En hagevandring i August. Del 2


Mens jeg i går tok for meg den delen av "woodland" hagen som befinner seg nærmest elven, har jeg i dag beveget meg litt lenger inn i selve skogen. Her har jeg kommet litt lenger med selve "skogsveis etableringen", men jeg trenger nok å fjerne en god del flere trær i vinter for å slippe lyset inn. Også her har jeg stort sett konsentrert meg om bunndekkende vekster som skal hindre krattskog fra å vokse opp. Med hensyn til planter bør en woodland hage ha tre "lag". Det øvre, som utgjør høye trær. Disse skaper tak og skygge i hagen.


Det nedre laget, som er bunndekkende planter, som dekker skogsbunnen. Siden de høye trærne alt er der har jeg hatt mest fokus på det nedre laget. Når det har etablert seg bedre er det på tide å fokusere mer på det midtre laget, som da blir busker og lavere trær. De vil være med å danne rom i woodland hagen og er ofte det laget som en vanligvis ikke finner så lett i en naturlig skog.
Jeg har såvidt begynt å tenke på å etablere dette midtre laget i skogen. Jeg ønsker å benytte meg av formelle hekker noen steder, lave prydtrær- busker. Først da vil min skog føles som en virkelig Woodland hage!

Bildet til høyre:
I dag vil jeg fokusere på det området av Woodland hagen som jeg har merket i blått. I går tok jeg for meg den delen som grenser mot elven.

Bildet til venstre:
Jeg benytter meg egentlig ikke av ettårige palnter i skogen, men noen "flittig lise" har jeg likevel plassert der i år for å se litt blomster. Sommerstid er det nemlig ikke så mye som blomstrer i en woodland hage. Skogsbunns planter viser som oftest sin fargeprakt om våren før store trær stjeler alt sollyset. Siden går mange av plantene i dvale om sommeren før noen igjen stråler om høsten. De fleste må en nok derimot vente på til neste vår igjen.
Jeg forsøker derfor å satse på planter med interressant bladverk, iøyenfallende farger eller tegninger på løvet, eller kontrasterende typer blader. Jeg har derfor ganske mange ulike hosta siden de tilbyr en stor variasjon i farge, mønstre og størrelser, samt at de trives godt i en skog med halvskygge. Plastskiltet i forgrunnen passer ikke helt inn, men er plassert der for at jeg ikke skal ødelegge noen trillium knoller som jeg har plassert foran hostaen. ;-)

Bildet nedenfor:
Kanskje ikke helt vanlig i norske hager, men rundt om i skogen har jeg plassert en del små dyrefigurer under busker og bregner. Tanken er at bare dem som ser godt etter skal få øye på dem. Her har nok ikke bregnen vokst seg stor nok til å skjule denne oteren ennå, men neste sesong vil nok situasjonen være en helt annen...
Ellers har jeg begynt å transplantere mose inn i flere bed. Jeg ved de fleste ønsker å kvitte seg med nettopp det, men jeg gjør alt jeg kan for å få så mye mose som mulig ;-) Deriblant blander jeg surmelk i vann som jeg sprinkler ut over bedene. - og det virker faktisk! :-)
(Planter på bildet:
Til venstre bak oteren, en Lamprocapnos Spectabilis Alba (Hvit løytnantshjerte)
Til venstre foran oteren, en Pachysandra Terminalis (Vinterglans) som er en ypperlig bunndekkende woodland plante. Foran denne til høyre, en pulmonaria "Opal" (Lungeurt)
Til høyre for oteren, en Arisaema Concinnum (Kobralilje) Bregnene i bakgrunnen er vanlige, norske skogsbregner.)

Liljer blir jeg mer og mer glad i. Også i skogen. Spesielt de hvite dvergvariantene, som her Lilium "Inuvik". Nå står hvite Martagonliljer høyt på ønskelisten, men de har jeg ikke en eneste en av ennå!
:-) Rhododendronen i forgrunnen til høyre er en R. "Pachysanthum". Bak liljene skimtes bladene til en Astrantia.Som bildet til høyre viser, mangler min Woodland hage stort sett det midtre laget som busker og små trær vil utgjøre. Det vil si, jeg har plantet en del slike planter. Blant annet forskjellige typer magnolia, mahonia, rhododendron, Sargenteple, syriner, kristtorn og annet, men er veldig interressert i tips om lave prydtrær (2-5 meter høye) med fint bladverk og/eller blomstring.

Nedenfor:
Astilbe trives godt i en skyggefull skog og skaper farge med sin blomstring i Juli- August. Bak den, en Campanula "Ocean" i blomst.

Neste inlegg kommer jeg til å ta for meg en annen del av eiendommen enn woodland hagen.


Ha en fortsatt fin dag!

 


Kommentarer

 1. Om ett par år när allt växt till sig kommer det bli fantastiskt fin där i woodlandet, oftast brukar ju växterna sätta fart efter tre år.
  Det är ett stort område till att röja om du ska ta hela det blå streckade området...
  Ha de bra
  Mariana

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Mariana. Jeg håper du har rett, for mine kunnskaper om plantene har stort sett vært hentet fra bøker. Ting kan jo se litt annerledes ut i virkeligheten, så jeg krysser fingrene og håper det ikke kommer til å bli et salig kaos... :-D
   Ja, det er et stort område som gjenstår, men planen er etter hvert å la ting gro seg til i den bearbeidete delen, for så å dele opp og transplantere planter etter hvert som jeg jobber med innover i skogen :-)
   Ha en fortsatt fin dag!
   Stein

   Slett
 2. For en vakker skog, jeg formelig kjenner duften. :))

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og takk for en hyggelig melding :-) Det lukter faktisk veldig godt- spesielt om våren når en del duftende planter er i blomst der inne :-D
   Ønsker deg en fortsatt riktig fin dag!
   Stein

   Slett
 3. Woodlandet blir virkelig kjempefint. Du er heldig som har så mange trær allerede. Det er ofte skyggen som er problemet, eller mangelen på den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit. Ja, jeg er veldig glad for trærne nå. For noen år siden kontaktet jeg et firma som tilbød seg å hugge ned alle trærne gratis. For at det skulle lønne seg for dem ville de fjerne nesten alle trærne og jeg så for meg en ørkeneiendom med trestubber over alt. Heldigvis fikk jeg kalde føtter og avlyste alt. Nå kan jeg ikke tenke meg eiendommen uten denne skogen :-)
   Ha en fortsatt fin dag!
   Stein

   Slett
 4. Dette blir eit virkelig flott område. Takk for omvisninga i runde to, eg vert med vidare :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei MarJE. Takk for hyggelig melding. Så fint at du ønsker å bli med på videre hagevandring, selv om den bare er virtuell! :-)
   Ha en fortsatt fin dag
   Stein

   Slett
 5. Kjempefin woodland hage. Så flott med de store trærne over, det er så flott når man får til fine bed under, det ser lovende ut hos deg:-)

  SvarSlett
 6. Stein - dette er jo bare helt utrolig stilig! Woodland er kjempekult konsept. Sjekk ut bilder fra Isabella Plantation i Richmond Park for inspirasjon til 'mellomlaget'. Blomstringen i mai/juni er nesten verd en egen tur til London. Kanskje jeg må lage et eget innlegg for bildene fra mine turer dit for deg?

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg