"Når Jonathan kommer hjem..!"


Som før nevnt ligger vår sommerhage ved "Klarälven" i Svenske,  Värmlands län. Når vinteren er kald fryser denne elven til is. Da er det lite fugleliv å spore i området - om en ser bort fra noen kråker og fastboende småfugl.
Selv om snøen forlengst hadde smeltet på eiendommen vår forøvrig lå isen likevel tykt frem til for noen uker siden.
Men når vi ankom helgen forige uke var det åpent vann som møtte oss. Ikke spor av is noen steder. - Og det beste av alt- Vår kjære sommervenn; Måken Jonathan og familien hans hadde vendt tilbake! 
Han satt og ventet på sin vante plass ved bryggen og vi ofret gladelig både ett og to brød for å stille sulten han og familien sikkert alle føler etter en vinter med lite mat. 

For meg er dagene hvor elven frigir seg fra alle spor av is kanskje det aller største vårtegnet borte i vår svenske hage. De gangene jeg er der borte mens det skjer oppleves det nesten som et magisk øyeblikk. Det hele tar til kvelden i forveien. Da stiger det plutselig en fin tåkedis opp av isen. Snart befinner vi oss i en magisk verden hvor en ofte ikke ser mer enn et par meter foran seg.


Allerede om natten kan en høre hvordan isen knaker og spraker. Tidlig neste morgen ser vi som oftest at store deler av elven allerede er isfri. Nå går det fort ut over dagen og før kvelden er omme føles det som om elven alltid har vært like åpen som den er midt på sommeren! Hver morgen i den påfølgende uken kan vi se store flak med is som driver nedover elven. De er rester fra den samme magiske transformasjonen litt lenger oppe i landet.


Allerede samme dag - eller dagen etter er fuglene på magisk vis tilbake. Nå får vi daglige besøk av Canadagjess som elsker å spise frokost ved bryggen vår. Der gror det noen vannplanter som visst er helt uimotståelig gode, både for dem og for diverse typer and, svane og gjess.
Nå som vi har fått gjerde langs elven kommer de ikke lenger opp på plenen vår for å gå på toalettet- så nå kan vi nyte synet og gjensynsgleden av at vårens budbringere ENDELIG er hjemme igjen! 


Både i skogen og på eiendommen forøvrig vrimler det for tiden av vårtegn i form av planter som titter opp av jorden, men ingenting slår vel vår-gleden vi føler når "Måken Jonathan" og familien enda en vår velger å bygge reder på de små holmene foran hagen vår! Ha en fortsatt riktig fin dag!

Kommentarer

 1. Flott innlegg med prisning av våren som endelig har kommet med isfri elv.

  SvarSlett
 2. Nydelige bilder og flott skrevet. Ha en fin dag videre og god vår.

  SvarSlett
 3. Fantastiske blå bilder!!!!


  Jeg drister meg til å sitere en Jonathan jeg leser hver sommer på hytta:
  “Don’t believe what your eyes are telling you. All they show is limitation. Look with your understanding. Find out what you already know and you will see the way to fly.”
  ― Richard Bach, Jonathan Livingston Seagull

  SvarSlett
 4. Åhhh, så utrolig fint det er hos dere=) Dette må jo være drømmeferiestedet! Håper dere har det fint=) Vibeke

  SvarSlett
 5. Hei! Utrolig stemningsfulle bilder. Ha en fin ettermiddag! Anne

  SvarSlett
 6. Fantastisk flotte bilder du har fått tatt fra Klarälven, det er jo så vakkert å se den sånn på en så flott dag og den ligger der blikkstille. Så koselig å ha en liten måkefamilie:)

  Takk for tipsene, Stein...det med å skrive VED på boksen hadde jeg faktisk ikke tenkt på. Jeg skal slipe litt på den for å se hvordan den blir da.

  Ha en fin kveld og en riktig god helg! Klem

  SvarSlett
 7. Dette ser ut som et riktig idyllisk sted, og vårfølelsen kommer krypende når jeg ser på bildene. God helg!

  SvarSlett
 8. Så blått vann og vakre bilder, hvis en ikke viste at det var kaldt kunne jeg fått lyst til å hoppe til vanns hehe.
  God helg fra Marit.

  SvarSlett
 9. Så smukt skrevet og fine, poetiske billeder!
  Man kan undres om også fugle og dyr ser det smukke i naturen?

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg