Humler og planter på en Oslobalkong...

Jeg har fått en utfordring fra Anne Grethe med bloggen Lavandula om å skrive et innlegg om humler. Det har seg nemlig slik at, nesten helt ubemerket forsvinner våre naturlige pollinatorer som humler, bier og veps verden over. Det er nok veldig mange grunner til dette, men hver og en av oss med balkong, hage eller verandakasser oppfordres til å gjøre det vi kan. For det haster!
Jeg vil ta denne oppfordringen såpass alvorlig at jeg vil vie et eller flere blogginlegg på temaet, men da må jeg forberede meg først.
I går etter jobben så jeg faktisk en humle på leting etter mat her på balkongen. Nå finner den nok rikelig med føde hos meg, men om du ser deg rundt i naturen har vinteren utsatt alt i stor grad. Telen har gått av jorden, noe som gjør at humlene våkner av sin vinterdvale i jorden, men der er fint lite naturlig å spise for den nå.
Det er da vi hagegale kan hjelpe dem litt på vei.
Krokus, snøklokker, muscari, scilla og fritillaria er alle tidligblomstrende løkvekster som er livreddere for humler når de kommer ut av sine bol.

På min balkong har ferdig innkjøpte narcisser forlengst avblomstret, men siden fioler og stemorsblomster er såpass billige i innkjøp for tiden, så har jeg fylt balkongkassene med disse. Humler liker tydeligvis nektaren fra disse.

På bildet til venstre har jeg satt Forglemmegei i potter og kar gir også mye nektar på en bybalkong. Og så pynter de jo godt opp med sin overdådige blomstring på denne tiden.

I en balkongkasse av flettede kvister har jeg plantet lilla violer.

Nedenfor: Alle balkongkassene på balkongens rekkverk er pyntet på samme måte- altså med violer og stemorsblomster i hvitt og ulike blålilla toner.
Alle disse blomstene er gode for humler siden de skaffer dem nektar på en tid hvor lite ellers er å finne.
Flere bilder fra balkongen følger i et senere innlegg.
Da skal jeg forhåpentlig ta for meg humleutfordringen på en litt mer seriøs måte.

Ha en riktig fin dag så lenge! 


Kommentarer

 1. Flott innlegg om humler. Jeg ble også utfordret sammen med deg, så jeg får se hva jeg finner på i løpet av helgen.

  Ønsker deg en fin lørdagskveld! klem

  SvarSlett
 2. Det er veldig bra at vi gjør en jobb for humlene. Vi så årets første i går=) Håper du får en fin, fin søndag=) Vibeke

  SvarSlett
 3. Så bra at du tenker på insektene nå som det ikke finnes så mye ute i naturen! Jeg har faktisk nesten aldri besøk av insekter på min balkong, blomstring eller ei. Savner de mye, for i feriehagen er det mange og det er så trivelig.

  Gleder meg til ditt neste humleinnlegg. Synes dette er et viktig tema, og har lest litt om ulike teorier mwn har mye å lære.

  God søndag!

  SvarSlett
 4. Så vackert det är på din balkong!!
  Ha en underbar dag!!

  SvarSlett
 5. Det gläder mig att du slår ett slag för våra pollinatörer - utan dem skulle vi snabbt få matbrist i världen.

  Vi har satt upp humleholk, fjärilsholkar och bibatteri i trädgården och så har vi kvar gamla sälgar som är viktigt för insekterna då de blommar tidigt.

  Ha det gott och skriv gärna mer om våra insekter!

  SvarSlett
 6. Så fint at du tok utfordringen. Flott innlegg du har skrevet. Synes du har en veldig fin blogg, den gir masse inspirasjon :)

  SvarSlett
 7. Hei :)
  Så flott at du skriver om humlen Svein! Du har ikke lagt ditt innlegg inn i humleutfordringssamlingen, så nå gjør jeg det for det :)

  Superfint på balkongen din nå! :)

  SvarSlett
 8. Stein! Sorry, skrev jo feil navn... Beklager det!

  SvarSlett
 9. Så fine bilder og så fint humle-innlegg.
  Ha en fin 1 mai Stein.

  SvarSlett
 10. Så fint vi er mange om å støtte opp om humlene!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg