En titt på Woodland hagen....

Sist jeg besøkte vår svenske hage var snøen våt og tung å gå i, noe som ikke fristet til uteliv...
Men siden dagene stadig blir lysere og temperaturene mildere, så tenker jeg stadig mer på hva jeg ønsker å få utrette kommende sesong. 
Som før nevnt er det først og fremst drivhushagen jeg kommer til å fokusere mest på i år. Likevel har jeg også begynt å planlegge woodland hagen i større detalj. 


Jeg har jo bestemt meg for å fokusere mer på hagens struktur i år. De store linjer skal forhåpentlig tre tydeligere frem. Stier og veier skal etableres tydeligere. Men jeg trenger også noen blikkfang.
Jeg har derfor sendt noen forespørsler til utenlandske firmaer om muligheten for å få sendt en hagefigur i full størrelse til Sverige.... Det skal bli spennende å høre tilbakemeldingen deres... 
Jeg har bestemt meg for at statuen til venstre på bildet over kommer til å passe perfekt som blikkfang i skogen!?
Ellers har jeg bestilt noen flere trær som også kommer til å fungere som blikkfang. Ved elvebredden har jeg bestilt 2 stk sørgepil av sorten Salix Alba "Tristis" (Se bildet over til høyre)

Tanken er at det skal vokse ved vannkanten. Forhåpentlig vil de hengende kvistene nesten berøre vannflaten etter noen år.
Trærne er bestilt med stamme på 200-250 cm høyde. 
Disse trærne kan bli opp til 20 meter om forholdene er perfekte, så de passer best i hager hvor de har mulighet å utfolde seg. 
I motsetning til den mer vanlige tårepilen; Salix Babylonica (Sone H2), så skal S. Alba Tristis klare seg helt til sone H5! 

Bildet til høyre: Jeg vurderer å plassere statuen i enden av denne skogsveien. I dag deler den seg nemlig i en T- form, altså må du enten gå til høyre eller venstre der. Det kan derfor være en naturlig plassering for en slik hagefigur? Han kommer til å stå på en liten sokkel, så høyden totalt blir nærmere 2,5 meter. 

Vanskelig å se på bildet, men rundt - og ved enden av denne "veien" har jeg plantet en del ulike magnolia trær. Forhåpentlig vil de vokse seg til og ramme inn figuren etter hvert..

Jeg har forresten bestilt inn et magnolia tre jeg hittil ikke hadde fra før: et Magnolia Kobus. Planten er "fullvoksen" i mine øyne, med høy stamme på rundt 12/13 cm omkrets.
Det skal også fungere som blikkfang, men litt lenger inn i skogen. 
Magnolia Kobus kan bli mellom 6-10 meter høyt og som de fleste andre i denne familien er det vårblomstrende. 
Knopper og blomster er spiselige og brukes ofte i matretter i Asia. Jeg kommer nok til å nøye meg med å nyte dem på treet!
Blomstene er store og hvite. Som dere skjønner har jeg en del opprydningsarbeide å gjøre- også i skogen i sommer..
Magnolia Kobus er herdig til sone H4.

Hvilke planer har du for hagen i år? 

*
Ha en fortsatt riktig fin dag! 
*Kommentarer

 1. Det kommer til å bli så lekkert! Jeg byttet til meg et Magnolia Kobus mot ramsløk fra tomten her :) Det var nok en god ordning for både meg og hagesenteret, når jeg tenker på hva en liten potte ramsløk koster.. Treet har vokst, men ganske langsomt. det var jo heller ikke så stort når det ple plantet heller. Men magnolia er helt klart verdt å vente på :)Ha en fin ny uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ranten.
   Så flott at du fikk mulighet å bytte ramsløk med en magnolia! :-D Det er ikke ofte jeg hører om at hagesentre tar imot innbytte! Ja, magnolia er helt klart verdt å vente på! I fjor fikk jeg se mine to første i blomst- en magnolia Stellata og Magnolia Susan. Fantastiske på hver sin måte! Jeg er nok veldig utålmodig av meg. Jeg vil jo helst at en plante skal være ferdig utvokst en uke etter at den har kommet i jorden... ;-)Men den som venter på noe godt... Så jeg håper vi snart begge får se kobus i blomst!
   Ha en fortsatt fin dag.
   Stein

   Slett
 2. Jag kan se framför mig hur fint det blir.Några planer på marktäckare?Om du har funderingar kan jag rekomendera häxört samt myskmadra.Boken av Beth Chatto 'Min trädgårslund'har du läst den?
  Har varit till stor inspiration för mig till min lundmiljö :-)
  Mina planer är att plantera flera anemoner o liljekonvaljer i min lund.
  KRAM från mig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Helena.
   Mange takk for både tips om häxört og Beth Chattos bok! De skal jeg notere meg!
   Jeg har testet ut en del ulike bunndekkere, men "woodland delen" av hagen er ikke mer enn et par år gammel ennå, så ting er ikke så veldig store. Der satte du meg forresten på en ide! Jeg kan jo lage noen blogginlegg hvor jeg beskriver hvilke bunndekkere jeg har i skogen nå :-) Da vet jeg hva jeg skal skrive om i neste innlegg! ;-)
   Ha en forsatt riktig fin dag! Anemoner og liljekonvall høres riktig så flott ut forresten!

   Slett
 3. Det er så spennende med woodlandhagen din! Det kommer til å bli flott med all vårblomstringen. Store piletrær som henger med greinene utover vannet er så vakkert.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Mariann. Takk for hyggelig hilsen! :-)
   Ja, nå gleder vi vel oss alle veldig til å se hva som kommer opp av jorden etter en lang og kald vinter! :-)
   Jeg ser frem til mange spennende blogginlegg hos deg og mange andre bloggere nå som våren banker på døren!
   Ha en fortsatt riktig fin dag.
   Stein

   Slett
 4. Jeg gleder meg til å se fortsettelsen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit. Takk for det. Det gjør jeg også ;-) Nå trenger vi vår og varmere vær! Ser frem til dine fremtidige blogginlegg!
   Stein

   Slett
 5. Spennende planer - høres flott ut alt sammen!

  Magnolia Kobus trenger mange flere år enn f. eks Stellata og Susan på å blomstre. Smart å kjøpe et voksent tre av den. Selv kjøpte jeg en halvvoksent 'Kobus' for flere år siden og i fjor var det en blomst på det :)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg