Pinse og tropehelg!

Denne helgen har vi tilbragt på landstedet vårt i Sverige og før vi dro var jeg veldig spent på hvordan været skulle bli. Det hadde jo regnet en god del de siste dagene i Oslo, og Østlandet har hatt flom flere steder. Slik var det ikke i Värmland, selv om det "bare" ligger 21 mil fra Oslo. Her borte har vi hatt en fantastisk helg med nesten 30 grader i skyggen på dagtid, sol fra klar himmel og en en perfekt, svalende vind når varmen var på det verste.
Min "hund" har funnet sin plass på bryggen. Der ligger den og passer på om Canadagjess vil prøve å komme på land, men det gjør de!
Det virker ikke som de en gang verdiger vår evig speidende følgesvenn med et blikk, og den har det ikke med å hverken bjeffe eller bevege seg. Kanskje jeg bør gå til innkjøp av hundens søster som alltid sitter oppreist og speider mot samme mål langt der borte?

Jeg var forresten veldig glad for å se at prydeple- treet som hadde blitt ødelagt av rådyr eller elg i vinter, nå har vokst ganske mye. Nå ser det mest ut som en busk med rødlige blader, til venstre på bildet nedenfor. 
Med den farten det har gjenopptatt seg regner jeg med det vil se ut som et lite tre i løpet av sommeren- og til vinteren skal jeg pakke den inn for å forhindre en rådyr- gjentagelse!
Busken til høyre for prydeplet er en variegert syrin med nydelige blader i hvitt og grønt.
 
I fjor var jeg med på en peonimport fra Kina. Jeg hadde bestilt flere spennende typer med rosa, burgunder og kremgule blomster. Desverre døde flere av disse i vinter. Nå har de resterende kommet i blomst - og til min skuffelse ser jeg at ingen av disse var de jeg bestilte. Ikke er de fylte og ikke har de riktig farge. Faktisk er alle av samme type og farge - altså enkle, hvite blomster. De typene jeg hadde bestilt hadde ikke bare ulike farger, men skulle også være fylte.
Ikke alltid like lett å få bestilt planter fra andre siden av kloden ;-)
Blomstene er jo ikke direkte stygge, så jeg får heller prøve å endre litt på fargene i bedene mine :-)
Plantene i min såkalte "Middelhavshage" består i stor grad av kaktus, palmer og palmer som jeg tar innendørs om vinteren.
Jeg har også noen brugmansia (Engletrompet) i hvitt, rosa og gult. I år har jeg også prøvd å plante isop, lavendel, lammeøre og roser. De står litt rotete plassert i hagen bak drivhuset i påvente av at jeg skal virkeliggjøre mitt neste prosjekt her, nemlig å flate ut denne delen av eiendommen (bygge den opp til samme nivå som drivhusgulvet.)
Der skal jeg så legge sandfargete brosteinsbelegning. De bedene jeg skal ha der skal være opphøyet slik at det blir mer Middelhavslikt.Frem til da står altå plantene veldig tilfeldig plassert og minner vel mer om en byggeplass enn en egentlig hage!?
Nedenfor kaktuser, agaver, liljer, fikentrær, lavendel og trepeoner i salig sammenblanding bak drivhuset. Antikke murstein fra hovedhuset som en gang sto her dukker opp over alt. En kan ikke stikke spaden i jorden før10-12 stykker forhindrer en fra å grave et hull. Jeg må nok finne på en del "lure" prosjekter jeg kan benytte alle disse mursteinene til. Desverre kan de ikke brukes som brosteinsbelegning siden de ikke er frostsikre.
 

Kommentarer

 1. Huffda, så synd med pionene. Mine har enda ikke blomstret, men jeg skjønner at jeg må forberede meg på en skuffelse;o( Ikke flere importer derifra...

  SvarSlett
 2. Oy! der er det fint ,,et lite paradis,,
  Det må være helt topp og kunne dra til en sånt sted,
  vann ,landlig ,grønt , blomster og planter.
  Takk for titten og ha en fin kveld ,Marit.

  SvarSlett
 3. Skal si dere har vært heldige med været! Pionene var fine, selv om det ikke var de du bestilte. Det høres ut som om du har en god plan med det meste. Ha en god uke!

  SvarSlett
 4. Hei! Så fint hos dere i Sverige! Dumt med peonene, men kanskje det kjedeligste er at de er like? Nå er det jo fint med gjentakelser og grupper også da, du finner sikkert en fordel med mange like. Selv har jeg kun én, hehe, ikke lett å finne på stort med den. Sånne gamle steiner er også artige, de kan sikkert komme godt med selv om de ikke er frostsikre. Ha en flott uke!

  SvarSlett
 5. Heisan Mona. Neida, det er ikke så synd. Jeg må jo bare tenke litt annerledes. Dessuten er jo hvitt mye enklere å samplante da, og som Bille sa er det jo flott at planter gjentas på i en hage, så det blir nok kjempefint! Det skal bli spennende å se hvilke farger dine peoner får Mona :-D Har du fått knopper?
  Hei Marit og takk for en veldig hyggelig hilsen! Det er veldig givende å jobbe med hage, enten det er hjemme eller på et landsted. Siden jeg ikke har hage i Oslo må jeg jo inrømme at jeg setter veldig pris på å være borti Sverige.
  Takk for hyggelig hilsen Blomsterguri. Ønsker en riktig god uke til deg også - og til dere andre også!
  Bille - har du fått mulighet å reise bort til feriehagen din nå i langhelgen? Jeg har ikke fått tid å lese meg opp på alle bloggene nå i helgen, men kommer til å ta det igjen nå i uken! Så morsomt du også har en peon i feriehagen! Er det en trepeon?
  Mange hilsener Stein

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg