Vår Woodland vokser frem...

Forrige helg var jeg så heldig at en god venn ble med meg bort for å jobbe i vår svenske sommerhage. Planen var å rydde i skogen, men også å plante 150 planter jeg hadde medbragt. Vi klarte å utrette mye mer enn jeg hadde våget å håpe på! Sakte, men sikkert ser jeg hvordan skogen åpner seg og blir lysere, mens skogsbunnen fylles av mer kultiverte vekster som trives under slike forhold. Jeg pleier vel stort sett å vise hvordan ting blir seende ut på denne bloggen, men denne gangen vil jeg prøve å vise litt av prosessen.


Jeg hadde kjøpt inn Roundup denne gangen. Tanken er ikke å spraye den ut over ugress, men smøre LITT på trestubbene som blir stående igjen etter at trær er hugget ned. Merkelig nok hadde ikke det kommet opp mye krattskog der vi fjernet trær i fjor, så jeg ombestemte meg og lot være å bruke ugresmiddel. jeg ønsker jo egentlig å klare meg uten slike produkter. Til høyre kan dere få et lite intrykk av hvordan skogen ser ut der vi ennå ikke har ryddet skogsbunnen.
Det ser kanskje ikke så ille ut, men klikk på bildet så du ser det i større utgave. Det er ikke lett å bevege seg innover i en slik skog. Levende løv dekker en mengde døde grener og kvister, så tett at en nesten ikke kan se skogsbunnen, selv etter at alt det grønne er fjernet.
Nedenfor ser dere forskjellen etter at vi rydder bort krattskog og døde skogsrester. I kantene ser dere litt av hvordan skogsbunnen ser ut før vi rydder. Vi vil ikke brenne dette avfallet siden det er et ypperlig tilskudd til skogsjorden, fuktighet og det økologiske mangfoldet jeg etter hvert ønsker å oppnå.

Nedenfor: En av de mest uunværlige hjelpemidlene vi har, både i Sverige og Spania er kompostkvernen fra Viking. Den er FANTASTISK!! Jeg har hatt flere andre typer før denne, men de har vært som dårlig leketøy i sammenligning - og vi kverner MYE grener, kvister og løv! :-D
Barken den lager bruker vi som bunnmateriale til skogsveiene våre.Skogsbunnen ser kanskje ganske naken ut på oversiktsbildene, men en mengde planter er i ferd med å vokse opp nå. På bildet til høyre, en Arisaema Amurense. Desverre har ugresset; Åkersennep spredd seg som ild i tørt gress på skogsbunnen i år. Helgen som kommer har jeg bestemt meg for å bruke mye av tiden på å luke de verste områdene, slik at mine mer kultiverte planter skal få en sjanse til å etablere seg.


Kommentarer

 1. Det er meget spændende hvordan din skovhave kommer til at se ud med tiden - jeg glæder mig til at følge projektet her på bloggen og især at se hvilke planter du vil have der. Jeg kan måske få lidt ideer til mine skyggebede.
  Anbefalingen af kompostkværn fra Viking vil jeg huske på!
  Hilsen Berit

  SvarSlett
 2. For en jobb! Dette kommer til å bli kjempeflott når plantene har vokst seg til!

  SvarSlett
 3. Imponerande flott. Dette vert litt av ein oase når du får planta til og det får nokre år på seg!
  Alltid ei glede å besøke bloggen di og hente inspirasjon.

  SvarSlett
 4. WOW...dette blir fint!! Det er en formidabel jobb dere gjør her, men du verden så gøy det må være også..særlig når man får litt hjelp. Gleder meg til å følge med videre på dette. I morgen drar jeg til Värmland, gleder meg til det! Jeg blir heller ikke akkurat arbeidsledig. Ha en flott pinse!

  SvarSlett
 5. Det du kaller åkersennep ser mistenkelig ut som åkersnelle, som er nærmest umulig å luke... Jeg har holdt på med det noen år... Håper for din skyld at det er noe annet som kan lukes.
  Klem Mona

  SvarSlett
 6. Hei og takk for det :-) Ønsker deg også en riktig fin pinse i Värmland! Været er jo helt fantastisk denne helgen!

  Hei Mona :-)
  Du har desverre helt rett. Det er åkersnelle som vokser noe helt sinnsykt i skogen vår. Jeg har sikkert luket bort 8-10 trillebårlass denne helgen, men innser at jeg nok aldri kommer til å få bukt med denne planten, så jeg har bestemt meg for å la den få utforlde seg fritt enkelte steder i skogen. Så får jeg heller finne meg i å luke på de stedene jeg har mange lavtvoksende stauder. Ha en riktig fin pinse så lenge!
  Klem Stein

  SvarSlett
 7. Spændende hvordan det forandrer sig i skovhaven, og godt du ikke faldt for fristelsen til at sprøjte med Round Up! Det gør mere skade end producenterne lover, og grundvandet har ikke godt af det.

  I vores skovhave er Skvalderkål den eneste 'ugress' sammen med brombærbuskene som vokser vildt og kvæler alt andet. Men disse to er såmænd kønne nok så dem lader jeg være . . .

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg