onsdag 25. april 2012

En dag langs stranden i "Smykkenes by"

"Livet er for kort til å være grått. Fyll deg selv og dine dager med FARGER"
Karsten Isachsen


Som vanlig har vi vært og sett til vårt strandhus i Villajoyosa. Det gjør vi hver gang vi er i Spania. Det hadde holdt seg veldig fint siden vi fikk det malt i Oktober, men vi har en del innvendig oppussing å gjøre til høsten. Nok om det. Denne dagen tilbragte vi på stranden. Her kommer noen bilder derfra :-)
Jeg ønsker dere alle en fortsatt riktig fin dag!
torsdag 19. april 2012

Arbeid i vår spanske hage..

Vi er jo fortsatt i vår spanske hage og rundt oss blomstrer det fortsatt for fullt. Vi har fått gjort veldig mye uken som har gått. Jeg kommer til å vise dere litt etter hvert, men først og fremst kan jeg trekke frem den mest omfattende jobben. Vi bestemte oss nemlig for å sementere øverste del av oppkjørselen denne gangen. Det var noe vi lenge har ønsket å gjøre, men siden det har avhengt av hva vi skulle gjøre med terrassen foran huset, så har denne jobben blitt stadig utsatt.Nå tok vi skrittet fullt ut og bestilte ferdigbetong, jernmatter og alt annet vi trengte.
På bildet nedenfor kan dere se hvordan øverste del av oppkjørselen så ut før vi satte i gang. Veien hadde alt et dekke av grovbetong som siden hadde fått et lag grus.

Bildet nedenfor: Vi har fått jern nett på plass og betongbilen kan komme. Legg merke til de lekre "støvlene" vi har på oss for å kunne vasse i betong ;-)


Bildet nedenfor: Det går med ganske mange kubikk for å sementere en slik oppkjørsel. Til sammen har vi vel benyttet rundt 30 kubikk, men det er på hele veien.
Bildet nedenfor: Sementen har kommet på plass og nå gjenstår finpussingen.


Bildet nedenfor: Veien er ferdig sementert, men ennå gjenstår mye. Vi skal nemlig bygge rekkverk langs hele den nysementerte delen og sette opp "sjalusistein", som det kalles her nede. Bedet i forkant kommer til å gjøres litt med slik at vi kommer til å ha en rekke med 8-10 frukttrær mellom blomsterbedene. - Men det får utsettes til et annet år!


Jeg ønsker dere alle en fortsatt riktig fin uke! 

lørdag 14. april 2012

Flere intrykk fra vår spanske hage.

Nå har vi vært i vår spanske hage i 4 dager alt. Vi koser oss og slapper av, men har selvfølgelig også jobbet en del. Blant annet har vi fylt på med grus i bedene langs veien. Denne gangen har vi kjøpt hvit marmor med litt større stein enn før. Vi har faktisk klart å gjøre ferdige alle bedene, men hele 10 000 kg måtte til!

Nedenfor:
Når vi ankom hagen for noen dager siden hadde plantene vokst veldig. Vårt døde tre ved inngangsdøren har faktisk blitt helt dekket av eføy, så nå må jeg begynne å klippe den godt i fremtiden. På bildet nedenfor kan dere se de bedene jeg bygget i høst. De har klart seg veldig fint og trærne jeg plasserte i dem stortrives! Jeg har begynt å bygge flere bed på denne delen av eiendommen, men det får dere se i et senere blogginlegg.
Ellers har vi endelig begynt å fliselegge resten av denne delen av eiendommen. Jeg håper å vise dere reslutatet en annen dag.Håper å vise dere flere bilder av planter og blomster i dagene som kommer.

Ønsker dere en riktig fin helg!

torsdag 12. april 2012

Rapport fra vår spanske hage

Så er vi endelig hjemme i Spania igjen! Og det føles som å bo i et blomsterhav! Som vanlig kler våre spanske margeritter alle bed. Denne våren har dessuten mange andre spennende planter kommet i blant. I høst sådde jeg nemlig frø i skråningen foran huset, så eiendommen formelig bugner av liv og farger nå!


Så frodige bed ser jeg aldri i vår svenske sommerhage- og utrolig nok er det moder natur som står for beplantingen! Spanske margeritter stortrives på eiendommen vår!

Jeg vet det er mange i bloggland som ikke liker gult, men jeg synes jo likevel det er et skikkelig vakkert syn hver gang mitt Akasia tre kler seg i festklær og formelig stråler om kapp med solen!

Til venstre:
Mer gult. Disse irisene kjøpte jeg som løk i høst.
Egentlig skulle alle blomstene jeg plantet i skråningen bak huset være hvite, men faktum er at det var de jo ikke. Som dere ser er irisene mer gule enn hvite, men det gjør meg egenlig ikke så mye. Jeg synes de er pene uansett.

Friesiane skulle også være utelukkende hvite, men det er de jo overhodet ikke. Faktisk er de en salig blanding av kremfargete, røde og gule.

Mer stemningsbilder fra min spanske hage en annen dag.
Jeg ønsker dere alle en fortsatt riktig fin uke! 
mandag 9. april 2012

2 ukers ferie!!


Så var en flott påskeuke i vår svenske hage over. Jeg er ganske fornøyd med hva jeg fikk utrettet i hagen denne gangen, selv om det har vært litt for mange frostnetter denne uken.
Nå venter 2 uker i vår Spanske hage og jeg kan ikke nekte for at jeg gleder meg veldig!
Som alltid er jeg veldig spent på hvordan blomster, busker og trær har klart seg siden sist. 6 måneder uten stell er jo en lang tid. Nå skal jeg inrømme at mine foreldre kom ned til Spania for noen uker siden. De har vannet og stelt i hagen min, foruten at de tar seg av sin egen, så jeg regner med at jeg ikke blir skuffet denne gangen heller! :-D
Nedenfor kommer noen bilder fra vårt opphold i Oktober. Som dere ser fikk vi ferdigmalt huset. Det ble kremgult, som fjellgrunnen og terrasseflisene våre. 

Kremfarge er mye mer behagelig for øynene enn hvitt på solrike dager - og de er det jo mange av i denne delen av Spania.
Vi kjøpte en del nye hagemøbler under vårt siste opphold. Solen tærer veldig på alt, så metallmøbler er nesten et "must". Disse stolene har egentlig tykke sitteputer, men fungerer også fint uten siden rygg og sete er laget av hvit "polyrottan".

Nedenfor; Vi blir alltid like positivt overrasket over hvor fint plantene klarer seg i månedsvis alene uten ekstra vanning eller stell.
Hagen har, de siste årene blitt ganske opparbeidet, noe som betyr at det er stadig enklere å vedlikeholde den siden store, kultiverte planter fordriver ugresset vi ellers ikke ønsker.


 Jeg er veldig spent på hvordan plantene som vi fikk i jorden til høsten har klart seg gjennom vinteren. Grapefrukt- og mandarintrærne har måtte klare seg gjennom sin første vinter. Hvis det har gått fint kommer vi nok til å plante noen flere frukttrær i den nyanlagte hagen bak huset.
Den delen av hagen er, som dere ser nedenfor ikke ferdiglaget. Jeg har mange ideer, så det blir spennende å se hvor langt jeg kommer denne gangen!


Skråningen foran huset er jeg ekstra spent på.
Der sådde jeg masse blomsterfrø i høst. Det skal jo bli spennende å se om NOE av det har rotfestet seg og skaper litt farge der!

Jeg kommer nok til å sjekke mine mails og lignende, men får nok ikke like mange muligheter til å lage nye blogginlegg de nærmeste ukene, så;

Jeg ønsker dere noen riktig fine hageuker i tiden fremover! søndag 8. april 2012

Petrelle og hans venner


Jeg har vist dere en del av våre hagefigurer på bloggen før, men husker ikke om denne karen har blitt foreviget på bilde? Jeg kom nesten tilfeldig over ham i en stor løvhaug nå som jeg ryddet i hagen. Opprinnelig kjøpte min samboer og jeg ham for noen år siden i Praha. Vi var begge enige i at han må ha vært en av de styggeste figurene vi noen gang hadde sett- men samtidig hadde han en egen sjarme vi ikke klarte å motstå. Jeg er sikker på at gallerieieren bare var glad for å bli kvitt ham...? 
Vi var begge enige i at denne fuglen måtte være av sorten "Petrelle" - ikke spør meg hvorfor...
Ukjent av hvilken grunn havnet han til slutt i vår svenske sommerhage etter noen år på balkongen i Oslo. Han er en robust fyr av kjeramikk, så han tåler nok både 10 og 12 vintere. Nå har vi bestemt oss for at han skal få bo i skogen i Sverige i årene fremover. Der blir han ikke alene.
Han får blant annet selskap av disse to:

Denne kjeruben kommer ikke til å stå i skogen, men i "rosehagen" tilhørende det nye drivhuset jeg planlegger å bygge. Forhåpentlig nå i sommer.
Han skal få en spesialbygd sokkel som mures opp som avslutning på muren som kommer til å omgi drivhusets rosehage.

Slik ser han ut forfra: (Bildet nedenfor)
Enda lenger ned, en gargoyle jeg har vist før. Den sto nemlig på balkongen i Oslo i fjor sommer. Planen var alltid at han skulle ende opp i vår svenske hage. Jeg er ikke helt sikker på hvor vi kommer til å plassere den ennå, ,men i vinter sto han ved parkeringsplassen ved innkjørselen.

 

Fortsatt god Påske!
Gressbrann og såmetode for oss late...

Jeg har desverre noen områder på eiendommen hvor det nærmest er umulig klippe gresset med maskin. Grunnen til dette er at villnisset befinner seg i rester av steinmurer og bygningsruiner. Det har kostet meg mye hodebry å finne ut hva jeg skal gjøre med nettopp disse områdene, for de er ganske store å omgjøre til blomsterbed!
For å være ærlig har jeg ennå ikke helt funnet svaret. Alle tips mottas med takk!
Foreløpig behandler jeg dem med kontrollert gressbrann en gang iblant. - altså- på vindstille dager finner jeg frem vannslangen og fukter marken ekstra godt rundt området jeg ønsker å svi av.
Så er det bare å sette fyr på gresset med vannslangen klar til bruk!
Nedenfor: Et av områdene jeg svir av på denne måten er fylt med store steiner etter en gammel grunnmur. Jeg går og funderer på om jeg bør gjøre dette området om til et steinbed!?


Om et par dager reiser jeg til Spania for et par uker. Men jeg hadde en del frøplanter jeg burde stikle om - og det måtte gjøres før jeg dro avgårde! Ute er det fortsatt frost om natten, så jeg kom frem til følgende løsning. Jeg fant frem en del isoporkasser jeg bruker til å lagre løk og knoller i over vinteren. Disse er nå plassert i potter, så kassene var tomme. Jeg kjøpte en mengde 50 liters sekker og plasserte en uåpnet sekk i hver isoporkasse. Deretter klippet jeg bort plasten på oversiden og begynte å stikle frøplantene mine Etter at den jobben var gjort vannet jeg plantene lett og plasserte dem under et bord i drivhuset. Jeg la fiberduk over bordplaten slik at det hele dannet et lite "drivhus i drivhuset". Forhåpentlig vil dette fungere fint frem til jeg kommer tilbake fra Spania.

Ønsker dere alle en fortsatt god påske!


torsdag 5. april 2012

Når skogen våkner

I dag har vært en helt fantastisk dag! Vi har hatt nær opp til sommertemperaturer uten en eneste sky på himmelen, så mye av dagen har jeg jobbet i hagen. Det er vanskelig å se på bildet nedenfor, men nå skjer det veldig mye i skogen. Overalt spirer og gror det.Her kommer noen nærbilder som viser den herlige tiden vi er inne i. Nå regner jeg med at hagen kommer til å eksplodere i liv og farger de nærmeste ukene!
På bildet til høyre; ulike akeleier titter opp over jorden. I bakgrunnen tror jeg noen allium er i ferd med å spire.
Herlig!
Nedenfor, noen trillium er i ferd med å brette sine blader ut. Disse er Trillium Erectum som får burgunder blomster, men jeg har også T. Rugelii, T. Recurvatum, T. Luteum og T. Grandiflorum rundt om i skogen.


Til venstre, krokus blomstrer mange steder. Merkelig nok er det bare de hvite og kremfargete som er kommet så langt. Jeg mener jeg kjøpte en del i blå nyanser også. Kanskje de kommer senere?

Nedenfor:
Det har vært en usedvanlig god vinter for mine rhododendron, magnolia, mahonia, kristtorn og syriner ++. Tidligere vintere har rådyr og elg forsynt seg grovt av dem, men denne gangen pakket jeg inn mange av plantene i fiberduk. Det tror jeg har hjulpet godt, men enda mer skyldes nok dette at vi har hatt en mye mildere vinter enn de foregående. Rådyrene har ikke hatt så store vansker med å finne noe å spise denne gang. Det vil si, de har glefset i seg så og si samtlige tulipaner etter hvert som de titter opp i år også!!


Nedenfor, disse vokser vilt over stort sett hele eiendommen, men jeg setter aller mest pris på dem i skogen. Nå om våren blomstrer de overdådig, men siden pynter de opp med sitt blanke, friske bladverk. Det er selvfølgelig blåveis jeg snakker om; Hepatica Nobilis.


Ha en fortsatt fin påske!

tirsdag 3. april 2012

Vårrengjøring i skogen!

I dag har vi hatt en fantastisk dag her på torpet vårt i Sverige! Sol og vindstille med nesten sommerlige temperaturer. Kan en be om mer?
Jeg benyttet anledningen til å ta et riktig skippertak i skogen, for det er helt utrolig hvor mye kvister, løv og avbrukne grener det kan bli i løpet av vinteren!
Jeg har nok ikke ryddet unna mer enn 1/3 i løpet av dagen, men jeg er sikker på at jeg fint hadde klart å fylle et helt lastebil- lass med alt rasket!

 Slik så det ut store deler av skogen før jeg satte i gang. Helt utrolig hvor mye kvister og rask som har kommet denne vinteren! Det meste skyldes nok at vi har hugget ned en god del trær og at dette er rester etter dem.

Bildet nedenfor:
For å forhindre at jeg trakker i stykker en mengde planter har jeg laget enda flere skogsveier slik at  jeg med enkelthet skal kunne komme til fra begge sidene av bedene.
Nå gleder jeg meg til stauder, løkplanter og knoller spirer for fullt!

 Selv etter at jeg har renset skogsbunnen for gammelt løv og annet rask gjenstår veldig mye, men jeg er kjempefornøyd! Jeg har tross alt bare brukt en dag på jobben! :-D

 Nedenfor:
Det begynner etter hvert å bli veldig mange skogsveier rundt om i vårt woodland. En del kommer nok til å endre seg etter hvert, men samtidig er det ikke tvil om at det vil være mye lettere å stelle planter, busker og trær til someren.


Jeg ønsker dere en fortsatt riktig fin påske!


mandag 2. april 2012

Påskesysler

Sol, snøfritt og en mengde planter som skal i jorden. Egentlig burde jo det være oppskriften på den perfekte påskeuken!? Hadde det bare ikke vært så kaldt om natten! :-)
Selv på dagtid er det kjølig. Riktignok er det deilig og varmt i solveggen, men noen varme pledd er nesten obligatorisk tilbehør når vi skal drikke kaffe.
 

Denne påsken har jeg fått veldig mange planter fra ulike leverandører. Jeg våger ikke plante dem ut så lenge nattetemperaturene kan falle ned i -4/-5, som det er meldt i kommende uke. Derfor har jeg brukt dagene til å potte dem i drivhuset. Der inne er det varmt og deilig, så rosene og de andre plantene jeg plasserte der inne for et par uker siden har alt vokst veldig.
Problemet mitt er at jeg reiser til Spania i noen uker og jeg har fortsatt ikke fått meg automatisk vannesystem der inne. Løsningen har vært å putte babybleier i vann. Ja, det begynner etter hvert å bli mitt varemerke.. ;-)
Når bleiene har trukket til seg så mye vann som de kan absorbere. Jeg tar deretter ut bleiefyllet og blander deg godt med plantejord som også har blitt fuktet. Denne jord/bleieblandingen har jeg så i oppbevaringsbokser jeg har kjøpt på IKEA. (Klikk her for bilde) 

Det går ganske mange planter i en boks. Disse boksene kommer jo med lokk. Dette plasserer jeg løst oppå så luft får komme inn, samtidig som fuktigheten beholdes lenger. Siden disse boksene er plassert i drivhuset blir de på en måte som små drivhus i drivhuset og holder derfor godt på varmen gjennom kalde netter.


I morgen er det liljeløk jeg stort sett skal plante. De kommer jeg til å plassere i 10 liters vaskebøtter hvor jeg har laget huller i bunnen, for så å fylle dem med jord blandet med bleiefyll. Liljene kommer så til å bli plassert kjølig i kjelleren frem til vi er tilbake fra Spania. Jeg regner med det skal gå fint for noen uker. :-)
Jeg har forresten laget en mengde navneskilt for alle nyinnkjøpte planter. På tips fra andre hagegale har jeg kjøpt 10 kg trepinner på Biltema (Klikk her for info)
Jeg deler hver av disse pinnene på midten og skriver så plantenavn på med en vannfast tusj.
Til slutt dypper jeg pinnene med tekst ned i klar treolje og lar dem tørke en dags tid. Nå har jeg forhåpentlig navneskilt som varer en stund! :-D

Jeg ønsker dere alle en fortsatt riktig fin påske!