En elektrisk sau... ?

Mange kan nok styre seg for store plener i sin hage. Gress krever stell og skal en hage med plen være pen må den jo kuttes relativt ofte. Det er ikke alltid like lett å få til i en landstedshage.
Inntil høsten 2014 var vi så heldige å kunne benytte et lokalt gartnerfirma til stell av plenen. Men de hadde etter hvert ikke kapasitet til å ta seg av dette, så denne vinteren har vi virkelig jobbet med å komme frem til en løsning vi kan være fornøyd med.
Plentraktorer og manuelle gressklippere ble forkastet siden vi ikke ønsker å bruke sommerdagene på å jobbe med plenen. Det finnes jo så mye annet bedre å bedrive tiden med.
Det ble derfor tidlig klart at vi måtte investere i en robotklipper, men hvilken modell skulle vi velge?


Siden plenen er såpass stor (3.000 kvm) er det bare noen få modeller som ville kunne takle arealet. Plenen vår er stort sett veldig flat, med unntak av en helling ned mot elven. Der har vi heldigvis allerede satt opp lave gjerder, så forhåpentlig skal vi unngå at den får seg en ufrivillig svømmetur...


Jeg har kommet frem til at jeg har følgende utfordringer:

  • Klipperen må være solid og kunne takle en plen på 3.000 kvadratmeter.
  • Den må kunne instilles på flere "soner" siden hagen består av ulike "rom"
  • Driftsikker: Den må kunne takle utfordringer som nedfallskvister og rask uten å behøve omstart siden den stort sett må klare seg selv på hytten.
  • Den må være tyverisikret.
  • Den bør ha innebygget regnsensor. 


For øyeblikket er det følgende modeller som virker mest interressante:

  • Honda Miimo 500
  • Husqvarna Automower 330x
  • Robomow RS630

Har du erfaring med noen av disse vil jeg være veldig interressert i å høre både positive og negative kommentarer.


Ha en fortsatt riktig fin dag

Kommentarer

  1. Jeg har ingen erfaring med robotplæneklippere. Jeg bruger egen muskelkraft på vores lille plæne.

    Men jeg har lyst til at kommentere dit sidste billede af solnedgangen - det udstråler en dejlig stemning :-) Det må være skønt at sidde på broen en varm sommeraften og iagttage solnedgangen.

    SvarSlett
  2. Har heller ingen erfarenhet men det ska bli intressant och se vad du väljer och hur det kommer fungera!
    Vi har också stor gräsmatta även den med lutning mot vatten och visst vore det skönt att slippa ägna så mycket tid åt gräsklippning.
    Ha de bra
    Mariana

    SvarSlett
  3. Hei Stein.
    Alltid inspirerende blogginlegg! Takk. (Jeg rotet litt da jeg skrev. Kan du være snill og slette min tomme kommentar) Vi har faktisk litt erfaring med robotklipper. Vi hadde også lyst til å bruke tiden på mer fornuftige og spennende ting enn å klippe gresset, og anskaffet derfor en robotsau. En Husquarna, men en mindre modell, siden vi ikke har så mye gressplen. (Klipperen heter forresten Lille Lam! Så navnet Sorte Får er fortsatt ledig!) Vår utfordring var at vi hadde flere trær på plenene som gressklipperen skulle forholde seg til, pluss at det var to separate plener uten mulighet for at gressklipperen kunne kjøre mellom dem. Du kan forestille deg et timeglass, der de to beholderdelene er plenene, og den trange passasjen i mellom er en tre meter lang skråning med steinbed, pluss at vi måtte rundt hagedam-anlegget. Får å forenkle hva vi gjorde: Vi la følertråden (den som ligger i kanten av sonen) slik at vi laget kun en sone, Du kan tenke deg at vi la den i ytterkanten av formen til timeglasset. altså måtte vi både ned og opp i skråningen ved steinbedet og rundt hagedamen med den samme ledetråden. Her la vi ned-tråden og opp-tråden med 2 cm. avstand. For der hvor tråden ligger med denne avstand, fram og tilbake, elimineres signalet, så ikke Lille Lam lures til å kjøre seg fast inn i en trang passasje, men kjører forbi den 2 cm store åpningen. Samme prinsipp brukte vi for å få den til å klippe rundt trær (med sort jord rundt) og store eller små bed ute på plenområdet. Tråden legges inn fra hagens ytterkant, enkleste vei bort til et tre med med sort jord rundt eller et bed, videre rundt dette og så tilbake - parallelt med inn-tråden med 2 cm. avstand - til plenens ytterkant. Kan også nevne at ute på plenen brukte vi medfølgende "teltplugger" til å feste med 2 cm. avstand, mens vi gjennom skråningen med steinbed tapet opp- og ned-tråden fast på hver sin side av et 2 cm. tykt fleksibelt el-rør i plast som vi gravde litt ned. Lille Lam kjører da rundt på plenen og klipper pent mellom bed og trær, men må altså bæres for hånd mellom de to plenene. Dette er greit nok så lenge vi bor her hele tiden. Jeg nevner det likevel for deg, i tilfelle dere skulle ha en liten plenflekk et annet sted i nærheten, så kan dere jo om dere ønsker legge lede-tråden i en sløyfe bortom denne flekken, og i hvert fall slippe å klippe for hånd når dere er der i lengre perioder... det er jo også viktig at ikke klipperen går og stanger i trærne og ødelegger barken! Men det er vel kanskje mulig å programere inn ulike soner på de store modellene. Problemer er likevel hvordan klipperen kommer seg fra sone 1 til sone 2.
    Husquarna valgte vi på bakgrunn av referanser vi fikk fra andre, og at forhandler/service var like i nærheten. Det ble "litt" detaljert, men jeg håper at tipsene kan være til litt nytte. Det er for øvrig litt morsomt at Husquarnaforhandleren nå sender kunder - som mener de har kompliserte plener og hager - bort til oss for å se på løsningene vi har laget.
    Mvh. Lars i Sponvika.

    SvarSlett
  4. Hei! Det er så fint med plen som binder hagen sammen. Kjempeflotte bilder. Snart er det grønt igjen, heldigvis. Ha det godt! Anne

    SvarSlett
  5. Hei! Er det ikke kjekt å gruble litt? :) Skjønner at 3k m2 blir en utfordring. Kanskje dere burde slippe løs en hel saueflokk? Jeg har jo selv plen i feriehagen, men tomten er bare 1 mål, og det bor "sauer" i nabohuset som tar en tørn med klipperen. Robotklipper kunne sikkert fungert, men stoler liksom ikke helt på at sånne fungerer som tenkt på en større tomt. I en striglet rekkehushage, greit nok, men som du nevner blir det jo en del kvist og kvast etc i en hage på landet.

    Uten erfaring kan jeg ikke tipse om modell. Skjønner at det er verdt forsøket. Kanskje dere kan programmere den til å ta bare de sentrale områdene, så blir det uansett mindre jobb (og tid) å pynte på plenkantene når dere er der. Regner med at de kan programmeres til å jobbe innen en radius el.l. selv om det ikke er fysiske stengsler?

    SvarSlett
  6. Kan tyvärr inte ge några tips men önskar lycka till. Håller med om att det finns annat att lägga tiden på än att klippa gräs.
    Ha det fint
    Anette

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg