En liten tur i Woodland hagen


Mens det fortsatt blomstrer rundt om i hagen forøvrig, er det stort sett de grønne paljetter som preger Woodland hagen vår. Det og veldig mye ugress, siden jeg nok ikke har prioritert luking der inne så godt som jeg burde i år....
Likevel er det mye jeg finner glede i når jeg ser litt nøyere etter på skogsbunnen.

Der har jeg, etter hvert plantet ganske mange forskjellige sorter hosta rundt om. Faktisk over 30 typer sist gang jeg telte- men jeg skulle gjerne hatt veldig mange flere...!
På bildet til høyre er det Hosta "Mama Mia"
Den har grønne blad med uregelmessige, kremfargete kanter.
Den blomstrer med klokker av lyst lavendelfargete blomster i Juli- August.
Planten blir rundt 35-40cm høy.
Det er en hardfør sort som kan dyrkes helt opp til sone H8.
Som de fleste andre hosta, så foretrekker enne fuktighetsbevarende, næringsrik og veldrenert jord, men den ser ut til å klare seg godt i vår hage, selv om den vel må sies å være veldig tørr og ikke så næringsrik med sin sandjord...
Hos meg står de fleste hosta plantene i full skygge rundt om i skogen, noe som gjør at de vokser senere enn de ville gjort mange andre steder rundt om på eiendommen.

Oppe til venstre i bildet er det en annen Hosta som dominerer. Denne heter H. Sieboldiana "Elegans". Den er en ganske stor plante med store, røkblå blader med nerver som gjør at bladverket får et tydelig relieffmønster.
Kan bli opp til 80cm høy og nesten dobbelt så bred. I Juni får den hvite, klokkelignende blomster.
Snegler er som regeli veldig glad i hosta, men denne sorten får stort sett få stå i fred for snegleangrep i de fleste hager.
Den trives både i sol, halvskygge og full skygge, men vokser saktere jo mindre lys den får tildelt.

Nedenfor: Tellima Grandiflora er en bunndekkende staude som minner veldig om heuchera i bladveksten, men mens sistnevnte kommer i en mengde ulike farger og former på bladverket, så er denn mer ensfarget grønn.



Nedenfor:
Under høstsalget pleier vi å kjøpe litt busker og trær tiltenkt Woodland delen av hagen. Den er jo veldig stor, men trenger litt variasjon i "mellomlaget". Naturlig sett består skogen vår stort sett av "gulv" og "tak". Markdekkere og stauder utgjør stort sett "gulvlaget". De høye trærne som vokser vilt danner "taket". Derimot finnes der stort sett lite planter naturlig der inne som danner hagens "vegger". Sakte, men sikkert prøver vi derfor å lage avdelte "rom" med vegger av busker og små trær.

På bildet nedenfor har vi begynt å danne en slik vegg av, blant annet, hvitkornell.
De to sortene på dette bildet er: Cornus Alba "Ivory Halo" og Cornus Sibirica "Alba Variegata".
Vi setter stor pris på denne typen planter fordi de har grønnhvite, variegerte blader som lyser opp i en litt skyggefull skog.
Begge buskene kan bli opp til 3 meter høye. Den mest hardføre av dem (Ivory Halo) kan leve i soner opp til H6.
Foran disse vokser en Rhododendron Germania. Den er en vintergrønn plante som kommer med mengder av Cerisefargete blomster i Juni hos oss. Selve busken pleier ikke bli høyere enn 1-1,5 meter, så den vil aldri kunne overskygge de to ovenfornevnte.
Den er herdig til sone H4.



Vi håper at vi, etter hvert, kan få etablert noen skogsveier inne i woodland hagen, men som med så mye annet på hytten, er det jo et spørsmål om tid til å gjøre akkurat det, så foreløpig lar vi oss ikke stresser, men lar skogen stort sett være som den er.
I forkant, til høyre på bildet vokser en Rhododendron Catawbiense Grandiflorum. 
Den er kanskje en av de mest vanlige sortene i bruk i Norge- og den jeg har flest av i svenskehagen. Det skyldes jo både at jeg synes den er fin under blomstring (klaser med lilla blomster i Juni), har fint og friskt bladverk og er en herdig og kravløs plante. Den blir vanligvis opp til 3 meter høy i Norge, men hos meg må den gjerne bli mye større! Jeg har nemlig lyst å beskjære store rhododrendon så de blir små trær med en definert stamme.


I grunnen er rhododendron og hosta de virkelige gjengangerne i skogen vår. Jeg har vel rundt 20 sorter rhododendron der inne. Dessverre er det fortsatt litt for skyggefullt til at jeg får et særlig spektakulært blomsterflor der på vårparten, men jeg planlegger å felle flere trær denne høsten, så kanskje til våren...?


Bildet nedenfor:
Ulike typer hosta, blandet med astrania og helleborus orientalis, samt en rhododendron i bakgrunnen. Den blå "kabelen" på bakken er bare vanneslangen. For det har stort sett vært en veldig varm og tørr sommer i hagen vår i år, så vi så oss nødt til å vanne selv skogen med jevne mellomrom.



Til vensre:
Bronseblad: Rodgersia Podophylla plantet jeg enkelte steder rundt om i skogen for noen år siden. Sakte men sikker har de begynt å etablere seg rundt omkring. Planten kan bli opp til 1 meter høy og får store blader som kan minne om kastanjetrær.
Om du planter den litt mer solrikt vil den få nydelige høstfarger på denne tiden av året.


Bildet nedenfor:
I fjor introduserte jeg Lammeøre: Stachys Byzantine "Silver Carpet" i skogen siden jeg ønsker flere planter med sølvfarget bladverk der. En annen fordel er at denne planten ikke er særlig attraktiv mat hos rådyr som ellers forsyner seg grovt i skogen vår.
Lammeøre har avlange, sølvfargete og pelskledde blader. Den blir 30cm høy og sprer seg med utløpere. En fordel er at denne planten er tørketålende og skyggetolerant, noe som jo er perfekt i vår tørre skog. Den er herdig til sone H7.
Til høyre for denne vokser en annen skogsbunnplante jeg setter stor pris på: En Hasselurt: Asarum Europaeum. 
Planten sprer seg stort sett via frøformering, men siden frøene er såpass tunge faller de ned helt inntil morplanten, så disse plantene sprer seg sakte. De har vakkert, blankt, vintergrønt bladverk. Planten trives best i halvskygge/skygge og er herdig til sone H7.


Samme bilde:
Til høyre for hasselurten vokser noen Blåveis: Hepatica Nobilis 
Disse vokser vilt over store deler av eiendommen vår, men jeg setter aller mest pris på dem som er i Woodland hagen. De er vintergrønne, har et grønt og friskt bladverk  og danner fine og tette tuer. I April får de store mengder enkle blå blomster i store klaser. Planten blir 15cm høy  og trives best i halvskygge. De foretrekker mollrik- humusrik jord med iblandet skjellsand eller lignende. Disse plantene foretrekker nøytral til alkalin (kalk)holdig jord og er altså IKKE surjordsplanter, selv om de vokser på skogsbunn!
De er herdige til sone H5.


Bildet til høyre:
Rundt om i utkanten av skogen har en og annen rose etter hvert forvillet seg. De bringer et kjærkomment fargeinnslag til en skog som ellers kan virke temmelig grønn på denne årstiden ;-)




Ha en fortsatt fin dag!

Kommentarer

  1. Skulle gjerne hatt en woodlandhage, det er så fint. Ha en flott dag, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
  2. Elsker Hosta i alle varianter og har flere ute i bedene! Dere har en fantastisk flott og frodig hage, som jeg også fikk se på tv søndag for en uke siden! Flott program. og litt skummelt også....Håper dere fikk hjelp med de uønskede "gjestene"!
    Ønsker deg en flott ny uke!

    SvarSlett
  3. Her var det mye fint. Vi har også noen Hosta planter på hytta som vi flyttet på i år. Håper de vil trives på den nye plassen. Men, det kan på ingen måte sammenlignes med den mengde og størrelse som finnes hos dere. Nyt det og fortsatt lykke til. Hilsen fra Liv

    SvarSlett
  4. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg