Jobbehelg i sommerhagen. Del 2.

Jeg husker en gammel dame var medlem i et slags misjonsforbund i nabolaget jeg vokste opp, . En eller flere ganger i uken samlet hun og en gruppe kvinner seg for å strikke votter og sokker til barn i AFRIKA!!? - Eller rettere sagt; Madagaskar!
Jeg vet ikke om de noen gang fant ut at barn på Madagaskar neppe ville trenge ullsokker eller votter, men tanken var jo i utgangspunktet god...?
Uansett- mitt blogginlegg i dag er også bygget på godhjertede menneskers innsamling. Men denne gangen er det jeg som er den trengende - og det jeg mottar kommer faktisk veldig godt til nytte!

Flere venner av oss har nemlig begynt å samle på gamle aviser. Når de føler de har mange nok eksemplarer kommer de med dem til meg!
Jeg tar lykkelig imot. De skal nemlig brettes pent ut over skogsbunnen i vår lille, svenske skog. Der blir de til underlag både for stier og bed.

Denne helgen var ikke noe unntak. Jeg har et lite villnissområde jeg hele tiden har planlagt å gjøre om til bed. Frem til nå har det vært overgrodd, godt iblandet tørre greiner kvister, bringebærris og store mengder uregjerlig gress.
Siden jeg hadde benyttet aviser som underlag for skogsveiene vi anla for en måneds tid siden, så var det jo nesten en selvfølge at jeg fikk benytte det i bedet også!

Etter hvert er det selvlaget sagspon som er den store mangelvaren i skogen vår. Vi klarer simpelthen ikke å produsere nok til å dekke alle stiene vi har anlagt. Jeg kjøpte derfor sekker med prydbark jeg fylte oppå avisene.
Bildet nedenfor viser det nye bedet midt på bildet. (Det med mørkere jord. Det befinner seg altså i starten av woodland hagen.Planen er at det skal bli en "øy" med frodige vekster hvor de store trærne kommer til å danne dette bedets sentrum.


Bedet skal fylles med rhododendron, helleborusene jeg kjøpte på Hagemessen, lungeurt, hvite akeleier og kanskje noe prydgress som ikke er spredningsvillig, men som skaper litt høyde.
Opp etter den ene trestammen har jeg forresten plantet en eføy, som ikke har vokst nevneverdig ennå. Den har selskap med en Campsis Radicans "Flava", som jo er en vekstkraftig, skyggetålende klatreplante som blomstrer med gule trompeter fra vår til tidlig høst - om jeg får den til da....
Den har i alle fall klart seg utildekket gjennom den merkelige vinteren vi har hatt her borte i år
Bildet er ikke mitt, men lånt fra nettet....

Nedenfor:
Rhododendron plantene står klare på balkongen i Oslo, så neste gang jeg besøker vår svenske "sommerhage" håper jeg å få ferdiglaget dette bedet.


Stikk gjerne innom i et senere blogginnlegg for flere prosjekter jeg startet med denne helgen!

Ha en fortsatt riktig fin dag! 

Kommentarer

 1. Dette blir råfint når helleborusene blomstrer til neste vår! Om en 4-5 år så har du noen skikkelig kraftige tuer og det blir et ektraordinært flott blikkfang.

  SvarSlett
 2. Interessant som altid, Stein! Jeg lurer på et par ting; vi har tenkt å utvide kjøkkenhagen vår, og planlegger å dekke den eksisterende gressplenen med våte aviser, og så fylle på med mer jord (og sette poteter der). Hva tror du som erfaren avismann (he he) om hvor tykt lag jeg trenger med aviser? Holder det med et par ark, eller må jeg bruke en hel avis? Tanken er jo at avisene skal omdannes, samtidig som de skal ta livet av gresset. Hva tror du?

  SvarSlett
 3. Hvor har du travlt som altid...:-)
  Mange flotte indlæg som jeg har siddet og nydt...:-)
  Det med aviserne, bruger du dem som ukruts dekke (ukrudtsdug på dansk;-)i stedet for plastik duk??
  Med hensyn til dine Baunta sten synes jeg at kæden passer rigtig godt på..:-)
  Det er så spændende at følge med her i din svenske have.

  Klem fra Lisbeth

  SvarSlett
 4. Hei! Stemningsfulle vårbilder fra woodlandhagen. Å legge planer og gjennomføre dem, er noe av det morsomste jeg gjør. I hagen vår er det ganske mange aviser som har funnet veien. Man skulle nesten ønske seg tilbake til det gamle formatet til Aftenposten.
  Kommer mer enn gjerne innom for å se nye prosjekter. Ha en god kveld! Anne

  SvarSlett
 5. Spennende prosjekt. Det ser ut som om utgangspunktet er ideelt til skogshage. Gleder meg til å følge utviklingen på bloggen din. Lykke til.

  SvarSlett
 6. Ah, det kommer att bli vackert mot de släta stammarna. Ska bli kul att följa! :-)

  SvarSlett
 7. Hei Stein! Jeg er imponert over alle prosjektene deres. Det er jo kjekt med uteaktiviteter på et sånn feriested, men hviler dere aldri? :-O Det kommer til å bli så flott både i det bedet og når stien er ferdig :D Synd med telen i forrige innlegg, men det er jo ikke noe å gjøre med det og plantene orker helt sikkert å vente lit til.
  Fin uke videre!

  SvarSlett
 8. Takk for påminnelsen. Vi har en bringebærhekk overgrodd av ugress og mer enn nok aviser. Et år brøytet vi rydning ved å sette poteter under aviser og ha over litt jord. Det ble kjøkkenhege uten et eneste tungt spadetak.

  SvarSlett
 9. For en energi! Du får jo unna mere på en helg enn vi andre (jeg får vel snakke for meg selv..) får gjort på en måned! Flinkingen :) Jeg bruker Adobe Photoshop når jeg redigerer bildene min. God uke! På balkongen?

  SvarSlett
 10. Votter og sokker til Madagaskar, jaja :) Aviser er lurt å bruke, og når du er så heldig å få av venner, så monner det jo også! Så flott det kommer til å bli i woodlandet deres. Det er så fint med stier og bed, og med skogen som bakgrunn blir det kjempeflott. Gleder meg til å se det når det vokser seg til!Det ser ut til at dere har fin temperatur også, der du sitter med bare armer! Kos dere med prosjektet!

  SvarSlett
 11. Dette kommer til å bli kjempefint! Gleder meg til fortsettelsen. Jeg er også en avissparer. Jeg samler aviser hele vinteren og bruker det som dekke på stier i hagen. Kjempelurt! Sparer meg for mye graving når jeg kveler ugresset på den måten.

  SvarSlett
 12. Dette blir lekkert det er jeg overbevist om. Gleder meg veldig til å se hvordan det blir i løpet av sommeren. Jeg har også anlagt bed med å dekke med aviser først, mye enklere enn å spa tung torv.
  Lykke til med prosjektet :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg