En hagevandring. Dag 6. Drivhushagen!

I dag går vi ut, på baksiden av drivhuset og trer inn i "drivhushagen". Den er omtrent 20 meter lang og 10 meter dyp på det smaleste. Til tross for at den ikke er så veldig stor, så er den lagtfra ferdig opparbeidet. 
Det vil si, den har rikelig med blomster, men selve strukturen er og omkransingen er så vidt påbegynt. Planene er mange, så dette er ikke et prosjekt jeg kan ferdigstille på et par uker i sommerferien. 

Hittil har denne delen uten tvil vært den tyngste å opparbeide. Den har nemlig blitt til på ruinene av et gammelt hovedhus som en gang sto her. Grunnen utgjør derfor ikke jord, men enorme mengder store steinblokker lik dem du ser i bakkant på bildet nedenfor. 
 
Disse er godt iblandet mengder av murstein, blikk og rester etter noe jeg tror har utgjort husets skorstein. Her graver man ikke, men bruker slegge og spett! Likevel bestemte jeg meg i høst for å anlegge en rosehage nettopp her. Opprinnelig var planen å lage en middelhavshage med en mengde eksotiske vekster. Det innser jeg etter hvert er for tungvint, siden det meste da må flyttes innendørs om vinteren.

I fjor hadde jeg tre sorter roser i drivhushagen. I år har det økt til over 20 sorter! Hvor mange roser det er her totalt sett vet jeg faktisk ikke, for jeg har kjøpt flere eksemplarer av mange av sortene.
Nedenfor, en bunndekkende rose; Gartnerfreude, som jeg har plantet rikelig av.

Foruten roser er det stort sett liljer som dominerer denne delen av hagen. Jeg har mange hundre av dem her. Desverre hadde de fleste ikke kommet i blomst sist gang jeg besøkte hagen, men alt så ut til å bli en rik blomstring!
Lychnis Coronaria er en plante jeg liker å plante blant roser. Det samme gjelder planter som danner hvite skyer av små blomster, som Ranunculus Aconitifilus "Flore Plena", Achillea "The Pearl" og Anaphalis Triplinervis.
Neste år kommer jeg nok dessuten til å plante mange flere hvite og blå lobelia siden de også har stortrivdes i rosehagen i år. De passer jo begge fint sammen med de fleste sorter roser! 
 

Hvite liljer har jeg mange av i drivhushagen, selv om det disse ukene nok er mange hundre liljer i rosa varianter som dominerer der borte!

Jeg er stort sett mest glad i de lave liljevariantene.
Midt i det største bedet, som befinner seg like bak drivhuset har jeg plantet et 2 meter høyt mandeltre som skal få leve utendørs året rundt. Tanken er at det skal omgis av stort sett bunndekkende roser og lave planter. Det betyr at jeg planlegger å flytte en del av de høyere plantene i dette bedet. Jeg har plantet en del forskjellige lavendel planter her og til min store glede overlevde de vinteren og vokser seg for tiden til tette, fine småbusker, så dem skal jeg ha mange flere av i dette bedet!

Mine faste blogglesere føler nok jeg har nevnt det til kjedsommelighet, men jeg planlegger å lage et opphøyd basseng foran engelen på bildet. For øyeblikket står hun plassert på natursteinsmuren, som en gang utgjorde kjellerveggen i huset som nå er borte.

Jeg skal ikke plage dere for mye med alle mine planer, men heller la dere se dem etter hvert som de stiger frem, men her står hun altså, drivhushagens beskyttende engel.


Nedenfor;
Forhåpentlig står krukkene på en brosteinsbelagt terrasse i drivhushagen neste sommer. Det var jo egentlig min hovedplan denne sommeren, men på grunn av Canadagjessenes herjinger måtte vi prioritere litt andre ting...
Til høyre: En av årets suksesshistorier: I fjor sommer kjøpte jeg to oppstammete roser på impuls. Jeg fikk beskjed om at de høyst sannsynlig ikke ville overleve vinteren utendørs, men det har de gjort!
Det vil si, begge overlevde, men på den ene har et dyr (?) brukket av toppen i sommer, så den rosen vil jo ikke bli som i fjor. Jeg venter og ser hvilke blomster den får. Disse rosene er jo stammet på andre sorters ved, så når de dør under podestedet er det i så fall vertsplanten som vil blomstre.
På bildet til høyre har den røde rosen fra i fjor blomstret rikt hele sommeren!
Takk for at du har fulgt meg på min hagevandring de 5 siste dagene!

Jeg invitererer deg gjerne på en virkelig hagevandring en gang i fremtiden, når eiendommen vår har fått en ferdig opparbeidet hage!

Jeg benytter anledningen til å opplyse om hageselskapets storsatsing i dag:
1000 åpne hager!
Det er et samarbeidsprosjekt som går av stabelen både i Norge og Sverige.

Her kan du finne hager å besøke i ditt distrikt:

For Norge: 

For Sverige:
Ha en fortsatt riktig fin helg!

Kommentarer

 1. Kjempe flott! Her var det virkelig en fin blomstring. Nydelige liljer!

  Ha en flott søndag! Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for alltid like hyggelige kommentarer Vivi :-)
   Ha en riktig fin dag.
   Stein

   Slett
 2. Eg er stum av begeistring. Nyt denne vandringa di.For ein fin hage og flotte planar du har.Forstår godt at det er tungt arbeid å få orden på det fyrste bedet du viser og når du skal plante roser er det snakk om ei viss djupte du må ha også. Men aldeles flott er og blir det :-)
  Er så spennande å følge deg at eg legg meg til som følgar :D
  Ha ein super kveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og mange takk for veldig hyggelig tilbakemelding! :-D
   Ja, roser skal desverre plantes dypt, så det blir forferdelig mye arbeid for hver eneste plante, siden absolutt hele drivhushagen virker som den er en eneste stor plass for fyllmassene etter grunnmur og pipe++ for det gamle huset :-( Det positive er jo at jeg finner veldig mye murstein jeg kanskje kan bruke i et fremtidig prosjekt ;-)
   Ha en fortsatt riktig fin dag.
   Stein

   Slett
 3. Frodig og flott hos deg! Koselig å være med på vandring og jeg liker også godt at du tenker høyt rundt planer du har fra hagen :)Jeg elsker å planlegge både realistiske og urealistiske hagesprell i Rantenhagen :) God uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ranten. Tror vi er veldig like der: Jeg elsker også å planlegge- selv om ting kan være litt urealistiske av og til. En hage skal jo i grunnen alltid være i utvikling, ellers så mister det hele jo litt av sjarmen ;-) Jeg setter alltid pris på å se innleggene dine med alle spennende vekster i din hage :-)
   Ha en fortsatt fin dag
   Stein

   Slett
 4. Det var ett bed etter min smak , mange små og store overraskelser og ikke minst farger og blomster til å bli glad av.

  Takk for titten Stein , alltid en fornøyelse og besøke din hage.

  Ha en fin dag , Marit.

  SvarSlett
 5. Jeg gjentar meg selv, du har en fantastisk hage!

  Takk for tipset med Evernote - holder på å gjøre meg litt kjent og kanskje jeg må spørre deg om litt hjelp etter hvert.

  Klem Anne Karin

  SvarSlett
 6. Drivhushagen ser ut til å være et syn allerede så med alle planene må den bare bli helt fantastisk! Og det er nok litt av en jobb å grave store nok hull til rosene i den steinete bakken. Men det er nok verdt jobben når resultatet blir så bra. Snart er det din tur til å ha åpen hage på 1000 åpne hager :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg