Rapport fra planterommet...

Noe av det første jeg gjør hver gang jeg ankommer vår svenske hage på vinterstid er å sjekke hvordan middelhavsvekstene har klart seg på planterommet flere uker uten tilsyn av gangen.

Denne vinteren har det faktisk gått over all forventning! Planter som tidligere år har mistet bladene står der nå like friske og fine som i høst! Kombinasjonen rikelig med kunstig lys og temperaturer mellom 5-10 grader celcius ser ut til å være en sikker vinner...?

På bildet til høyre er agavene mine kanskje ikke verdens vakreste syn- men de så faktisk slik ut i høst også ;-)

Nedenfor:
Citrus trærne mine ser også ut til å ha hatt en fin vinter. Sitrontreet har utviklet flere store og fine sitroner.

Jeg synes jo det er stor stas selv om jeg egentlig regner med de ikke er så friske og syrlige som de kan se ut. Til det må de nok utsettes for mer sol, men fargen er like flott som på de sitronene en kjøper i butikken- og bladverket formelig stråler friskt og vårgrønt!

Nedenfor:
Også både laurbær og oliventreet ser ut til å være klar for en lang og forhåpentlig solrik sommer. Pottene med narcisser er derimot begynt å synge på siste verset hva blomster angår, men så var de jo i full blomst alt i begynnelsen av påsken- og nå står de bare lagret på planterommet til det er trygt å plante dem ut i skogen.
Med det tempoet temperaturene har steget siden i vinter, så kan jo det virkelig ta sin tid....!?


I år har jeg prøvd å lagre pelargonium både i kjeller og planterom. Som forventet har de i klart seg veldig godt i lyset. Kjellerpelargoniumen har derimot stått i fullstendig mørke i noen måneder nå.

Det ser likevel ut som det er liv i dem. Jeg vet mange, på denne tiden pleier å ta stiklinger av pelargonium de oppbevarer lyst. Jeg må inrømme at jeg hadde planlagt det samme, men for å være ærlig har jeg ikke hatt kapasitet til å gjøre akkurat det ennå.

Plantejorden avsatt til formålet har vært gjennomfrosset - og de tomme pottene jeg hadde tatt vare på (rundt 100 stykker) har jeg alt fylt med andre rot - og knollvekster! Plantene mine får derfor heller lov til å bli store og kraftige selv om det sikkert innebærer at de ikke får fullt så frodig blomstring i sommer?

Bildet til venstre:
Denne samplantingen med kaktuser må jeg nok dele opp i flere potter i år, for nå er det nesten umulig å vanne dem! Jeg får være glad at de ikke trenger så mye fuktighet denne siden av året!

Bildet nedenfor:
Nerium Oleander busken min hadde like mange blomsterknopper i fjor vår. Likevel opplevde jeg nesten ikke blomstring på den. Nå håper jeg derimot at denne sommeren vil bli det store oleanderblomstrings-året!!?


Til høyre:
Laurbærtreet er virkelig en takknemlig potteplante både i hagen og innendørs! Det mister nesten ikke blader og holder seg friskt og grønt hos meg hele vinteren! Nå har det dessuten kommet med store mengder nye smågrener og blader, noe som gjør at planten sannsynligvis kommer til å bli enda tettere og frodigere i år! Jeg er selvfølgelig veldig glad for det :-)

Har du lagret planter innendørs i vinter? Hvordan har de taklet den kalde årstiden?

Ha en fortsatt riktig fin kveld! 

Kommentarer

 1. Så mange flotte planter du har overvintret! Sitronene ser like flotte ut som i butikken. Jeg har en kjølig kjeller hvor jeg overvintrer oliven, camellia, blodbeger, fuchsia , agapanthus og mye annet. De står med lys døgnet rundt hele vinteren. De klarer seg veldig fint. Det er bare vanlig lysrør jeg bruker, men det holder. Ha en fin ny uke :-)

  SvarSlett
 2. Det er sikkert en deilig lettelse for hagehjertet når alt er så frodig og grønt som dette. Det blir forhåpentligvis en fin sommer. Jeg lurer på en ting - hvordan klarer alle pottevekstene seg når dere ikke er der på sommeren? Bruker du selvvanningspotter eller har du noen andre lure triks i ermet?

  I skogshagen er det fortsatt full vinter og det ser jo unektelig litt mer frodig i din svenske hage, selvom det går sakte mot vår.

  SvarSlett
 3. Heisann! - ja dette har jo gått strålende,grønne og struttende!
  Hos meg er det helt andre forhold, hvor Geranium f.eks. må stå i div. vindu over hele huset-de blomstrer mer eller mindre hele vinteren..i mars-april klipper jeg blomstene av og beskjærer litt, så starter de på,n igjen rimelig fort. Og fortsetter og fortsetter..gidder heller ikke aklimatisere de, her fyker de ut så snart det går an-at de da går i sjokk og tar en pause er bare greit, for da er jeg mildest talt dritlei av dem. Men de gir aldri opp, og på høsten er de jo SÅ flotte at de må få overleve enda en vinter..

  SvarSlett
 4. Mange måter å overvintre planter på forstår jeg.. Imponerende mengder planter, Stein! Og så fine. Jeg må begrense meg, hvis ikke blir det bare tull. Satt meg som mål å heller lykkes med noen få.. Tror jeg tåler dårlig nederlag, Hehe...

  SvarSlett
 5. Flotte planter, Stein! Vi har også prøvd å overvintre sitrus, pelargoniaer og et par pottede roser i lignende forhold som du har hatt (5-15 grader og mye lys). Det gikk kjempefint, de har aldri vært så fine. Ha en fin uke, på stø vei mot vår og sommer.

  SvarSlett
 6. Flotte overvintringsplanter! Det ser ut til at du har perfekte forhold på planterommet ditt.
  Imponerende mye knopper på oleanderen din. Det blir spennende å se den i blomstring.
  For noen år siden så jeg et laurbærtre som vokste ute på Askøy. Det var blitt ganske stor, men jeg vet ikke hvordan det har klart de siste vintrene.

  SvarSlett
 7. Jeg skur jo alt som må flyttes inn og ut etter årstidene men jeg må si jeg lar meg imponere av din kjellerjungel : ) Der er det jo vår allerede!

  SvarSlett
 8. Kor kjekt når det går så fint med overvintringa. Her hjå det er det så frodig sjølv på planterommet....imponerande. Veldig kjekt å sjå.
  Ha ei god, fin veke, frå MarJE.

  SvarSlett
 9. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 10. Herlig med planterom. Det bugner jo hos deg, her har kun 3 dahliaknoller overvintret i min mors kjeller denne vinteren. Ikke mye å vise fram enda, men de kom i jorda i dag, så om ei uke eller to er det håp om grønt. Mye grønt håper jeg, siden jeg også gikk amokk i dahliahylla hos gartneren i går :)

  SvarSlett
 11. Oj så fräscha de ser ut. Jag lyckas ofta få olika typer av löss och en massa elände på mina övervintrare.

  SvarSlett
 12. Vilken glädje att allt har klarat sig så bra! Och vad kul att du beställt från Eggert! Det gjorde vi också förra året och är också helnöjda:)

  SvarSlett
 13. Hei. Så flott et laurbærtre du har. JEg har prøvd å dyrke småplanter jeg tok med fra Sardinia i potter inne, men akk, de tørket inn (ikke på grunn av mangel på vann) av en eller annen grunn. Har du noe tips om dyrking, evt. hvor jeg kan få kjøpt et lite (bitte lite) tre eller to?

  SvarSlett
 14. Hei Yermun. Takk for det. Jeg kjøpte faktisk laubærtreet på Plantasjen i Oslo for noen år siden. Jeg setter det ut i drivhuset om våren og lar det stå der til høsten. Da tar jeg det inn og setter det i det kjøligste rommet i huset- som likevel ikke har frost.
  Min erfaring er at det er en veldig takknemlig plante. Det står i en selvvanningspotte, men får sjelden vann- både sommer og vinter. Jeg tror du kanskje har overvannet din plante. Dette er jo et tre som trives i Middelhavslandenes tørre klima.
  Håper du får tak en ny plante :-)
  Stein

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg