Rosesommer...

Denne vinteren var hard med mange planter. Ikke minst rosene rundt om på eiendommen vår. Jeg plantet en del slyngroser i skråningen ved innkjørselen i fjor. jeg tror alle disse døde i vinter. Det samme skjedde med dem som vokste foran huset mot elven.
I drivhushagen derimot, klarte rosene seg langt bedre enn fryktet. Jeg antar det skyldes de står litt lunere her enn de fleste andre steder på eiendommen.
Jeg har derfor bestemt meg for å, stort sett, konsentrere meg om roser her. I høst begynte jeg å bygge opp en lé- mur i drivhushagens bakkant. Den skal fungere som et skille mellom rosehagen og frukttre hagen (ennå ikke påbegynt).
Opp langs denne muren har jeg allerede begynt å plante en god del ulike klatreroser. Blant annet:

Rosarium Uetersen
Zephirine Drouhin
New Dawn
Händel
Indigoletta.

Selv om det stort sett har gått fint med de fleste rosene i drivhushagen, må jeg likevel bytte ut et par eksemplarer. Jeg har derfor også benyttet anledningen til å kjøpe noen flere rosesorter så hagen får enda flere planter.
Blant dem jeg har bestilt denne gangen er:

 • Tom Tom -                 Dyprosa bukettrose. 50-90 cm høy. Sone H4
 • Romanze -                  Dyprrosa buskrose.  90-120cm høy. Sone H4
 • Escapade -                 Halvfylte, rosa blomster, med kremgul midte. Bukettrose. 50-90cm høy. H4.
 • Frühlungsmorgen -      Enkle, rosa blomster m. kremgul midte. 150-200cm. H5
 • Pernille Poulsen -        Fylte, rosa, bukettrose. 60-80cm. H3
 • Mainzer Fastnacht      Fylte, pudderlilla stilkrose. 50-90cm. H4
 • White Queen Elizabeth  Hvite, fylte. Bukettrose. 100-150cm. H4
Jeg hadde en liten opptelling i går og ble veldig overrasket når jeg oppdaget jeg faktisk har 62 ulike sorter roser i hagen. Jeg var jo ikke så veldig opptatt av dem for bare et par år siden!

Nå håper jeg på en riktig rosesommer! Både i min og alle andre bloggeres hager! 

Ha en fortsatt riktig fin dag! Kommentarer

 1. Godt noen få?! eksemplarer av rosene overlevde denne fimbulvinteren :) - det blir nok et stort roseshow i hagen din utover sommeren høres det ut til. Det kan jo hende de som tilsynelatende er tapte kommer sterkt tilbake utover sesongen. Krysser fingrene ! Husk kamera når rosene springer ut , for dette vil jeg gjerne følge med på. Nest siste bilde - hva er det for en rose? jeg tror jeg har en som likner - bare mørkere rosa. Klem fra AK

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne Karin.
   Heldigvis var det litt flere enn noen få roser som overlevde, ellers hadde jeg kanskje ikke våget å satse mer på dem i hagen.
   Vi får håpe at i alle fall noen av de rosene jeg mistenker er tapt kan ha overlevd... ;-)
   Rosen på nest siste bilde er en "Pink Grootendorst". En herdig sak som skal kunne dyrkes til sone H7/H8! Blomstene er litt små, men mange og planten kan danne en busk på opp til 180cm høy. En flott rose å ha i hagen :-)
   Du har nok "F.J.Grootendorst". Den er mørkere- nesten rød på farge :-) Der finnes også en hvit variant :-)
   Ha en fortsatt fin dag.
   Stein

   Slett
 2. Tror jeg må gjøre som deg, og plante mye nytt i år. Sørgelig, men sånn ble det i år. Blir gøy å følge med rosene dine fremover. Anne Kari

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne Kari.
   Ja, det er kjedelig å måtte kjøpe/plante mye nytt i år.
   Jeg har forresten kjøpt mye roser fra http://Hageglede.no denne sesongen. De har stadig salg på roser!
   Akkurat nå selger de for eksempel rosene "Caramella" og "Moje Hammarberg" til 39.- kroner stk. Når en plante koster omtrent det samme som en sommerblomst er det ikke fullt så farlig å måtte bytte ut noen etter hvert ;-)
   Ha en fortsatt riktig fin kveld!

   Slett
 3. Tvi tvi for at flere skyter fra bunn! Du har visst fått dilla :-) Mange flotte roser du har anskaffet. Busker er best! Frühlingsmorgen er en av mine desiderte favoritter! Svak for lille Escapade også...
  Flotte stilkroser kan vi kanskje glede oss over en sesong eller tre. Med våre vintre må de nesten betraktes som sommerblomster. Klatreroser er en risikosport! Jeg prøver og feiler stadig. Men skam den som gir seg!

  SvarSlett
 4. Det er så kjedelig når det man planter dør. Vår New Dawn ser også død ut... Får vel ta den opp og plante en ny... =) Kos dere i sommerhagen i helga=) Vibeke

  SvarSlett
 5. Jag kan inte mycket om rosor men denna vinter - eller snarare vårvinter - har inte varit snäll mot våra trädgårdsväxter.Jag har ganska många Rhododendron och endast ett fåtal har klarat sig utan grymma skador, det är inte vackert att titta på.

  Bara att bryta ihop och komma igen, det lär dröja länge innan vi får en liknande vårvinter..

  Ha det gott!

  SvarSlett
 6. Leit med det som har gått med i vinter. Jeg har jo ingen roser men leser på hagegal at mange i bergensområdet har mistet roser i hagen sin denne vinteren. Godt du har mye igjen : )

  SvarSlett
 7. Flotte bilder av rosene, noen tapte men evig eies jo kun de :D Jeg har ikke så mange roser, men har vurdert å anskaffe noen til et nytt bed i sydveggen, men det blir ikke planteklart før neste år. Får titte innom her igjen og lese mer om de ulike sortene.

  Gratulerer med dagen, Stein! Regner med at dere er i svenskehagen og bruker dagen godt - endelig kom varmen her i Oslo i alle fall. Hipp hurra!

  SvarSlett
 8. Ja, suck. Jag klippper och klipper och klipper i mina rosor. Bruna nästan ned till backen. Men, men. De kommer igen. :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg