Nå, mens verden sover....

Jeg må inrømme at hageinterressen har vært under gjenomsnittet lav denne vinteren. Vanligvis kjenner jeg det krible i fingrene på denne årstiden. Frøkataloger fyller postkassen med fantastiske bilder av spennende vekster, men jeg har faktisk ikke bestilt et eneste frø ennå! Nei, jeg har ikke gått lei av planter og hage, men innser at det nesten er en umulighet å så det meste i en byleilighet hvor ikke et eneste sted egner seg særlig godt til planterom. Tenk om der fantes et helårsdrivhus hvor vi hageglade byboere kunne leid plass til såing og driving av våre planter!? :-) Det måtte jo bare bli en suksess? Tenk å få dyrke frøplanter et slik sted, i fellesskap med andre som har akkurat samme interesse!?

Nei, jeg får nok heller vente til våren og kjøpe stiklinger, samt ferdige planter på hagesentre, planteloppemarkeder og nettbutikker i år....

Så mens jeg går her og venter på våren tar jeg meg noen turer rundt i feriehagen.
Der sover naturen under en bløt dyne av snø for tiden. Jeg lar den sove, men lister meg rundt i urørt nysne og legger planer for sommeren- for da er jeg nok full av livslyst og hageinspirasjon igjen..!?


I vinter kjøpte jeg faktisk to thuja Smaragd som ble plantet på hver sin side av inngangsdøren til det nybygde drivhuset. Jeg har planer om å bygge en treplatting foran dette i sommer. Jeg vet det er mange der ute som ikke er særlig glade i thuja. Jeg synes derimot frittstående thuja Smaragd kan være skikkelig vakkert! De minner meg om de høye, tynne sypressene en ser som tuntrær på gamle, spanske "fincas", så jeg kommer til å stusse dem i bredden etter hvert som de vokser og forhåpentlig blir rundt 2 meter høye, slanke søyler.

Lykten på drivhuset var kanskje et bomkjøp. Den ble altfor stor og dominerende på det lille bygget. Jeg har derfor fjernet den igjen. Forhåpentlig vil den bli montert på en stolpe nær huset en gang i fremtiden.

Dette drivhuset ligger jo ved inngangen til Woodland hagen. De to bjørketrærne ved siden av det utgjør inngangsportalen til den delen av eiendommen. Mellom dem strekker det seg en bro/brygge som kommer til å gå over en hagedam jeg håper å bygge.

Det fine med slike vinterdager i hagen er at en plutselig ser selve oppbyggingen og strukturen på det hele så mye tydeligere. Nå som stauder, gress og busker er i dvale ser jeg hagens nivåer så mye tydeligere- og for en ganske flat eiendom som min gir det meg mange ideer om hva som kan gjøres for å bygge den opp på en annen og mer spennende måte.

Det lille treet til høyre for eksempel.
Dette er et Salix Caprea "Kilmarnock" Det får ikke særlig fokus i konkurranse med staudenes fargesprakende blomstring sommerstid. Nå om vinteren derimot, blir det nesten litt magisk der det står alene i enden av et bed?
Mitt lille tre kommer aldri til å bli høyere enn sine 1,5 meter, men det vokser sakte og sikkert i bredde og tykkelse. Det norske navnet er Hengeselje. I Mai- Juni er det fullt av gule gåsunger. Treet er podet, noe som gjør at det aldri kommer til å vokse i høyden. Grenene er derimot "programmert" til å vokse på en mye høyere stamme, så om jeg ikke klipper dem flere ganger i løpet av sommeren, vil de fort nå ned til bakken og tilmed vokse bortover denne.
Om du lurer på å anskaffe deg et slikt, lite tre kan jeg opplyse om at det er en ganske nøysom og enkel plante å nyttes med. Det trives til sone H6, så det kan altså trives i store deler av Norge.


Corylus Avellana Contorta, eller "vrihassel" som den heter på norsk, er en busk som lett overses på sommertid. For å være ærlig synes jeg ikke den er så veldig vakker om sommeren, men om vinteren- når bladverk er borte blir den plutselig et lite kunstverk i seg selv.
Jeg har derfor plantet dette lille treet både i drivhus- og woodland hagen.
Om du vurderer å plante dette, så er det en lett plante å stelle. Den trives i sur til nøytral jord, liker sol, men takler også halvskygge. Treet/busken blir opp til 2,5- 3 meter høyt og rundt 1,8- 2,4 meter bredt. Det er lett å beskjære og hannplanten får lange, gule rakler sen vinter/ tidlig vår.


Ha en fortsatt fin dag!

Kommentarer

 1. Hej Stein!

  Här är en till som inte håller på med frösådder. Lite för mycket pillrande för min del och jag har inget bra ställe att driva upp frön på. Dessutom tillhör jag den kategorin som tycker att växter är billiga.

  Jag gillar verkligen tuja, vackra städsegröna och raka i ryggen står de så vackert i trädgården året runt. De blir också snygga om man vill stamma upp dem.

  ...och din Salix är snygg, en växt med karaktär, noterar namnet.

  ..och i väntan på våren, ha det gott!

  SvarSlett
 2. Hei! Jeg gjør akkurat som du gjør, vandrer rundt og får ideer. Jeg bruker snøen til å lage høyder og nye bed.
  Man ser hagen på en helt annen måte enn i sommerhalvåret, og det er spennende. Her har vi mange 'Smargd'.
  Flotte vinterbilder. Fortsatt fin dag til deg også! Anne

  SvarSlett
 3. Fantastisk skønne billeder :-)
  Jeg har heller ikke gang i frøindkøb endnu, da jeg også mangler et drivhus.

  SvarSlett
 4. Fantastisk flotte bilder fra vinterhagen din!!
  Og hvor viktig det faktisk er å bevege seg rundt i vinterdvalen,struktur og form kommer bedre frem ja,og enig med deg smaragd er flott! Sikkert fordi den også minner meg om disse flotte søylene vi ser ved middelhavet...DET er flott!
  Magnoliatreet mitt er ca. 7 år...prøvde å finne ut akkurat når jeg plantet,men det var før jeg startet blogging,og da ble ikke alt så dokumentert.
  Det står i sørveggen,H 2-3,og ja..det stortrives...et syn hver vår:)

  SvarSlett
 5. Hei
  Jeg kjenner meg så godt igjen i det du skriver. Her har heller ikke hagelysten vært på topp, og det har heller ikke vært kjøpt noen frø. Tror ikke det blir heller, men jeg sier som du, det er alltid planter å få kjøpt.
  Den lampa synes jeg var super lekker. Kos deg med vente på våren.

  Klem Vivi

  SvarSlett
 6. Så vakkert hos dere en solfylt vinterdag...
  Nei, såing må jo bli ganske håpløst!
  Med ønske om flere fine soldager :)

  SvarSlett
 7. Nydelige vinterbilder fra sommerhuset i vakre Värmland!

  Klem fra Jorunn

  SvarSlett
 8. Kjenner oss godt igjen i det du skriver ( i går kveld bestilte vi faktisk noen få frø), men har lyst til å nyte vinteren litt til. Flotte bilder fra vinterhagen din, fint å se litt av andres hager, også vinterstid !
  Nyt vintersola :-)

  SvarSlett
 9. Smart ide du lanserer! Det hadde vært noe det, et helårsdrivhus for de med liten plass til frøsåing på vinterstid. Tror det ville blitt populært jeg.
  Jeg har fått så mange chili-og tomatfrø av ei dame, at i år måtte jeg prøve å så noen for første gang.
  Ellers er jeg så dårlig på å besille frø, syns det er greiere å kjøpe litt på gartneri, selv om utvalget er mye mindre.
  Vinteren er en fin hviletid for oss hagefolk, syns jeg. Flotte bilder fra din idylliske hage! Og vrihassel er et nydelig tre nå på vinterstid-
  Ha en fin fin februardag:-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg