Det gror i vår skog..

Jeg må inrømme det: Jeg er en veldig utålmodig "gartner" i hagen. Av mangel på år med erfaring ønsker og tror jeg gjerne at plantene skal svulme opp og blomstre så fort jeg har fått dem i jorden. Slik er det jo ikke i det virkelige liv. Da må jeg kjøpe ferdig utvokste eksemplarer, og det har jeg hverken råd eller mulighet til. - og egentlig er det jo mye større glede å oppdage at en liten, tander plante langt om lenge kommer med sin første blomst, eller har blitt litt kraftigere fra i fjor!?
Uansett, min hage er så nyplantet at den langt fra har fått de store, frodige staudene, buskene og trærne en finner hos mer etablerte hageeiere. Det er langt mellom blomsterprakten ennå. Men la meg ta deg på en liten hagevandring i mitt grønne "paradis".
Men la meg advare deg; Er du tilhenger av at en hage skal ha staudene så tett plantet at en ikke kan se jord mellom dem, blir du nok ikke særlig imponert over min Woodland. Det samme gjelder om du ikke setter pris på en salig sammenblanding av "ugress" og mer kultiverte planter. Her er det rikelig med naken jord og ugresset er absolutt i flertall!

Fortsatt ikke skremt? La meg vise deg litt rundt i min svenske skog:
Bildet over er av en Geranium "Spiro d´Or. Den har vist seg særdeles skyggetolerant og blomstrer selv der solen nesten aldri slipper til. Når spede solstråler treffer blomsten lyser de lykkelig opp, takknemlig for hver minste stråle!
Nedenfor: Slik er det også med mine Heuchera (Alunrot). De er en gave til alle oss med ikke fullt så grønne fingre. Riktignok er ikke blomsterprakten så imponerende, men til gjengjeld er bladverket fantastisk med ulike fargetoner og mønstre! Mine heuchera trives like godt i full sol, som full skygge. Som ikke det er nok har det vært en fantastisk overraskelse å oppdage dem like "grønne" og frodige under snøen som de var på høsten. Et bed med heuchera virker frodig og vårlig med det samme snøen forsvinner tidlig vår. Mange heuchera har dessuten et vakkert høstløv!
Så har du mer svarte enn grønne fingre? Løp og kjøp!


Løytnantshjerter er planter jeg ganske nylig har oppdaget. Utrolig nok, siden den er et veldig vanlig syn i historiske hager. Mine planter har rukket å bli pene busker alt første sesongen. Etter tips her på bloggen fjernet jeg blomstene når de var i ferd med å blomstre av, og gleden var stor når de bare noen uker etter var full av nye knopper!
Jeg har nok blitt aller mest glad i den hvite varianten som synes å blomstre mye lenger enn sin rosa søster/bror. Til gjengjeld har jeg fått tilbakemeldinger om at de ikke er like varige som planter i hagen. Jeg kommer uansett til å kjøpe flere Lamprocapnos Spectabilis, som er det latinske navnet for disse. Bak planten på bildet (I venstre hjørne) kan du skimte en annen fin skogs/ skyggeplante. En Rodgersia eller Bronseblad som vi kaller dem på norsk. Disse setter jeg også stor pris på. Planten på bildet kommer forhåpentlig med store fjærlike, hvite blomster senere på sommeren- litt like dem du finner på astilbe (Arendsspir)
Nedenfor:
Andre planter som virkelig trives i min skog er Hosta. På bildet nedenfor ser du 4 ulike varianter sammen med akeleier en bregne på vei opp, samt en grønn heuchera med variegerte blader. "Gresset" på bildet er rester av vårens løkblomstring. Stort sett tulipa tarda og narcisser, men også scilla, snøklokker, krokus og annet.


Bildet til venstre: Pulmonaria, eller lungeurt er også en selvskrevet innbygger i en "Woodland hage". De blomstrer rikelig om våren med klynger av små blomster som skifter farge mellom blått, rosa og lilla på samme plante. Eksemplaret på bildet er en "flekklungeurt"; Pulmonaria Saccharata, men jeg har også noen med blader uten mønster: P. Angustifolia.
Den lille alvejenta nedenfor har jeg vist før, men nå er vårløksblomstringen over og blå akeleier har tatt over. Til høyre en Syringa "Wolfii San" i blomst. Syriner ser ut til å trives godt på steder med litt halvskygge i skogen, så jeg håper etter hvert jeg kan få plantet inn noen flere sorter.
Vårløksløvet er jo ikke så veldig pent slik det står nå, men jeg har hørt at enkelte hageeiere pleier å plante stauder som vokser opp og skjuler det halvvisne løvet når tulipaner, narcisser og annet er ferdigblomstret?
Er det noen av dere som har noen tips til litt skyggetålende vekster jeg kunne bruke til dette formålet?


Kommentarer

  1. Med G. phaeum pa gang, slipper du snart svart jord mellom plantene... (hi-hi). Har litt dilla på de der. Perfekte i skyggen. Du kan jo prøve Rodgersia pinnata og astilber?

    SvarSlett
  2. Geraniumene er fine til å dekke over vårløkbladene. Eller hosta.

    Det har blitt flott i skogen din. Jeg ser for meg 2-3 år fram i tid. Da kommer du til å måtte dele masse. ;)

    SvarSlett
  3. Jag försöker mig med Bispelue iår, kanske den fungerar. Men annars har hageselskapet en fin bok, skyggeplanter. Den är inspirerande att läsa och har många förslag til planter, där hittar du säkert massor.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg