Spansk inspirasjon: Vann i hagen 2.

Hva skaper vel mer fred og harmoni enn å sitte i skyggen på en varm og solfylt dag, omgitt av planter mens en lytter til lyden av sildrende vann!?
Det er kanskje derfor ikke så rart at hagedamfigurer er et veldig vanlig innslag i de fleste spanske hager eller patioer?

Bildet nedenfor:
For å være ærlig har vi en i vår egen hage. Den var en gave vi mottok en gang. Vanligvis pleier disse å stå i et større basseng slik at vannet renner i flere nivåer, men det har ikke vi gjort. Vi må derfor fylle fontenen med vann hver gang vi ankommer Spania.Vår fontenedame står ikke sentralt plassert, men blant grønne planter ved inngangen til en fruktrrehage vi har anlagt bak ryggen min på dette bildet. Når fontenen er fylt med vann og pumpen er i gang, er den er den umiddelbart et veldig populært innslag for fuglene som befinner seg i området. De elsker å drikke - og bade i den!Den kanskje aller mest populære formen for vann i en spansk hage er likevel svømmebassenget! Ikke så rart kanskje, for det er nærmest et innslag på stekende hete sommerdager!
Nedenfor: Vårt eget basseng er av den helt tradisjonelle sorten: Firkantet, med "romerske trapper" formet i en halvsirkel på bassengets ene kortside. Det er belagt med blå mosaikkfliser i ulike sjatteringer- altså et ganske vanlig innslag i en spansk hage. Vi har valgt å bygge terrassene rundt bassenget. Hovedsakelig på grunn av at dette holder bassenget renere, men også fordi det på den måten får mest mulig sol ut over dagen.
I den senere tid har mange bassenger i Spania fått en langt mer fantasifull utforming enn vårt firkantede. På den måten kan de integreres mer naturlig i en spansk hage

Mer om det i et senere innslag, om det er noen interresse for dette?

Ha en fortsatt riktig fin førjulstid!Bildet til høyre;
En fontene på et lite bytorg i middelalderbyen, Villajoyosa.

Kommentarer

 1. Skønne billeder og en smuk udsigt dere har.
  Kommer der nogensinde sne i dette område?
  Her i Danmark blæser det og hagler, det er ikke et vær man har lyst til at gå ud i...dyrene vender nogen gange om i døren når de skal ud.:)
  Ville ikke være dårligt at holde jul i disse omgivelser og jeg synes at svømmebassinet er perfekt.

  hej fra Lisbeth

  SvarSlett
 2. Hei Lisbeth og takk for hyggelig hilsen!
  Nei, jeg har aldri opplevd sne i området. Da må en nok reise opp i fjellene. Nede langs kysten hvor jeg bor kan det riktignok bli veldig surt og kaldt på kveldstid og på uværsdager, men stort sett er vintertemperaturene som en gjennomsnittlig nordisk sommer :-)
  Jeg har faktisk aldri prøvd å feire Jul i Spania. Til det forbinder jeg høytiden for mye med snø, fyr på peisen, levende juletre og ekte skandinavisk innehygge! ;-)
  Så Julen kommer vi til å feire i Sverige i år også :-D
  Hva med dere? Blir det en hjemme/familiejul på dere også? :-D

  SvarSlett
 3. Hei Stein,,
  Litt kontraster mellom blogginnleggene våre og jeg vet hva jeg hadde valgt,,sommer,,varme herlige bilder.

  Å nei det er ikke så vel at vi har fått vinterstemning ennå ,de to siste bildene er fra vinteren som var .

  Ha en super førjulstid , klem fra Marit.

  SvarSlett
 4. Der kom det én til av disse drømmepostene dine! Nå blir det deilige, spanske pauser i arbeidsdagen.

  SvarSlett
 5. Vi har også vanlig, firkantet basseng. Det er urkjedelig. Hadde vi bygd i dag, ville vi undersøkt mer biologiske varianter. Har lest om bassenger hvor ene delen er en tett beplantet dam som fungerer som naturlig filter for selve "badedelen". Blir ikke kjemisk rent vann naturligvis, men bevares så mye penere - og sunnere for alt levende. Ser liksom for meg bassenget som en naturlignende del av min allerede viltre hage. Ah, tenk så fint! :) Men det skjer neppe. Altfor dyrt og altfor mye arbeid å bygge det hele på nytt.
  Ha en flott dag!

  SvarSlett
 6. Hei Marit!
  Hyggelig å se bilder av vinter og snø selv om de er fjorårets :-)
  Akkurat rundt juletid er jeg faktisk glad i snø, glitrende juletrær og innekos med ild på peisen :-) Så hadde det vært perfekt med en ferietur til et varmere land etter det, men så var det dette med jobb og penger da... ;-)
  Ha en riktig fin førjulstid!
  Stein

  SvarSlett
 7. Hei Maria! Takk for hyggelig hilsen! :-)
  Håper du får gjort unna det meste av "to do" listen din før vinteren kommer til Norge :-D
  Ha en riktig fin førjulstid!

  SvarSlett
 8. Hei Orchis!
  Takk for hyggelig hilsen. Helt enig med deg! Et "økopool" hadde vært en fantastisk fin løsning i hagen. Kanskje ikke for meg som ikke har mulighet å være i Spania mer enn noen uker i året... men jeg har gått og drømt om noe slikt til hagen i Sverige. Problemet er bare at det er forferdelig dyrt... Jeg ender nok opp med en vanlig dam der, men drømmer kan en jo alltid ha ;-)
  Ønsker deg en fortsatt riktig fin dag i Portugal! :-D

  SvarSlett
 9. Den värmen och grönskan, jag hade välkomnat ett dopp i en fyrkantig pool. Tycker det ser fint ut hos dig. Undrar egentligen varför vi travar runt och väntar på snö...

  SvarSlett
 10. Hei igjen og takk for koselige kommentarer i min blogg. Du nevnte at palmene dine ikke vokser så bra. Jeg ble nysgjerrig på årsaken. Kanskje jeg kan bidra med en løsning. Send meg gjerne en PM og fortell hvilke arter du har, hva slags jord de står i og hva slags gjødsel de får.
  Ha gode dager.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg