Mosebed+ meg = Sant!

Nesten med det samme jeg bestemte meg for å anlegge en woodland hage høsten 2010 så jeg for meg en skogsbunn dekket av mose med ulike planter som vokste opp gjennom denne.
Ikke særlig enkelt med tanke på at jorden i min skog for det meste er veldig sandholdig. Jeg bestemte meg likevel for å ikke gi opp drømmen, så i fjor høst begynte jeg å vanne skogsbunnen med en blandig av kulturmelk og vann. Litt etter litt har mose begynt å danne seg- og jeg begynner å bli veldig fornøyd med resultatet! Nå skal det sies at jeg foreløpig bare har behandlet små områder av skogen. Noe annet ville innebære hundrevis av liter med kulturmelk- og det blir litt for ambisiøst for meg.


En liten sement lemur vi kjøpte i Spania fikk oss til å komme på ideen at det kunne være veldig morsomt om den så ut som den hadde gravet seg opp gjennom et moselag i skogen vår. Som tenkt, så gjort. Nå har den fått tilhold i Sverige. Til venstre for den har jeg plantet en Cyrtomium Fortunei bregne. Mosen i dette bedet har bare delvis  kommet der naturlig. Resten har jeg transplantert fra ulike steder i skogen. Tanken er at jeg skal fortsette med dette til bedene i stadig større områder er helt dekket.

Ovenfor: Et annet bed hvor mosen har begynt å spre seg. Jeg har ennå ikke begynt å lappe områdene som fortsatt er åpne i dette, men gir det jevnlig en dusj med surmelksvann.

Nedenfor:
Ruteliljer; Fritillaria "Meleagris" har begynt å titte opp gjennom et teppe av mose.


Nedenfor:
Brunnera Macrophylla "Silver Wings" er jo egentlig en bunndekkende plante, så den kommer nok til å sloss om plassen med skogsmosen, men det gjør da ingenting! ;-)Ha en fortsatt fin dag!


Kommentarer

 1. Jeg tror nesten du må komme og besøke oss så skal du få så mye mose du kan klare å få med deg :) Ja for vi gror nesten ned i mose.. På bakken, på steiner, på trærene, i plenen... heldigvis ikke på oss, men det er vel bare et tidsspørsmål :) God grønn uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha ha. Ja, hadde det ikke vært for at vi bor såpasse langt fra hverandre, så hadde jeg kanskje tatt deg på ordet, for mose får man aldri nok av- i alle fall ikke i skogshagen min. Heller et fint lag med det enn min stadige kamp med ugresset åkersnelle ;-) Jeg inbiller meg at mosen hindrer litt nyetablering av nettop ugress i skogen...!? :-)

   Slett
 2. Spännande projekt som jag kommer att följa med intresse! Jag gillar woodland/trädgårdslunden som inslag i en trädgård!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Jens! Jeg har stor sans for deres woodland hage også :-)

   Slett
 3. Mosen er nydelig!
  Lykke til med spredningen (det er ikke ofte jeg sier det om mose!)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Lin :-) Jeg støtter deg helt jeg - Vil gjerne ha mer mosespredning i bedene ;-)

   Slett
 4. Inspirerende å se...spesielt og pent:) Morsom liten sak en lille "lemuren" som dukker opp av jorda:)

  SvarSlett
  Svar
  1. takk for det ;-) Jeg hadde jo rikelig med jordrotter i hagen når vi kjøpte huset for noen år siden, så den får stå der som et minne om dem. De forsvant heldigvis i takt med at plener og ugresskratt ble mer velstelt og jeg savner dem ikke! ;-)
   Ønsker deg en fortsatt riktig fin dag!

   Slett
 5. Mosebed var en god idé! Nydelig grønnfarge. Har et par favorittmoseklatter på lur på hytten som jeg en vakker dag skal plukke med meg hjem til hagedammen når den blir klar :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Blomsterstjernen. Mose rundt hagedammen må jo bli en "hit! i hagen! :-D Håper du tar mange bilder og deler med oss når du får hagedammen klar og mosen godt plantet rundt den! :-)
   Ha en fortsatt fin hagedag!

   Slett
 6. Det är fint med mossa!
  Det kommer bli fantastiskt fint när allt vuxit upp och ihop!
  Ha de bra
  Mariana

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og takk for det, Mariana! Jeg håper jo mosen vil trives og vokse i mine bed. Gjerne oppover og trestammene og på figurene jeg har rundt der også! ;-)
   Ha det bra så lenge!
   Stein

   Slett
 7. De fleste gjør alt de kan for å bli kvitt mosen i hagen, men jeg liker ideen din! Det blir en helt spesiell atmosfære og ro i woodlandpartiet ditt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Vigdis. Jeg hadde nok ikke vært like glad i plenmose som jeg er i denne ;-) Jeg har dessuten funnet ut at der finnes ulike typer mose. Det er spesielt en jeg pleier å fjerne i skogen min og det er den som ikke fester seg til jordbunnen. den blir fort brungrønn og ikke særlig dekorativ om den tørker litt. Jeg benytter derfor, som oftest en liten håndrive jeg "grer" mosen med. Den som sitter godt forankret i jordbunnen får bli. Den holder seg grønn og blir bare mer frodig etter som tiden går ;-)
   Ha en fortsatt riktig fin dag!

   Slett
 8. Dette blir jo kjempeflott!

  Og kanskje du må skaffe deg ei ku og lage surmelk selv så du kan få vannet hele skogen..?

  Hvor mange Pelliser jeg har? Ikke så mange da alle jeg har nå er nyinnkjøpte for året, hadde jo en frostbølge i drivhuset, så kanskje 40?

  SvarSlett
  Svar
  1. Wow! 40 nyinnkjøpte sorter i år er imponerende! :-D Jeg har bare kjøpt noen ferdige potteplanter som jeg ikke vet sortsnavnet på. De plukkes ut simpelthen fordi de har fine rosafarger... ;-) Hittil har det ikke vært noen stor suksess å overvintre dem innendørs i kjelleren min. Sikkert fordi jeg ikke er så flink til å vanne dem om vinteren.... ;-)
   Ønsker deg en fortsatt riktig fin dag

   Stein

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg