Hagevandring på Frogner- 100 år etter!

Det er kanskje utrolig at en Bergenser kan inrømme det, men jeg er veldig glad i min bydel her i Oslo! Frogner er nok ikke så ung og "hip" som for eksempel Grunerløkka, men så er jeg jo ikke så ung jeg heller.... ;-)

Det er vel langt fra alle som har besøkt Oslo - og sikkert færre som besøkte min bydel under dette besøket, så hva med en hagevandring?
MEN når vi først er i gang. La oss foreta dette besøket slik det området så ut 50 - 150 år siden!

Frogner ligger bare 10-15 minutters spasertur fra Aker Brygge og Nationaltheatret, to områder som vi anser som hovedstadens sentrumsområder. Det er derfor nesten merkelig å tenke på at Frogner bare for litt over hundre år siden var et landlig område med store eiendommer med orangerier, springvann og fantastiske hageanlegg! Ting begynte å forandre seg med raske skritt etter det store krakket i 1899. Gamle, ærverdige handelsfamilier mistet sine formuer og eiendommene ble kjøpt av spekulanter som stykket dem opp for å bygge boliger byen etter hvert sårt hadde behov for.
Nedenfor: På slutten av 1900 tallet hadde alle rikmannsfamilier fantastiske hageanlegg med sterke innslag av sydeuropeiske og engelske hager.
Bildet nedenfor er fra Grosserer Peter Petersens hage på Gimle, like bak dagens Frogner kirke.
Petersen hadde enorme drivhus og åpne, parklignende hager med springvann og citrustrær i potter. Det var forresten grosserer Petersen som var mannen bak den storstilte utbyggingen av Victoria terasse ved Utenrikstepartementet.


Nedenfor: Det er ikke vanskelig å se at de velstående Osloborgerne var sterkt influert av Middelhavshagene. Rundt 1800 og fremover var det meget populært å foreta "dannelsesreiser" til Italia, Frankrike og Spania. De lot seg inspirere og fikk stilen integrert i sine norske eiendommer.
Eiendommen nedenfor er Thulinbjerget rundt 1870. Om du lurer på beliggenheten er dette omtrent hvor Niels Juels gate og Gabels gate befinner seg i dag.. (?)

Den opphøyde terrassen med store urner plassert langs kantene. Hagegangene med store fontener, store gatelykter og rosebed er tydelig inspirert av middelhavslandene.

Samme eiendom. Legger du merke til Orangeriet som er bygget inntil bygningsveggen? (Til høyre på bildet). Det var høyeste mote å ha sydenvekster som appelsin, bougenvillea, oliven og mye annet i hagen. Siden disse ikke tåler frost var derfor slike orangerier et ganske vanlig syn på Frogner.


Bildet til høyre:
Fra en Frogner terrasse på slutten av 1900 tallet. Store krukker, urner og potter ble satt frem med vekster av utenlandsk opprinnelse så fort faren for frost var over. I dette tilfellet har de plassert en dracaena palme på hver side av inngangen til hallen. Jeg er ikke sikker på hvilke hengeplanter som er samplantet her, men det klarer kanskje du å se?
Er det en type pelargonium?

Nedenfor: Enda en eiendom med orangerie. Bildet er tatt rundt 1880 av en hage langs Drammensveien.

Dette orangeriet synes jeg er helt fantastisk! Det er bygget i hvitkalket stein, har store vinduer i endene og tak av glass. For å kunne varme opp disse byggene hadde de alltid vedfyrte ovner. Glass var dyrt og isolerte ikke så godt som i dag. Å bygge huset i mur skapte bedre isolasjon samtidig som at steinveggen holder på varmen i mange timer etter at solen har skint på den hele dagen.
Hva sier du? Er ikke disse hagene egentlig bemerkelsesverdig moderne...?
Til høyre på bildet finner en også her en middelhavsinspirert fontene.


Nedenfor: Jeg elsker egentlig å studere slike bilder. Samtidig gjør det meg nesten trist. Vi bygger hager, planter blomster og trær, bygger drivhus og føler det hele skal være der "til evig tid" Hundre år etter og så og si alt på dagens bilder forlengst borte!
Tenk om Oslo by hadde bevart slike bygninger som orangeriet på eiendommen "Frognæs" Den befant set ved Drammensveien 77/79. I dag raver "Skandiabygget" der.
For å illustrere det hele har jeg lagt ved et bilde som viser en del av eiendommen slik den fremstår i dag...


Skandiabygget står på en del av eiendommen Frognæs: Før var her et praktfullt hus i Tudorstil, tennisbane, damanlegg, en hage med vakre og sjeldne planter og mye mer.

Bildet nedenfor viser en liten del av hagedammen på eiendommen Frognæs, eid av familien Heftye som bygget boligen (1858) en så vidt ser bak trærne.

Ikke vanskelig å se at denne familien har sterk innflytelse fra engelsk bygge- og hagedesign!

Alle bildene er fra Oslo Musem.

Er du interressert i å være med på flere hagevandringer fra forrige århundre?

Ha en fortsatt riktig fin dag! 

Kommentarer

  1. Så fint innlegg. Jeg syns det er ganske vemodig også. Trist at ingen har klart å ta vare på dette. Det er ikke mange spor å finne fra store gamle hager i dag. Kanskje bare bilder på museer? Hadde vi en periode med hagekultur i Norge som bare døde ut og forsvant?
    Nå kjennes det endelig og heldigvis ut som at haging er mer i tiden igjen, og vi lar oss på nytt inspirere av andre land hvor hagekulturen ikke har ligget brakk, men fått utvikle seg kontinuerlig.

    Jeg syns det er spennende med hagevandringer fra svunnen tid - Ja takk :)

    SvarSlett
  2. For et utrolig fint innlegg=) Så artig å se hvordan det en gang har vært. Søsteren min bor ikke så langt unna Frogner og vi rusler ofte til Frognerparken og i områdene rundt når jeg er på besøk. Det er faktisk litt trist å tenke på at det er borte, tenk hvor fantastisk det hadde vært om hagene ble beholdt. Håper dere har en fin 1.mai=) Vibeke

    SvarSlett
  3. Flott og interessant innlegg, Stein! Supert at disse bildene blir tatt vare på og til og med publisert.

    Med vennlig hagehilsen Bjarne historielærer

    SvarSlett
  4. Hei! Det er veldig spennende å se på gamle bilder, men det er ofte en nedtur å se hva som har kommet i stedet for. Blir svært gjerne med på flere hagevandringer. Hilsen fra nok en historielærer, Anne

    SvarSlett
  5. Takk for en spennende og interessant hagevandring! Så moro (og litt trist) å se hvordan det var på Frogner i "gamle dager". Hagedrømmene var de samme da som nå. Blir gjerne med på flere historiske vandringer! :-)

    Bjørg

    SvarSlett
  6. Gamle hager og hageplanter er jeg opptatt av. I Rogaland har museene sammen med hageselskapet gått igang å kartlegge gamle planter fra før hagesenternes tid. De hardføre som gikk i arv fra en generasjon til en annen og som har tilpasset seg vilkårene gjennom flere hundre år. Klart det er vemodig med flotte hager som forsvinner, jeg ser vemodig på fortetting og kunstige betongørkener som oppstår i byene. Mikroklima som enten er for varme , kalde eller vindfulle og som bare det mest tilpasningsdyktige dyreliv trives i...

    SvarSlett
  7. Jag älskar gamla bilder. Det är så roligt att titta på detaljer och försöka förstå vad som var hippt då. :-)

    SvarSlett
  8. Du har et godt blikk for gode historier, Stein! Dette var et flott innlegg! Ja takk til mer av samme sort! AK

    SvarSlett
  9. Takk for en unik historisk hagevandring i Oslo. Joda, bergensere kan la seg begeistre:O Jeg er en av dem..Bergenser som har vært "midlertidig" i Oslo i snart 17 år. Gikk opp for meg når jeg leste innlegget ditt at jeg er rimelig historieløs ift byen jeg bor... Du økte min kunnskap og lysten på mer!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg