Rapport fra "Middelhavshagen"

Jeg inbiller meg det begynner å bli en stund siden jeg har skrevet noe om "Middelhavshagen" jeg har begynt å anlegge bak veksthuset. Jeg har overhodet ikke gitt den opp av den grunn, men mens skogshagen vår vokser frem etter hvert som vi rydder og planter, så har jeg en litt mer planmessig fremgang i området bak drivhuset, noe som betyr at jeg må jevne ut hele plassen slik at den en gang vil bli en brosteinsbelagt terrasse. Plantene kommer til å stå i opphøyde bed, som ennå ikke er laget, så foreløpig står plantene på midlertidige plasser, men de blir jo sterkere og større...! På bildet ovenfor; Gaillardia blomstrer i hagen nå. Denne skaper litt av den middelhavsfølelsen jeg ønsker å oppnå.

På bildet til høyrre; Asiatiske liljer har jeg også plantet mengder av. Noen i fjor, men enda flere i år. Heldigvis har ingen av dem blitt oppdaget av liljebiller ennå!
I bakgrunnen kan en Lychnis Chalcedonica skimtes (Brennende kjærlighet). De trives godt i denne delen av hagen.

Liljen; Anna Maries Dream har også begynt å blomstre nå. Den skal egentlig en fylt lilje, men er kanskje for ung ennå..? Uansett er den fin og passer godt inn i denne delen av hagen.
 Bildet nedenfor: Jeg var desverre i vår spanske hage når denne merkelige planten blomstret i vår. Amorphophallus blomstrer lenge før bladverket utvikles. blomsten får en lang støvbærer som kjennes gummiaktig å ta på og selve kronbladet kjennes som det er laget av lær, - i alle fall når jeg kjente på den avblomstrede planten. Nå har bladet kommet, og det er stoort og kjempeflott! Neste år må jeg forsøke å få med meg blomstringen også!
Nedenfor; I bakkanten av Middelhavshagen tester jeg ut ulike planter for å se hvordan de kommer til å passe inn i hagen når jeg en gang får bygget denne. Her noen Zantedeschia omgitt av ulike peoner, liljer, bregner og tropiske planter som ennå ikke har kommet i blomst.

Fortsatt god sommer!

Kommentarer

 1. Vakkert! Lurer litt på om den du kaller Amorphophallus, kan være en Sauromatum venosum?

  SvarSlett
 2. Du lurte på om et av mine bilder var av en vierpære. Nei, det er en hengeselje. Det er det jeg har notert, men den er vel oppstammet når sant skal sies :)

  Jaggu meg kan jeg tenke meg å prøve asiatiske liljer! Er de enkle å få tak i? Det spørs jo mere på om de egner seg her da. Men jeg er villig til å prøve det meste :)

  SvarSlett
 3. Hei Orchis! Så hyggelig å høre fra deg! Håper dere har en flott sommer i Portugal! Du har helt rett. Jeg måtte jo sjekke lappen når du spurte, for jeg kjøpte inn litt ulike planter gjennom Angliabulbs i vår. Deriblant både Amorphophallus og Sauromatum Venosum. Den på bildet overfor er en Sauromatum og det var altså denne som blomstret i vår. Amorphopallus vil nok ta mye lenger tid- om noen gang før jeg får se noe slikt ;-)

  Hei Hagen i Grubba! Takk for tilbakemeldingen på busken/treet ditt. Jeg har en hengeselje i hagen jeg også, men ikke med så fint bladverk som deg :-)
  De fleste asiatiske liljer kan trygt plantes i det meste av Sverige. De er herdige og veldig lett å få til.
  Jeg har kjøpt mange av mine liljer hos HW Hyde and Sons. De har utrolig mye fint og til ganske rimelige priser. Knollene er store og kraftige.
  http://hwhyde.co.uk/
  Kan absolutt anbefale å kjøpe fra dem!
  For oss i Norge, så kan en fint importere liljeløk uten plantesertifikat, men husk 200.- kroners grensen om du kjøper fra utlandet og ikke vil betale ekstra i toll. :-)

  Fortsatt god sommer til dere begge!

  SvarSlett
 4. Jotakk, her er sommer så det holder. Litt vel mye til tider. Puh... Gleder meg til høsten!

  Sauromatum er lett å få i blomst. Amorphophallus tar tid. Har hatt mine i ca. 3 år, og venter enda. Knollene må oppnå en viss størrelse før de blir blomsterdyktige, men husker ikke hvor store. I mellomtiden kan man nyte de flotte bladene, som blir gigantiske, mye større en Sauromatum.

  Fortsatt flott sommer til deg og dine!

  SvarSlett
 5. Hei til deg i Middelhavshagen! :-) Jeg ligger nok et par innlegg etter, har hatt noen dager i feriehagen. Mye å gjøre, og man blir jo aldri ferdig! Fargen på liljen Anna Maries Dream var nydelig! Har ikke turd å plante liljer pga billene, men naboen sa at det ikke var biller på liljene der, så da kan jeg kanskje ta sjansen. Husker du hvor du fikk tak i Anna Maries Dream? Om de ikke har akkurat den, så er det kanskje litt annet å la seg friste av...
  Morsomt med rød Gaillardia, jeg har en flerfarget variant som gir et helt annet inntrykk (mindre middelhavsk :). Fortsatt god sommer!

  SvarSlett
 6. Heisan Bille. Håper du hadde et veldig hyggelig opphold i feriehagen din :-D Gleder meg til å se bilder og blogginlegg derfra!
  Jeg har heller ikke liljebiller her i år. Lurer på om de har fryst ihjel denne vinteren ;-)
  Anna Maries dream kjøpte jeg hos Odla.nu, men jeg har merket meg at de varierer utvalget sitt fra år til år. Vanligvis kjøper jeg liljer hos H.W. Hyde & Son. De har veldig bra utvalg - og det er mulig å få dem sendt til Norge. Prisen er som oftest bra. Håper du finner noe du ønsker der? Om ikke kan du sikkert få avlegger fra meg så fort de begynner å formere seg :-) Jeg har merket meg at liljene raskt vokser i antall her borte :-)
  Ha en fortsatt fin sommer!

  Stein

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg