X-faktor: Oransje. En nordmann i Spania...

Vel, nordmenn er det vel mange av, men en kinesisk "nordplante" i Spania er vel litt mer uvanlig? 

Jeg vet jeg har nevnt historien nedenfor før, men har vel kommet i den alderen hvor jeg har det med å gjenta ting, så jeg håper du bærer over med meg ;-)

Husker du at blomsterbutikkene, for snart 15 år siden, plutselig begynte å flomme over av små, spennende citrustrær i potte? De som var såpass kompakte at du kunne putte et par av dem i vindusposten?
Jeg ble umiddelbart fascinert og kjøpte et par eksemplarer som jeg ønsket å ha på balkongen om sommeren. Der sto de da og lyste opp mens de brakte tankene til varmere land.
Det var omtrent på denne tiden jeg fantaserte om- og etter hvert realiserte, å bygge en egen hage i Spania. Tomten hadde jeg allerede, så jeg  tegnet og planla både hus og eiendom med største iver. Som alle andre nordmenn med planer om et sted i Spania var selvfølgelig drømmen at i min hage skulle der vokse både appelsiner, druer og en mengde andre sydligere frukter!

Etter hvert nærmet vinteren seg i Norge og mine to små citrustrær ble tatt inn i stuen. Før året var omme visnet den ene planten og døde av spinn. Den andre reddet jeg med jevnlige hestekurer hvor den ble dusjet med grønnsåpevann! Den klarte seg så vidt gjennom sin første vinter- men ble ikke så fin på balkongen den påfølgende sommeren.
Til høsten var huset mitt ferdigbygget og jeg skulle sende et flyttelass nedover til Spania. Jeg innså mitt lille "tre" aldri ville klare en vinter til i Norge, så det fikk bære eller briste. Planten ble med på flyttelasset!


I Spania hadde jeg jo langtfra fått etablert noen hage ennå, så med en dårlig hagespade fikk jeg hakket og gravd et lite hull i bakken, som stort sett var fullpakket av bygningsrester, murstein, sand og leca. Jeg fylte så mye jord rundt den lille planten jeg bare kunne og ønsket den lykke til i sin nye tilværelse.

Den lille planten har i dag vokst seg til et stort Citrustre!  Så nå er det blitt en fast rutine at hver høst jeg kommer ned til Spania, så plukker jeg rundt 10 liter frukter fra det!

Calamondin er ingen cirtusplante du dyrker for å småspise fruktene rett fra treet. Kjøttet er overraskende syrlig, mens skallet er søtt. Det er derfor en litt merkelig opplevelse å spise dem. De gir en interressant kombinasjon av sursøt smak. Du bør nemlig spise frukten med skallet på!
Jeg må inrømme det holder med én smaksprøve en gang iblant. Frukten er derimot ypperlig til å lage marmelade av. Den kan også brukes som lime - og saften blandet med iskaldt vann er en ypperlig tørstedrikk!

Treet mitt har forresten fått en uventet rolle som parasoll! Det er nemlig et ypperlig sted å spise måltid i skyggen av dette!
Tenk at det startet sin tilværelse som potteplante på balkongen min i Oslo for snart 15 år siden!!? 


Hva har så dette med Moseplassens X-faktor å gjøre?
Vel, frukten er jo oransje....! ;-)
Ellers har jeg veldig mange oransje blomster i min spanske hage- men nesten ingen i Sverige!

Om du har lyst å kjøpe et slikt dvergtre er de jo fortsatt populære på hagesentre og blomsterbutikker. Siden den gang har jeg funnet ut at de slett ikke er så vanskelige å oppbevare innendørs på vinterstid som jeg først trodde! Men de liker å ha det litt kaldt, men frostfritt den årstiden, så jeg plasserer mine planter i husets kjøligste rom. Bare sørg for at de får tilstrekkelig med lys!
Til høyre, en av citrusplantene jeg etter hvert har anskaffet meg i min svenske hage. De har jeg innendørs på et rom som holder 10-12 grader vinteren gjennom. Da trenger de lite vann og stell. De pleier dessuten å komme med mange spennende frukter når det meste annet er i dvale! Citrusplanter pleier å blomstre året rundt - og har en fantastisk duft av vår! Bare dét er jo grunn nok til å anskaffe seg en plante eller to!?

PS:
Planten i det aller øverste bildet er faktisk en Qumquat- min absolutt favoritt av spiselige frukter i hagen! - men historien om den kan jeg jo heller fortelle en annen gang ;-)

Se de andre fantastiske kandidatene til moseplassens X-faktor: Oransje ved å klikke på denne lenken! 
Ha en fortsatt riktig fin dag! 
Kommentarer

 1. For et fantastisk flott tre det har blitt! Det er nesten utrolig at det startet sitt liv som liten potteplante på balkongen i Oslo.
  Lykke til i konkurransen!

  SvarSlett
 2. For en flott historie! Utrolig at du har klart å få det til å leve så lenge. Jeg har aldri sett et så stort eksemplar av det!

  Lykke til!

  SvarSlett
 3. En nydelig historie og treet er jo kjempefint!

  SvarSlett
 4. For en herlig historie, Stein og jammen fikk jeg en liten tåre i øyenkroken av å lese om den lille planten som skulle vokse opp og bli til et nydelig tre!! Jeg tenker du er glad i ettertid for at det ble med på flyttelasset og treet har sikkert en spesiell plass i ditt store hagehjerte! En fortsatt fin dag til deg og lykke til i konkurransen!

  SvarSlett
 5. Dette var ei flott og artig historie. Det treet må ha ei heilt spesiell betydning for deg.
  Lykke til i konkurransen!!

  SvarSlett
 6. Kjempe fin fortelling! Treet med de solgule fruktene fortjener helt klart å være med i x-faktor!

  Klem Vivi

  SvarSlett
 7. Treet som kom hjem igjen. Deilig å se slike solbilder. Ha det godt og lykke til! Hilsen Anne

  SvarSlett
 8. Så artig at du fikk planta til å vokse seg så stor! Interessant om fruktene også.
  Lykke til i koknkurransen!

  SvarSlett
 9. Så spennende historie! Jeg har ikke lest det du evt måtte ha skrevet om den før, så for meg var det nytt :) Nå fikk jeg jammen lyst til å skaffe meg et sånt tre selv!
  Ønsker deg lykke til!

  SvarSlett
 10. Vilken fin berättelse, synd att det andra trädet som dog inte fick uppleva glädjen att få växa där de hör hemma.

  SvarSlett
 11. Koselig historie : ) Tenk det, at dette var et lite tre på en balkong : ) Veldig morsomt bidrag som jeg synes har høy X-faktor! Lykke til!

  SvarSlett
 12. Så artig historie med høy X-faktor! Dette treet vil jeg helt klart tro har en spesiell betydning for deg :-) Ha en fin dag!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg