Drivhushagen i Mai

På mine vandringer rundt om i bloggland har jeg lagt merke til at noen allerede kan glede seg over roseblomstring i hagen. Det kan nok ikke jeg. Mange busker er riktignok proppfulle av lovende knopper, men ingen har slått ut i all sin prakt ennå.
Jeg gledet meg likevel stort når jeg gikk rundt i drivhushagen min forrige helg, for ikke bare fikk jeg plantet mitt rosemandeltre på ønsket plass. Hagen begynner etter hvert å se mer plantefylt ut! Jeg kan riktignok se store områder med grus, eller naken jord, men litt etter litt blir bedene fylt opp...!

De plantene jeg fikk i jorden helgen før hadde alt rukket å bli friske og grønne. Bøttene på bildet nedenfor er liljer i ulike rosanyanser som har begynt å spire for fullt. De planlegges plantet ned i bakken, men først etter at jeg har prøvd å få meg en viss oversikt over farger, høyde og struktur på plantene foran- bak og rundt dem. Det ville jo vært veldig kjedelig om disse liljene skulle bli 1 meter høye og derfor kanskje skjule planten bak dem!? :-)
Som jeg har gjentatt til det kjedsommelige har drivhushagen langt fra fått den formen jeg ønsker. Den er ikke bare et "work in progress", men et prosjekt såvidt påbegynt! :-) jeg har derfor ikke de største ambisjoner om at alt blir like vellykket i år heller.
Jeg må bygge bedkanter og legge belegningsstein, forme stier og lage terrasse for hagemøbler, samt omgi hagen med en mur hvor jeg skal ha støpejernsvinduene jeg kjøpte i fjor. Med andre ord, drivhushagen min er egentlig et (for meg) ganske stort prosjekt som venter på å bli realisert! Slik ser det ut nå for tiden:
Jeg planlegger jo å gi denne delen av eiendommen et Middelhavspreg, så mange krukker med oliven, oleander, bougenvillea, palmer, kaktus, agaver og citrustrær, som de på bildet nedenfor, er foreløpig plassert i hagens bakkant, eller inne i drivhuset.
Jeg trodde jo at mitt kjære appelsintre døde i vinter, men til min store glede spirer det som aldri før for tiden. Frukter blir det derimot ikke på det i år. Men det gjør det nok på sitrontreet. Det er full av sitroner i ertestørrelse for tiden, foruten de modne sitronene som allerede henger på grenene! De gule "sekkene" ved siden av pottene inneholder ulike typer oxalis. Jeg har satt mange av dem, men har desverre mange igjen...

Trepeonen  i forgrunnen på dette bilder har rundt 10-12 knopper i år. Jeg håper jeg får med meg blomstringen neste gang jeg er i Sverige!

Nedenfor:
På murene i bakkant av drivhushagen har jeg plassert isoporkassene med staudefrøplanter jeg sådde tidligere i vår. De står nå og gleder seg til å bli plantet rundt i hagen. De fleste av disse er tiltenkt en plass langs elvebredden. Stort sett kremgule lupiner, kremgule revebjeller og for drivhushagen; fylte, rosa valmuer og rosa hagegloxinia.

Bildet nedenfor:
Foruten bøttene med liljer på første bilde har jeg plassert en del bøtter rundt om i hagen. Der står de i påvente av å plantes neste gang jeg besøker vår svenske sommerhage. Et av de største problemene med å ikke bo i nærheten av hagen er jo desverre alltid at vi har tidsnød når vi kommer frem. Det står alltid en mengde potter og venter på meg... På bildet har jeg plassert liljer jeg ikke helt er sikker på hvor skal plasseres ennå. Bak meg står enda flere potter med en mengde roser, hemerocallis, kniphofia, digitalis og angelica gigas godt plassert i hver sin bøtte...
Hvem har sagt at en blir arbeidsledig når en har hage....?


I fjor plantet jeg flere typer klematis som skulle vokse opp et naturgjerde vi begynte å bygge rundt drivhushagen. Det gjerdet kommer forhåpentlig til å byttes ut med et som passer drivhuset bedre, denne sommeren, men klematisene vokser og trives. Noen av dem har allerede vist sine første blomster!Ha en fortsatt riktig fin dag alle sammen!

Kommentarer

 1. Jeg kjenner igjen det der med store prosjekt som må få ta litt tid. Noen ganger må man ta små steg og se for seg å komme til mål om to-tre år:-)

  Dette ser veldig fint ut. Blir spennende å fölge med på dette fremover.

  /Nora

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Nora. Takk for hyggelig hilsen!
   Ja, kanskje det er en fordel at ting noen ganger tar tid også? Jeg merker at planløsninger noen ganger blir til av "seg selv", men har jo også merket meg at dagens planløsninger kan være vanskelige å rive seg løs fra om en ønsker å tenke nytt, så jeg får prøve å begynne i det små nå til å begynne med.. :-) Ha en fortsatt riktig fin dag!
   Stein

   Slett
 2. Blir nok kjempefint det drivhus bedet! Og at det tar tid å få til et bed er jo endel av moroa synes jeg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ahn. Ja, du har nok rett. Det ville jo vært litt kjedelig om bedene plutselig var ferdig beplantet og utvokst.. men samtidig hadde det ikke vært meg imot om jeg hadde sett litt mindre jordbunn over alt ;-)
   Ønsker deg en fortsatt riktig fin dag!
   Stein

   Slett
 3. Sånn er det når man ikke bor i hagen, man får ikke gjort alt man har tenkt. Jeg syns nå likevel at du får gjort imponerende mye hver gang du er i Sverige, og det viser igjen i hagen.
  Flotte planter du skaffer deg også. Trepeonen er stor og flott, håper du får glede deg over blomstringen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Mariann :-D
   Jeg vet ikke om vi får gjort så mye hver gang, men det viktigste er jo å finne et tempo hvor det fortsatt er hyggelig og givende å holde på i hagen. Jeg vokter meg vel for at den skal ende opp som en "tvangstrøye". Jeg slapper derfor mye mer av enn før om en plante ikke skulle trives, eller litt ugress dukker opp her og der. Haging skal være givende! :-D
   Om jeg ikke får sett blomstringen denne gang, så får jeg heller nyte av bladverket på planten ;-)
   Ha en fortsatt fin dag!

   Slett
 4. Det høres ut som et veldig spennende prosjekt - en middelhavshage! Jeg må følge med på dette!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig hilsen :-)
   Det virker jo som du også har mange spennende prosjekter foran deg, med flytting og nybygg :-)
   Ønsker deg en fortsatt riktig fin dag!

   Slett
 5. Ja det må jeg si, at jammen har dere fått gjordt mye i hagen selv om det er et feriested! Jeg tror nesten at dere får unna mere på en helg enn jeg får på en hel uke..Spennende å følge med!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og takk for hyggelig melding! :-)
   Det er vel mer det at vi ikke har noe valg når vi er i feriehagen ;-) Det vi ikke gjør der og da blir jo enten veldig utsatt, eller ikke gjort i det hele tatt.. Hadde jeg kunnet være i hagen hver dag hadde jeg nok brukt meg god tid og luket skikkeligere, fått plantene i jorden til riktig tid ++ ;-)

   Slett
 6. Så mange flotte planter du har å jobbe med! Trodde du ikke fikk noe dreis på sådden din, men det er jo massevis! Alt i bøtter tåler vel i verste fall å stå slik en stund, så du får kose deg med planene, og ta litt om gangen. Jeg synes egentlig mest om prosjekter som tar noen sesonger, da synes jeg jeg "flyter" mer sammen med hagen, for mange planter trenger jo både 3 og 4 år på å bli riktig flotte og frodige. Dessuten er det ofte lettere å se nye løsninger underveis. Gleder meg til fortsettelsen av drivhushagen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Bille. Jeg trodde heller ikke jeg skulle få særlig dreis på sådden i år. Spesielt siden jeg skulle reise utenlands noen uker midt i vekstperioden. I ren frustrasjon ;-) fant jeg frem noen isoporkasser, la en 25 liters sekk med jord i hver av dem og skar bort plasten oppå jordsekkene. Deretter satte jeg de sarte spirene direkte ned i jorden og lot det bære eller briste. Plantene ser faktisk til å trives veldig godt i sin sekkejord, så jeg tror nok jeg kommer til å fortsette med denne typen sådd i fremtiden: "Latmanssådd"! ;-)
   Jeg har forresten insett det samme som deg etter hvert- at like godt å plante med det samme, så de får noen år på seg. Da er det mye lettere/billigere å etablere et bed permanent når den tid nærmer seg...! :-D
   Ha en fortsatt riktig fin dag!

   Slett
 7. Ting tar tid, og det er ikke alltid det blir slik vi har planlagt heller! Jeg klarer aldri å bestemme meg for hvordan jeg skal ha det i hagen. Mange planer, men litt mer diffuse enn dine =) Jeg kan se det for meg hvordan det blir i drivhushagen, med mange eksotiske planter der! Dere har sikkert milde herdighetssoner der, kan jeg tenke meg! (Sier man milde herdighetssoner forresten?)
  Gleder meg til å se hvordan det blir, for du holder oss vel orientert?
  Ønsker deg god helg!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg