Fra gult til...


Når vi kjøpte eiendommen i Sverige for snart 6 år siden nå, så var det stort sett beliggenheten vi falt for. Huset var gult- og i motsetning til mange i bloggland har jeg ingenting imot fargen. Likevel bestemte vi oss for at huset skulle males i en annen farge når den tiden var inne, for det lille, røde gjestehuset som ligger rett ved siden av kolliderte fargemessig. Problemet var jo bare; Hvilken farge skulle vi velge? Glassverandaen og alle vinduer, samt listverk har vi bestemt oss for å skifte, så de skulle ikke være med å påvirke valget.
Derimot la vi mer vekt på omgivelsene, beliggenheten og mest av alt gjestehuset! Hovedhuset hadde også mye å si, for selv om det lider av å ha blitt renovert på sent 70 tall, så ønsker vi å hente frem en mer tradisjonell stil. Alle disse faktorene gjorde egentlig fargevalg ganske enkelt. Det MÅTTE bli rødt med hvite karmer!


Forrige helg fikk vi avtalt med to malere som satte i gang. Huset ble grundig rengjort, ekstra lang stige ble leid inn og tatt i bruk sammen med våre egne. Siden gjestehuset vårt er malt med "slamfärg" som gir et matt intrykk bestemte vi oss for at malingen måtte ha samme matthetsgrad. Valget falt på "Alcro Allmoge Falurõd" Dette er vel den aller mest benyttede malingen i Sverige!? Så og si samtlige hus i området er nettopp røde med hvite karmer, så vi følger altså, så avgjort en trend ;-)
Neste år håper vi på å få skiftet ut vinduene i en mer tradisjonell type. Listverket skal også bli byttet med noen mer tradisjonsrike med utskjæringer, men det får bli neste år..!

 Huset har fått sitt første strøk, men fremdeles gjenstår ett til. Det blir forhåpentlig utført førstkommende helg. Som dere ser, er gjestehuset litt mørkere enn hovedhuset. Disse husene skal jo ikke være helt like. Det ene er et laftet tømmerhus, mens det andre har mer vanlig villakledning.


Nedenfor:
Vi har jo egentlig klatreplanter voksende opp etter fasaden, men disse ble lagt ned på bakken under malejobben. Nå er de på plass igjen- og vi føler plantene har blitt mye mer fremtredende nå enn før på en gul fasade. På bildet, en hvit klematis, C. "Matka Ursula Leochowska" som dekker deler av den ene veggen. Jeg gleder meg til å se denne slå ut i blomst for fullt! (Flekkene på veggen er egentlig noen urenheter på kameralinsen og kan ses på flere av bildene fra helgen som var ;-) )


Nedenfor: En brudespirea (Spiraea x Cinerea "Grefsheim") i full blomst ved gjestehuset. For øyeblikket har vi rosa klatreroser "New Dawn", blå klematis "The President" og den røde klatrerosen "Amsterdam" som vokser opp langs fasadene, men vi kommer nok til å bruke enda mer hvitt i fremtiden...

Min variegerte syrin; ( Syringa Vulgaris Aucubilfolia) kom også mer til sin rett mot rød bakgrunn!?Ønsker dere en fortsatt riktig fin dag! Kommentarer

 1. Det huset er bare såååå søtt=) Jeg synes rødt passer til et sommerhus i Sverige. Det blir superfint. Mulig du har blogget om det før jeg begynte å lese bloggen din, men jeg skulle veldig gjerne sett inni!!!=)) Håper dere har det fint=) Vibeke

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og takk for det Vibeke :-D
   Jeg har kanskje ikke så mange inlegg hvor jeg viser huset innvendig. Jeg har liksom fokusert på at jeg skulle ha en hageblogg - og huset er veldig hvitt innendørs, så jeg vet ikke om det er så mye inspirasjon å hente ;-) men kan gjerne lage et "innendørs" blogginlegg snart. Da må jeg bare ta noen bilder først ;-)
   Ha en fortsatt riktig fin dag!
   Ha det bra så lenge
   Stein

   Slett
 2. Mykje finare! Og omgivelsane er berre fantastiske. Leve Sverige!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Torill. Takk for det :-) Glad å høre at det ikke var helt feil å gå fra gult til rødt hus :-D

   Slett
 3. Virkelig et drømmested! Og den røde fargen var et godt valg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan. Ja, vi trives med å bo nær vann - og det gjør jo dere også ser jeg! :-D
   Takk for hyggelig hilsen
   Ha en fortsatt fin dag!
   Stein

   Slett
 4. Hvilken idyll :) Nydelige omgivelser dere bor i. Huset ble kjempefint med den røde farven.
  Nyt hagedagene masse.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og takk for det "Tua" :-D Ja, jeg skal nyte dem til fulle og håper det samme gjelder for deg!
   Ha en fortsatt riktig fin dag!

   Slett
 5. Det ble superfint! Og for et deilig sted! Ser ut til at det går litt fortere hos dere enn hos oss, opp og ned av stige syns jeg er litt herk :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig kommentar :-D
   Jeg er enig i at opp og ned av stige er noe herk. Heldigvis trenger vi jo ikke male hvert år, så vi får heller la det stå til og nyte resultatet når det hele står ferdig! :-)
   Lykke til med maling av huset!

   Slett
 6. Du har helt rett, "rött med vita knutar" er et begrep når det gjelder hus i landlige omgivelser her i Sverige. Jeg er også en av de som liker gult, men synes allikevel at dere valgte riktig farge til huset. Kjempefint ble det!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er desværre blevet meget vanskeligt at kommentere på din blog, der kommer ikke noget kommentarfelt frem når man klikker kommentar, og så er man nødt til at klikke på svar under en af de andre kommentarer, men det fandt jeg kun ud af rent tilfældigt . . .

   Ellers en skøn farve til huset, det ser helt rigtigt ud og hvor er det smukke omgivelser!!

   Slett
  2. Hei Nora. Takk for hyggelig tilbakemelding :-) Ja, jeg har merket meg at "røtt hus med vita knutar" er et begrep i Sverige ;-) For meg er det liksom naturlig knyttet til Svensk sommer - og jeg er veldig glad i det, så med fare for å virke veldig tradisjonell, så er vi veldig glad vi valgte denne fargekombinasjonen vi også :-)
   Ha en fortsatt riktig fin dag!

   Slett
  3. Hei Elin. Så synd at det er blitt vanskelig å kommentere på bloggen min :-( Jeg har forsøkt å fjerne alle tenkbare"hindringer", men det kan jo skyldes at en tilleggsfunkjsjon påvirker svarfeltet?
   Jeg er glad du liker fargene på huset. Vi føler jo det er blitt enda mer landlig slik. Det gule huset passet ikke helt inn i naturen rundt det - og fasadekledningen er jo heller ikke særlig tradisjonell i et innenlandsmiljø. I Norge er liggende panel stort sett benyttet på kysten hvor de nederste bordene lett kan få sopp-problemer på grunn av havluft og høy fuktighet. Det er jo ikke akkurat store problemer ved elven hvor vi bor ;-)
   Ha en riktig fin dag forresten!
   Stein

   Slett
 7. Det ble såååå flott!
  Bra fargevalg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig kommentar Lin! :-)
   Ha en fortsatt riktig fin dag!

   Stein

   Slett
 8. Tradisjonell rødfarge! Kjempefint ble det!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Ahn :-D
   Ønsker deg en fortsatt riktig fin dag!
   Stein

   Slett
 9. Det blev riktigt snyggt i rött! gillar faluröda hus.
  Ha de bra
  Mariana

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Mariana!
   Takk for hyggelig hilsen! :-)
   Ha en fortsatt fin dag!
   Stein

   Slett
 10. Jeg er litt sent ute, men huset er da fortsatt fint! Så, gratulerer med et godt fargevalg! Og plantene kommer mye bedre fram mot rødt enn gult. Rødt og grønt er jo kontrastfarger, men de hvite klematisblomstene må jo nesten bli som natt og dag sammenlignet med i fjor :D
  Det er mye grubling man må gjennom for å lande på farger etc. Jeg skal bytte kledning på feriehuset, men greier ikke å bestemme meg om jeg skal ha grønt listverk som det var for ca 100 år siden. Listverk i annen farge enn huset gir mye særpreg, og jeg synes det er sjarmerende, men så var det vedlikeholdet da. Tenker fremdeles, godt det ikke skal gjøres i år :D Den syrinen din var artig, tror ikke jeg har sett en sånn før. Fortsatt fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Bille.
   Takk for hyggelig melding! :-D
   Om du ikke er sikker på fargesammensetningen på sommerhuset ditt vil jeg råde deg å ta et par bilder av det og laste det opp på Jotuns fargevelger. Du finner linken her:
   http://colouradvisor.jotun.com/countrys/no/
   Fargevelgeren var helt uvurderlig i vårt valg siden vi fikk sett hvordan huset kom til å se ut i de virkelige omgivelsene og til vår kledning ol. Spesielt var det fint å se hvordan fargene virket sammen med gjestehuset, som ble det avgjørende momentet når vi valgte maling. :-)
   Ha en fortsatt fin kveld!

   Slett
 11. Ser du har gjort et grundig valg ift husfarge. Dette ble en ordetlig rød og kos stuga i sitt rette element. Selv har jeg rødt bolighus, men føler meg litt låst med tanke på plante og blomstervalg.
  Jeg liker godt det litt romantiske, men sjelden harmonerer det med rødfargen. Ser jo allikevel masse gode eksempler på rosa og lilla samplantinger til rødt hus. Tror vel egentlig jeg må begynne å tenke litt mindre på vår husfarge. Forresten~En flott blogg!

  SvarSlett
 12. Gjestehuset har en vidunderlig farge.Passet også så fint til omgivelsene.Det er den fargen jeg forbinder med svenske hus på landet.
  Hilsen Inger Katrine

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg