Tilbakeblikk: i fjor, tre måneder fra nå...


Februar er på mange måter en spesiell måned. For meg er det den siste - og lengste vintermåneden, men alt nå kan jeg se vårtegn vintestid; dagene blir stadig lengre og selv om ikke solen varmer noe ennå, så blir både jeg og småfuglene i godt humør når den skinner fra en skyfri himmel! 


For de av oss som ennå ikke har begynt å så sommerens gleder, så er likevel de mange frøkatalogene en kilde til stadige fristelser, drømmer og inspirasjon.
Selv har jeg funnet frem såpotter, kjøpt kaktusjord, vermicullit og selvfølgelig en god del frøposer, men ingenting er kommet i jord ennå. Kanskje til helgen!?

Uansett- nesten enda mer enn frøkataloger og hagebøker er det fjorårets bilder som inspirerer meg aller mest disse dagene. Jeg prøver nemlig å gå gjennom dem alle for å finne ut hva jeg bør komplementere med i hvert bed. I den sammenheng kom jeg til å tenke på at det nå bare er 3 måneder til Mai!
Den planten som kanskje gledet meg mest i Mai måned i fjor var et rosemandeltre jeg kjøpte til drivhushagen. Det var 3 meter høyt og tanken var at det skulle stå godt plantet i hagen året rundt. Hele Mai måned gledet de sarte, nesten silkepapiraktige blomstene meg. I vinter har jeg jevnlig måtte skrape forsiktig i barken for å se at det fortsatt lever- og "so far, so good!!"


I skogen formelig eksploderte alle woodland vekstene mine i et fargerikt skue. Det var i Mai løkplantene viste seg fra sitt fineste! Men også en mengde andre woodland vekster blomstret for fullt nå. Til høyre, en Pulmonaria med rosa og blå blomster. Jeg har også Pulmonaria i som kommer med hvite blomster (Sissinghurst White) pastellfarger (Opal) og lilla blomster. Pulmonaria er en uunværlig woodlandplante siden den både har flott vårblomstring - fungerer fint som bunndekker og dessuten ofte har flotte og interressante bladmønstre!

Bildet nedenfor:
Alle middelhavsplantene som hadde stått til vinteroppbevaring innomhus var nå flyttet ut i drivhuset.


Jeg oppdaget dessuten "latmannshaging"! I stedet for å potte om små stiklinger i litt større potter plasserte jeg hagejordsekker i isoporkasser, skar bort plasten i toppen og gjennomhullet bunnen slik at overflødig vann ville renne ut ved regn - og vanning.
Mange som er flinke til å så er nok ikke helt enige med meg i denne fremgangsmåten, men plantene vokste faktisk og trivdes uventet raskt!

Jeg mener jeg blant annet hadde hvite lupiner og hvite akeleier idenne kassen sammen med  lychnis chalcedonica. Den siste sorten husker jeg desverre ikke.


Jeg krysser fingrene og håper på en like tidlig og fin vår i år!  Jeg har jo alt bestilt inn en del planter fra webshopper der ute. Nå håper jeg tilbud på roser og annet snart dukker opp, for i drivhushagen skulle jeg gjerne ha endra mer av den typen planter!

Hvilke planter planlegger du å teste u t i hagen/ balkongen i år? 

Ha en fortsatt riktig fin kveld! 




Kommentarer

  1. Vi drømmer om drivhus til sommeren og ellers har årets første løkbestilling sist avgårde : ) Vi satt jo ned store mengder løk i høst så vi deler din lengsel mot vår : )

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Ranten. Dere har jo alt begynt å se små vårtegn i Bergen :-) Her i Oslo er alt foreløpig dekket av snø, men jeg er enig med deg. Jeg gleder meg til vår og løkblomstring!
      Ha en fortsatt fin dag
      Stein

      Slett
  2. Drivhus står øverst på ønskelisten min:)
    I dag satte jeg på plantelyset i hageboden, så nå er det håp for alle mine pellitser, georginer og fuksia:)
    Tok inn greiner av mitt rose mandeltre for en uke siden, nå er det rett før det eksploderer i roser:)
    Takk for nydelig hagevandring:)
    Hanne

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Hanne. Ja, drivhus er et kjempepluss når det kommer på plass i hagen! :-) Jeg har en del sommerplanter stående i kjelleren, men der er det fortsatt stummende mørkt. Kanskje på tide jeg begynner å tenne lyset for dem også!? :-)
      Ha en fortsatt riktig fin dag.
      Stein

      Slett
  3. Jeg satser nok mest på nyttevekster i det som blir min andre sommer på Karlsfors; Poteter, rabarbra, stikkelsbær...Ellers skal jeg jakte videre på gamle stauder.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Lars Johan. Jeg lurer også på å plante litt mer nyttevekster i år. Jeg har en del bærbusker og stikkelsbærne spiser jeg alltid direkte fra buskene etter hvert som de modner ;-)
      Poteter hadde vært spennende å sette i år. Rabarbra har jeg etter hvert gitt opp, for rådyr og elg spiser dem helt opp hver vår :-(
      Lykke til med kjøkkenhaging til våren da

      Stein

      Slett
  4. Rosemandeltreet ditt var lekkert.
    Eg har sådd ein god del stauder så eg håper vil spire og vil trives i hagen.
    Det største prosjektet i år blir for meg å lage hagedamm. Glede meg :))
    Og så gled eg meg veldig til våren kjem.

    SvarSlett
    Svar
    1. Oi Marje! Det skal bli spennende å følge ditt hagedam prosjekt! Stauder har jeg prøvd meg på flere ganger- og kommer nok til å så flere sorter i år også, men det blir liksom aldri helt dreisen på mine såprosjekter :-( så jeg ender vel opp med å fuske med ferdigplanter i år også ;-)
      Ha en fortsatt fin dag
      Stein

      Slett
  5. Hei Stein og god tirsdag.
    Jeg venter så inderlig på våren jeg også men en må jo få tiden til å gå he he.
    Du har begynt å planlegge vår og sommer leser jeg, det er en god følelse å få de første frøene i jorden.
    Her spirer blodbeger, tomater og faktisk noen stauder som jeg har hatt ute til i januar.
    Etter at de kom inn tok det bare 2-3 uker før de var i farta.

    Fine bilder du viser, de får det til å kile-glede seg i magen min.

    Marit.

    SvarSlett
    Svar
    1. Heisan Marit.
      Så flott at du er i full gang med frøsåing! Selv har jeg ennå ikke fått "finger´n ut" og satt i gang. Alt står klart- både potter, jord, vermicullit, frø og alt annet en må trenge, så nå...!

      Jeg har faktisk ikke kommet på den ideen å ta inn staudefrø igjen etter en stratifiseringsperiode utendørs. Hittil har jeg bare latt dem stå ute til vårvarmen får dem til å våkne- med det resultatet at de fortsatt er noen små puslinger når vinteren banker på døren. I år skal jeg sannelig gjøre som deg og ta dem innomhus igjen etter et par uker! Takk for at du minnet meg på dette :-)
      Ha en fortsatt fin dag.
      Stein

      Slett
  6. Det virker lenge til våren. Her hos meg kan det enda komme mye mer snø, og jeg kan nok ikke regne med noe spiring ute før langt ut i april. Jeg koser meg med noen få blodbegerspirer på kjøkkenet, og koser meg med hageblader.

    Ønsker deg en fin kveld! Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Plastsekksåing har jeg foreslått for min 16åring som er mest opptatt av spiselige vekster og som slett ikke er forfengelig når det gjelder plantekar...skulle ønske det fantes pene kasser til å legge plastsekkene i, så kunne jeg også vurdert den enkle måten.....

      Slett
    2. Heisan Vivi. Det høres ut som rette "spiriten"! jeg er også storkonsument av hageblader nå for tiden. Jeg har lagret en bunke med de mest interressante og leser dem gladelig en gang til nå i vintermørket! Ellers er hagebøker også like hyggelige å finne frem igjen nå! :-)

      Ha en fortsatt riktig fin dag.
      Stein

      Slett
    3. Hei November-Symra. Plastsekkesåing kommer jeg nok til å fortsette med i år også, selv om jeg er enig med deg. Det er langt fra særlig fint vakkert å ha plantene oppi en slik beholder... ;-)
      Jeg har et litt skjult område i hagen jeg har disse i. Så pynter jeg heller der jeg oppholder meg mest ;-)
      Ønsker deg en fortsatt riktig fin dag
      Stein

      Slett
  7. Det mandelträdet är så vackert, blommorna fantastiska. Jag har försökt flera gånger ute men jag bor nog för kallt. Det är nog tur du har det i växthuset.
    Latmanshager/ tips gillar jag, tack :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Mia. Så synd du ikke har lykkes med mandeltreet! Jeg har lest enkelte steder at det skal kunne dyrkes helt opp til sone H5! Jeg ser du bor i sone H4, så kanskje du bare ikke har funnet en plass i hagen som er lun nok? Eller at det ikke er god nok vinterdrenering der du har plantet det før?
      Jeg har merket meg at litt sære planter med lavere soneanvisninger som oftest overlever om de plantes solrikt, lunt og med god vinterdrenering rundt røttene :-)
      Jeg har det forresten ikke i drivhus, men på friland :-)

      Ha en fortsatt riktig fin dag :-)
      Stein

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg