Hvit X- faktor: Moder Urszula!


Så er det runde to i Moseplassens uhøytidelige lyspunkt i mørketiden for oss hagebloggere.
Denne gangen er det fargen HVITT som gjelder.
Her er det rikelig med representanter å velge blant i hagen min, for hvite blomster er jeg oppriktig glad i! De passer sammen med alle andre blomsterfarger, lyser opp i de mørkeste kroker av en woodland hage - og virker alltid så rene og friske mot grønt bladverk!

Hvitt står for renhet. Hva er da mer naturlig enn å trekke en glemt heltinne frem fra mørket?


Moder Urszula Klematisen Matka (polsk for "moder") Urszula Ledóchowska var faktisk den første klatreplanten jeg anskaffet meg som stolt eier av "ny" hage i Sverige. 
Jeg kunne omtrent ingenting om planters ulike behov for lys, jordsmonn, vanningsmengder eller annet.
Dette gjorde at nesten samtlige av plantene jeg kjøpte dette året (2009) døde følgende vinter. Men ikke Urszula! 

I ettertid har jeg funnet ut at hun ble plassert i verst tenkelige miljø, i et ekstremt tørt bed helt inntil husveggen. Jordsmonnet var sandete og næringsfattig. Dessuten får hun ikke sol så mye som en eneste time på dagen. Likevel har hun blomstret frodig hver eneste sommer siden den dagen hun ble plantet! 

Hvem var så navnemoren til denne enestående planten?

Ja, hun var som planten jeg er blitt så glad i: 
Matka Urszula Ledóchowska (1865-1939) var en beskjeden person som brukte store deler av sitt liv til å hjelpe foreldreløse barn og unge, gi mat til de sultne og lindring til de lidende.

Hun var dessuten en glødende patriot med sterkt ønske om at Polen igjen skulle bli et fritt land etter første Verdenskrig.
Etter denne krigen fortsatte hun å undervise, men nå både i Polen og Russland (St. Petersburg) Finland , Danmark, Frankrike og Italia Hun var med å etablere mange barnehjem, førskoler, pensjonatskoler, sykehus og dessuten flere landbruksskoler på landsbygden i Polen. .
Hun grunnla nonneordenen "The grey ursulines" hvor hovedmål er barne- og ungdomsarbeid, foruten å hjelpe fattige. Hun ble kanonisert (helgenerklært) 18 Mai 2003.


Lite visste jeg om alt dette når jeg kjøpte min første klatreplante en dag i 2009! 


Ha en fortsatt riktig fin dag! 

Kommentarer

 1. En nydelig Clematis, skjønner godt at du setter pris på henne. Ekstra stas med det første man lykkes med.
  Lykke til i X faktor:-)

  SvarSlett
 2. Noen planter overlever "alt" og dette ser ut til å väre en av de. Så nydelig den er, tror aldri jeg har sett den tidligere.
  Lykke til i konkurransen!

  SvarSlett
 3. Oj, det må ver litt av ein hardfør Clematis. Heilt enig med deg at kvite blomster står for det reine og at dei lyser fint opp same kven dei står lilag med.
  Denne skal eg notere. Fristandes å prøve den og så var den nydelig med ei praktfull blomstring.
  Ha ei fin veke og lykke til i konkurransen.

  SvarSlett
 4. Så vakker Klematis og ikke minst hardfør. Artig med historien rundt fruen :-) Fin uke til deg!

  SvarSlett
 5. Så artig historie, Stein! Og flott plante. Jeg er også glad i klematis, tror jeg må ha mange fler enn de 3-4 jeg har nå. Denne skal jeg se etter.

  SvarSlett
 6. Fantastisk flott Clematis! Jeg er også, som deg, veldig glad i hvite blomster, men "dessverre" malte vi huset vårt hvitt for et par år siden, så hvite klatreplanter passer ikke lenger hos meg! Men ved et tre derimot kan det går bra! Mot din røde vegg lyser hun skikkelig opp! Så flott at du tar med historien rundt navnet, den damen der står det respekt av!
  Lykke til, Stein!

  SvarSlett
 7. Høres ut som Urzula er verd å satse på. Vakker er hun også!

  SvarSlett
 8. Så kjekt med historien rundt klematisen. Vi har noenlunde like historier om nytt sommerhus, ny som hageskaper mv. Min Matka døde, men deriomot overlevde en Jackmani. Førstnevnte ble plantet på nytt i fjor. Håper den blir like frodig som din snart:) Lykke til med x-faktor.

  SvarSlett
 9. For en lekker klematis=) Håper den nye uka blir strålende=) Vibeke

  SvarSlett
 10. Hvor er det en smuk og dejlig hårdfør clematis, spændende historie om dens navnemor, det var meget interresant. Hvor må det have været hårde tider dengang.
  Denne klematis er skrevet på min ønskeliste :)
  Lykke til!

  SvarSlett
 11. Utrolig flotte blomster! Og vi elsker en god historie på kjøpet! En vakker dag, ja da skal jeg også få dreisen på disse store flotte klematisene :) Masse lykke til og ha en flott ny uke! Klem. Marit :)

  SvarSlett
 12. For en nydelig klematis! Flott dame den har fått navn fra.
  Lykke til!

  SvarSlett
 13. Virkelig flott Clematis! :) Og for en interessant historie om navnet!
  Hvite blomster lyser opp i hagens grønske.
  Lykke til i konkurransen!

  SvarSlett
 14. Nydelig klematis ! Og så skjønte jeg plutselig hva Ursuline var - det var nemlig en skole like ved den norske i Wimbledon som heter det. Morsomt.

  Klem

  SvarSlett
 15. Hvor er den flot din Clematis. Og det er altså hyggeligt og få historien med der er bagved. Smukt bidrag. Held og lykke

  Mange havehilsner
  Lise Lotte

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg