 5: Drivhuset!

I dag fortsetter vi vår virtuelle hagevandring i min svenske feriehage. Først skal jeg invitere deg inn i mitt drivhus.

Det første som møter oss der er en kommode vi en gang fant i containeren til naboen i Oslo. Vi forhørte oss med ham før vi tok den ut av søpla. Den var i grunnen fin før vi malte den, men i sommer bestemte vi oss altså for å male den svart! Da passer den bedre inn med drivhus- innredningen forøvrig. Vi er faktisk veldig fornøyde med resultatet, for kommoden var gammel og slitt, med en god del skrubbsår og skrammer. Nå fungerer den perfekt som oppbevaring for hageredskaper, hansker, gjødsel og ugressmidler.
Ved skyvedøren har vi et relativt stort laurbærtre stående i en selvvanningspotte fra IKEA. Jeg er veldig fristet å spraylakkere den svart!? Hva mener dere? Eller har dere noen andre tips til hvordan jeg kan gjøre denne krukken litt mindre plastaktig?


Som dere ser av bildet ovenfor fungerer drivhuset vårt mest som en ekstra stue på sommerstid. På våren derimot, har jeg en mengde frøplanter og nyinnkjøpte planter til driving der inne.

Bildet ovenfor:
Benken til høyre var opprinnelig aldersbehandlet hvit når vi kjøpte den for to år siden, men det viste seg den ikke tålte vær og vind så godt som lovet, så i år var vi tvunget til å male den. Vi bestemte oss samtidig for å flytte den permanent inn i drivhuset. Der står den nå mot den ene kortveggen. Den ble selvfølgelig svart så den skulle passe inn med det øvrige møblementet. Til venstre for den plasserte vi vårt ene fikentre. Det er nå blitt godt over 2 meter høyt. Desverre har det ennå ikke fått noen frukter.
Det har vi derimot fått på sitrontreplanten som står til høyre for benken. Den har både fullmodne sitroner, små, grønne frukter OG blomster! Duften av citrus i drivhuset er blitt et "must". Det påminner meg om hagen vår i Spania og er en av de beste planteduftene jeg vet!


I sommer har vi endelig fått lagt inn elektrisitet i drivhuset! Det var en kjempefordel! Frem til nå har vi trukket en forlengelsesledning bort til huset hver gang vi har hatt selskap. Nå har vi fått lagt inn rikelig med stikkontakter, både i tak og vegger, så vi kan ha koselys, vekstlys, takvifte og mye annet der inne.


På den ene kortveggen har jeg laget klatrestativer for plantene av nett med armeringsjern som jeg rammet inn med 2"x2" trevirke. I dette har jeg fått elektrikeren til å integrere jordete, svarte stikkontakter slik at de nesten er usynlige.
Jeg synes det ble veldig vellykket!? Jeg har også fått slike svarte stikkontakter installert i taket.
Det fine med dette er jo at jeg kan skifte lamper, vifte og lignende etter hvert som bruken forandrer seg der inne etter årstiden.

Elektrikeren var dessuten så forutseende at han koblet lysbrytere slik at hver stikkontakt kan slås av og på uavhengig av hverandre!

Vi må jo ha noe som ikke er så veldig praktisk også- så oppå kommoden har vi plassert en del "nips", blant annet noen pyntefigurer, skåler og små telyslykter vi faktisk benytter om kvelden når vi sitter der ute. Jo, "plantene" på kommoden er faktisk av plast :-( Det blir for vanskelig å holde liv i ekte potteplanter siden vi ikke bor fast i vår svenske hage. Større planter kan vi derimot fint oppbevare både inne og ute.
Ved husets ene kortside har vi dessuten et bed vi har laget direkte i bakken. I dette har vi flere ulike planter. Blant annet vindruer, liljer og kiwi. Jeg planlegger å plante et par klematis der inne til høsten så vi får litt frodigere blomstring i drivhuset også.


For tiden har vi hengt opp en stor, fiberoptisk lampe i taket over spisebordet.
Vi får litt blandete tilbakemeldinger på denne av familie og venner. Noen mener den overhodet ikke passer inn der, mens andre synes den er morsom og stemningsfull. Hva mener du? Bør vi gå for noe mer klassisk over bordet?


I morgen er det 1000 åpne hager i både Norge og Sverige. Om du kommer til å delta ønsker jeg deg en riktig fin og begivenhetsrik dag!
Vi andre oppfordres til å besøke dem som har tatt seg tid å åpne sine hager for deg og meg! :-D
Her på bloggen tenker jeg å feire den med å ta dere med ut i drivhushagen min.


Ha en fortsatt riktig fin helg!


Kommentarer

 1. Så flott! I dette drivhuset tror jeg jammen jeg kunne trives :)

  Ha en flott lørdagskveld! Klem

  SvarSlett
 2. Stum av begeistring :)) For eit flott drivhus...............
  Den krukka du ville forandre farge på. Eg hadde prøvd å spraya den svart. Har spraya krukker sjølv, det går heilt fint.
  Ha ein super kosekveld i drivhuset!

  SvarSlett
 3. Drivhuset ditt er superfint=) Komoden var jo fantastisk, og lekker som svart. Artig å se rundt i hagen din, og den er utrolig fin og frodig. Gleder meg til å se mer. Fin helg til deg=) Vibeke

  SvarSlett
 4. Et dejligt drivhus og en rigtig god størrelse!

  Plastkrukken ville jeg også spraye sort, det kan sagtens lade sig gøre!
  Denne kommode er virkelig et fund! den ville jo have kostet en bondegård hvis i skulle have fundet den på loppis :-)

  Jeg glæder mig til flere billeder. God solrig weekend, fra Elin

  SvarSlett
 5. Utrolig flott drivhus dere har! Jeg ville nok ha malt den krukka svart, ja. Ellers så likte jeg lampa veldig godt :-)
  Ha en fortsatt fin helg.

  SvarSlett
 6. Tusen takk for tipset/linken, Stein! :)) Det er bare utrolig flott det drivhuset ditt!! -Og jeg ser at sitrontrær absolutt kler svart også, -fargene kom virkelig til sin rett! ;) Elsker sitrustrær jeg også, minner meg om alle somrene i Frankrike! ;) De sorte møblene ble utrolig lekre! Jeg har enda ikke sluppet tanken på sort bord, skal se hva det blir når jeg omsider får de nye sofaene inn i stuen! ;)) Takk for tilliten forresten, hi, hi! ;))) -Og takk igjen for supert innspill!

  Ha en fin uke! :0)

  Stor klem, Ann,
  Glassveranda.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg