En hagevandring i August! Del 1

Alle oss hagebloggere har vel fått med oss at det denne helgen er 1.000 åpne hager igjen- både i Norge og vårt naboland, Sverige.
Jeg skal prøve å få besøkt noen hager denne gangen! :-D for desverre får jeg ikke mulighet til selv å delta. - Ikke fysisk i hvertfall.
Derfor har jeg like godt bestemt meg for å ha en virtuell hagevandring i dagene frem til det ekte arrangementet går av stabelen.  Jeg laget jo en slik bloggvandring i fjor også- og det kan jo være morsomt å se hagens utvikling på dette året?
Jeg har bestemt meg for å dele vandringen opp i ulike soner denne gangen. Da blir det lettere for deg som leser å få en litt bedre oversikt enn i fjor:

Woodland hagen:

I dag går turen først innom en del av hagen jeg kaller for lundhagen, eller "Woodland området". I likhet med det meste av eiendommen forøvrig er også den relativt nyetablert. Det var faktisk ikke før høsten 2010 jeg satte i gang med å rydde i en overgrodd og ugjennom- trengelig skog som tilhører eiendommen. Fremdeles har jeg bare klart å åpne en del av den, men allerede nå begynner jeg å se tydelige tegn på endring!


For å gi deg et litt bedre intrykk skal jeg benytte meg av ulike satelittbilder av eiendommen etter hvert som hagevandringen skrider frem. På bildet til høyre utgjør den delen av Woodland hagen som til nå er ryddet og beplantet, det grønne området du ser under den blå streken.
Den røde tegningen utgjør grenselinjene på denne delen av eiendommen. Det svarte nede til ventre er elven. Helt nederst kan du se en del av bolighuset. (Klikk gjerne på bildet for en større og tydeligere utgave.) Det planlagte veksthuset på bildet er ikke det jeg har i dag. Det står lokalisert et annet sted på eiendommen og kart over det kommer i et litt senere inlegg.

Uansett er altså den største delen av skogen vår fortsatt et ugjennomtrengelig villniss, men i den ryddete delen begynner det å skje en hel del.

Jeg viste skogen til en person som var på besøk nylig. Hun så seg rundt og sa etter en stund;
"Du har jo ryddet mye, men når skal du begynne å anlegge hagen da?" Jeg ble ikke såret, men faktisk litt lei meg, for jeg synes jo jeg ser hagen veldig tydelig allerede. Det meste av planting ble jo foretatt i høst. Over alt synes jeg å se hvordan planter "spretter opp av jorden", men det er jo gjerne slik at en Woodland hage ikke er et blomsterflor i August. Bregner og skyggeplanter er ikke de mest blomsterrike, men jeg setter veldig pris på dem alle. Nedenfor er følgende planter:
Fremst: Cyrtomium Fortunei, en vakker bregne med lys grønt bladverk.

Bak den en Campanula Persicifolia "Alba". Til høyre for den en Stormarikåpe og deretter en Adiantum Aleuticum. 
Bak den, til høyre en Hepatica Nobilis. Til venstre for den, en Woodwardia Fimbriata.

Bak denne igjen synes så vidt en Magnolia Stellata og til høyre for denne, en Omphalodes Verna.


Hittil har jeg konsentrert meg mest om å rydde skogen for døde grener. Videre har jeg hugget ned trær for å åpne skogen og slippe lyset til.


Bildet ovenfor:
Bakersttil venstre; en Syringa "Sensation". Foran denne, Iris Sibirica " Dear Delight" Til høyre for denne, en Hosta Fortuneii. Litt lenger frem til høyre, en Helleborus "Yellow Lady" Til venstre for denne, Hylomecon Japonicum. Til venstre for den, en rhododendron
"Catawbiense Red". I forkant, en Polygonatum Multiflorum.
Etter hvert ble der, naturlig formet tråkk gjennom skogen, simpelthen ut ifra hvordan jeg gikk i terrenget. Disse stiene har jeg forsterket ved å legge store grener i ytter- kantene og fylt stiene med bark fra kompost- kvernen. Dette har forhindret ugress på skogsveien mine, som jeg kaller dem. Et mer delikat problem er jo at mer lys og åpenhet grunnet skogsryddingen automatisk stimulerer til bunnvekst av mer eller mindre ønskelig vegetasjon. Her er det stort sett bare luking som gjelder nå de første årene. For å forhindre nyvekst av uønsket vegetasjon har jeg forsøkt meg med en mengde ulike typer bunndekkere som også tåler skyggeforhold. De sprer seg faktisk bra allerede!
Bildet over: En Astrantia Major "Lars", bak til høyre, Mahonia Aqifolium "Smaragd" og bak denne igjen, en Astilbe "Spinell". Litt nedenfor denne, en Campanula "Ocean"

På bildet til venstre:
Fremst, en Hepatica Nobilis, litt bak den, noen hvit liljer ennå ikke i blomst. Til høyre for disse, en norsk villbregne.
Bak denne, til venstre, en Ligularia Przewalski med flott bladverk og gule spir. Til høyre for denne, en Corydalis Omeiana.


Mer hagevandring i morgen om du vil :-)

Ønsker dere alle en fortsatt riktig fin dag!

Kommentarer

 1. Det er så spændende at følge med i denne Woodland have, den ligner til forveksling vores lille skovstykke med stierne som jeg langsomt får etableret og stykke for stykke får kultiveret og tilplantet mere og mere med planter og ikke bare vildnis. Det tager jo lang tid og tid er ikke det jeg har mest af da jeg jo arbejder med kunst og workshops, foruden min Bed&Breakfast. Men det er jo også en form for afslapning at gå i haven/skoven og skabe nyt!

  Glæder mig til flere smukke fotos fra jeres paradis!

  SvarSlett
 2. Gudbedre......jeg visste ikke at det var så stort :)

  SvarSlett
 3. Jeg syns du har fått ryddet mye og plantet mye ut. Jeg blir like imponert over alt du får gjort hver gang du er over i Sverige. Det tar jo litt tid før plantene får etablert seg skikkelig og får noe størrelse. Tenker at plantene vises mer for et uinnvidd øye allerede til våren igjen.

  SvarSlett
 4. Himmel og hav for ei tomt, eller skal jeg si hage :)

  Takk for vandringen! Klem

  SvarSlett
 5. Flott med en virituell hagevandring. Det skjer jo store forandringer i hagen deres hele tiden, så det er gøy med en oversikt over de forskjellige delene av hagen. Gleder meg til fortsettelsen :-)

  SvarSlett
 6. Dette var ei flott vandring. Og for ein flott stad. Gled meg til å følge med vidare.
  Ha fortsatt ein fin sommar :)

  SvarSlett
 7. Ja takk, jeg blir gjerne med på flere vandringer! Woodlandet ditt ser supert ut synes jeg og personen som lurte på når du skulle begynne å plante kan ikke ha värt spesielt intressert i hage eller stauder om hun ikke så alt du har plantet! Litt av en jobb du har lagt ned, gleder meg til å se fortsettelsen!

  SvarSlett
 8. For noen er "hage" = plen + klart avgrensede bed..
  Mye mere spennende med blanding av natur og kultur :-) Vet hvor mye arbeid det krever å holde åpninger og stier i skogen. Så er det gøy, bra mosjon. Ikke minst kjempespennende å se resultater. Langsomt og sikkert!

  SvarSlett
 9. Dette var en spennende vandring! Følger gjerne med i morgen også.
  Enorm tomt du har!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg