Vi besøker Linderhof slott....

I et tidligere blogginlegg viste jeg bilder fra kong Ludwig II av Bavarias store eventyrslott; "Neuschwanstein". Siden Ludwig døde bare 40 år gammel fikk han aldri se det slottet ferdig. Mesteparten av sitt voksne liv tilbragte han i et annet slott han selv hadde fått bygget, nemlig Schloss Linderhof, ferdig i 1886, samme år som han døde. Dette var alstå det eneste Ludvig rakk å se ferdigbygget.

Selve hovedbygningen er bemerkelsesverdig liten. I spisestuen var der ikke plass til mer enn 4 gjester og selve spisebordet er mindre enn dem du finner i de fleste norske hjem. Til gjengjeld hadde han fått laget en sinnrik heis bordet var montert på. Hver gang det skulle være ny borddekning ble hele bordet senket ned i etasjen under, ferdig oppdekket og så heist tilbake til de ventende gjestene som satt rundt hullet heisen dannet. Effektivt og eksentrisk! Rommene forøvrig er små, men overdådig pyntet i gull, speil og rikt dekorerte malerier. Veggene i soverommet er fylt med miniatyrvaser han hadde som hobby å samle på. I det hele tatt er slottet uventet innredet for en konge. Her er det ikke plass til noe hoff. Bygningen er laget for en eksentrisk ungkar.


Det mest imponerende med Linderhof slott er uten tvil hagen og parkanlegget som omgir det.
Like foran inngangen befinner der seg et stort og imponerende springvann med statuer kledt i bladgull. Hagen er ofte omtalt som noe av det ypperste innen historisk hagedesign med sine innslag av barokk stil og italiensk renessanse perfekt tilpasset den praktfulle naturen som omgir den.

Bildet nedenfor viser en del av hagen slik den fortoner seg når jeg står med ryggen til hovedbygningens inngangsdør.


Desverre besøkte jo vi hagen om vinteren og det meste av den er derfor stengt, Trærne har mistet sine blader og statuer og springvann er tildekket for å beskytte det hele mot den harde vinteren.

Jeg drister meg å låne et bilde fra Wikipedia for å vise eiendommen i en større helhet: Bildet nedenfor er altså IKKE tatt av meg.


Denne parken skulle jeg mer enn gjerne komme tilbake og se nærmere på om vår eller sommertid, for både utsiden av bygningen og parken er gjennomtenkt, innbydende og full av inspirasjon!


Over alt i hagen er det benyttet espalierer og bueganger hvor klatreplanter fritt kan vokse. Selv om de egentlig skulle stå i total kontrast til den omkringliggende naturen, så sklir det hele over i hverandre på en naturlig og elegant måte, selv om det ikke kommer særlig tydelig frem på mine bilder.


En del av hagen er noe jeg er fristet å kalle "forskjønnet natur", som for eksempel denne dammen. Jeg antar den er kunstig laget, men sklir så fint inn i naturen rundt at jeg faktisk ikke er sikker. I denne svømmer der hvite svaner. Svanen var nemlig, fremfor noe, Ludvigs favorittdyr. Selv i dag kalles han for "Svaneprinsen". Når en konge bor på sitt slott pleier dette vanligvis å markeres med at flagget heises til topps.
Hos Ludvig ble det gjort på en litt annen måte. Han hadde nemlig to enorme vaser formet som svaner i blått og gull. Hver gang han var hjemme ble disse svanene plassert utendørs ved inngangsdøren. På den måten visste alle at "kongen var i sitt slott"

Hvem var så Ludwig II?
Han var sønn av kong Maximilliam II av Bavaria. Siden hans far døde ung ble Ludvig konge bare 19 år gammel. Han fikk derfor aldri muligheten til å studere eller sette seg inn i sin rolle som konge. Ludvig hadde hatt en streng og isolert barndom. Han ble tidlig usedvanlig sterkt fascinert over komponisten Richard Wagner og noe av det første han gjorde som konge var å sikre at Wagner fikk livslang økonomisk trygghet.

Ludwig var så inspirert av komponisten at han fikk bygget et eget musikkrom for ham i dagens slott; Linderhof. Han laget også en stor festsal i Neuschwanstein - hvor alle vegger var dekorert som en hyllest til Wagners mest kjente operaer. Onde tunger hvisket at det intime forholdet var litt for nærmt for en konge i et katolsk land...
Det faktum at Ludwig forble ungkar hele sitt liv fikk mange til å mene at han kanskje var mer opptatt av menn enn kvinner.
10 Juni 1886, 40 år gammel ble Ludwig arrestert i sin seng på Neuscwanstein slott. hans undersåtter og politiet prøvde å forsvare ham, men ble raskt slått ned og politistyrken erstattet. Han ble ført til slottet Berg ved Starnberg innsjøen. 13 Juni ble han erklært sinnsyk av den anerkjente legen; Bernhard von Gudden, til tross for at legen aldri hadde snakket med ham eller undersøkt ham. Dagen etter forsvant både legen og Ludwig fra slottet. Senere samme ettermiddag ble de funnet døde i Starnberg sjøen.
Den offisielle rapporten var drukningsdød ved selvmord, men en obduksjonsrapport konkluderte at kongens lunger var tørre. Altså at han var død før han ble lagt i sjøen.
Hans død har aldri blitt oppklart.
I dag er Ludwig og de tre slottene han fikk bygget blant de største turistinntektskildene i Bavaria.


(Bildet med korset er et minnesmerke plassert i Starnberg sjøen. Bildet er lånt fra Wikipedia)Ha en fortsatt riktig fin dag!

Kommentarer

 1. Så artig og fint innlegg, en blir aldri for gammel til å lære noe nytt og interessant.
  Flotte bilder, god helg fra Marit.

  SvarSlett
 2. Så heldig du er som har fått oppleve et sånt eventyr!!!! Jeg lurer på om en vennine av meg var her et par somrer og skrøt uhemmet av den fantastiske Hagen/parken.Det hadde vært en opplevelse å være der,både sommer og vinter !!!
  Så morsomt med den bordheisen,ikke dum han fyren der!!
  Artig å lese reisbrevet ditt her!
  Tove :)

  SvarSlett
 3. Takk for at du deler reiseopplevelsene. Elsker slott og ikke minst historiene rundt..

  SvarSlett
 4. Så nydelig og interessant innlegg. Jeg elsket det forrige også og ventet på fortsettelsen. Det er så morsomt å få vite historien bak disse store byggverkene og hagene som finnes rundt i verden. Så spennende å få den servert i vinterdrakt også. Det er så vakre bilder at en jo bare kan tenke seg hvordan det er på en solfylt, varm sommerdag :)

  SvarSlett
 5. Kul att resa! Fast jag skulle nog hellre ha sett stället på sommaren med lite grööööönt och skönt runtomkring... Ha en fin helg!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg