Julestemning i de Bavariske Alper!

Den siste uken har jeg vært på reisefot og kommer derfor til å vise noen inspirasjonsbilder fra dette. Hva passer vel bedre nå i denne førjulstid enn å besøke noen eventyrlige slott i de Bavariske Alper? 
Hvorfor ikke starte med det vakreste slottet av dem alle, nemlig Neuschwanstein! 
Det troner høyt opp i en fjellside i kommunen Schwangau og ble bygget over en periode på 16 år. Det ble imidlertid aldri helt ferdig siden initiativtakeren, Ludwig II døde under mystiske omstendigheter, bare 40 år gammel. Han var en eksentrisk ung mann med "hobby" å få oppført fantastiske byggverk basert på eventyr og sagn.
Mer om denne fascinerende mannen i senere innlegg. Han var nemlig også en lidenskapelig hageelsker og fikk blant annet bygget en fantastisk vinterhage i dagens omtalte slott, samt fantastiske hager og parkanlegg i sine andre hjem.
Du føler kanskje du har sett Neuschwanstein før? Det stemmer nok for dette slottet var Walt Disneys største inspirasjon til utformingen av slottene i Disneyworld og Disneys tegnefilmer. Det har også blitt brukt som lokasjon i en rekke filmer, blant annet "Chitty Chitty Bang Bang".


Skal du få et skikkelig godt intrykk av slottet bør du ta deg litt god tid. Det tar nemlig rundt 30-40 minutter å gå fra dalen og opp til bygningen, hvis du da ikke velger å fraktes med hest og kjerre, men da må du sannsynligvis vente lenger i kø enn selve spaserturens varighet.

Er du dårlig til bens vil dette bli en hard opplevelse siden du også må gå en god del i bratte trapper i slottet også!

Om du ønsker å ta noen riktig gode eksteriørbilder bør du helst ikke lide av høydeskrekk, for de mest kjente fotomotivene tas oftest fra "Marienbrücke", en smal bro mellom et juv på baksiden av slottet.
Du må beregne en spasertur på rundt 25 minutter hver vei fra slottet til broen. Slik ser den ut sett fra slottet.


Fotomotivene fra broen er derimot verdt det, for slik kan et bilde av slottet i sin helhet se ut: 

Desverre er det ikke lov å fotografere inne i selve slottet, men det er en uventet og merkelig opplevelse med mørke rom innredet som borgene i middelalderen.
Neuschwanstein er nemlig bygget på ruinene til en gammel middelalderborg. Kongen (Ludwig II) var nemlig besatt av sagnet om Lohengrin, en sagnfigur som ifølge legenden levde i området. Lohengrin var ifølge Bavarisk tradisjon en mystisk svaneridder som kom til området i en båt trukket av en svane for å forsvare en jomfru.
Ludwig ble forresten kalt "Svaneprinsen" av Bavarias innbyggere. Jeg skal fortelle mer om det i et senere innlegg.
Så opptatt var Ludvig av sagnet om Lohengrin at han fikk bygget en kunstig dryppesteinsgrotte med basseng hvor han hadde en båt formet som et gullskjell. Dette var selvfølgelig trukket av en mekanisk svane.
Siden slottet aldri ble ferdiginnredet er deler av det fortsatt uferdig. De rommene som ble klargjort er rikt dekorerte med veggmalerier av legenden, motiver fra bibelhistorien og dessuten egenden om Lohengrins far, Percival.
Historiene har du kanskje kjennskap til gjennom Richard Wagners kjente operaforestillinger over temaet? Ludwig var en stor beundrer av Wagner. Slottet og innredningen er forresten tegnet av en teaterscenograf som laget scenografien til disse oppsetningene.


Mer om Ludwig og hans hjem og hager i senere blogginlegg!
Nedenfor: Utsikten fra slottets balkonger er mildt sagt usedvanlig vakker!


Ha en fortsatt riktig fin kveld! 

Kommentarer

 1. Utrolig flotte bilder og interessant historie. Alltid kjekt å "stikke innom" bloggen din :O)

  UnaCita

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei UnaCita.
   Så hyggelig å få kommentar fra deg :-)
   Jeg er glad du liker bildene. Vi var jo veldig heldige med været når vi besøkte Neuschwanstein, så det var en opplevelse jeg er glad for å ha fått med meg :-)

   Slett
 2. Wow, for noen vakre bilder! Det ser nesten overnaturlig ut.. Så spennende lesning:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Gerd Ellen.
   Takk for veldig hyggelig kommentar :-) Ja, landskapet i området er nesten overnaturlig vakkert :-) En tur til de Bavariske alper kan absolutt anbefales! :-)
   Ha en fortsatt fin dag.

   Slett
 3. Enda mer trolsk om vinteren, når snøen dekker landskapet, dette slottet. Det er kanskje ikke så lange køer på denne tiden av året? Så vidt jeg husker ga vi opp å komme inn, men var jo på broen for å kikke. Det gikk vel litt over styr for Ludvig II.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marie. Vi var nok veldig heldige, for vi slapp unna køer når jeg var der. Været var jo også i godt humør så jeg var veldig positivt overrasket over både slottet og området. :-) Ludvig ble jo erklært uskikket som konge, men når jeg leser om ham fulgte han jo egentlig i de bavariske kongers tradisjon. Det var viktig å gjøre seg internasjonalt kjent gjennom overdådig byggestil. Han er ofte blitt beskyldt for å nesten ha bragt staten konkurs med sine byggeprosjekter, men om en undersøker nøyere viser det seg faktisk at han bygget sine slott for egne penger. En god konge var han likevel neppe for Bavaria...
   Aldri så galt at det ikke er godt for noe. Verden ville vært et litt fattigere sted uten slike "gale menns" byggverk- som pyramidene i Egypt, katedralene og slottene i Europa, den kinesiske mur +++
   Når det er sagt; en "sunn" kombinasjon av signalbygg og tilbakeføring av goder til folket ville dog vært mye mer ideelt :-)
   Ha en fortsatt fin dag.
   Stein

   Slett
 4. Nå har jeg kost meg alle de interessante Tysklandsinnleggene dine. Og får lyst til å sette meg i bilen og kjøre sørover - promte! Tusen takk for at du deler.
  Vi har nær familie i Sveits. Derfor har vi reist mye gjennom Tyskland, på vei opp/ned dit. Og kombinert med ulike ferieavstikkere i forskjellige deler av Tyskland. Tyskland er et undervurdert ferieland for oss nordmenn, synes jeg. I grunn overrasket over at ikke fler velger det.
  Bayeren på sensommeren er bare magisk. Klima, landskap, alpene i det fjerne, maten… Sukk.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg