Jeg fant, jeg fant!!

Nå som jeg har hatt min svenske hage noen år, begynner jeg å få litt mer klarhet i hvordan de ulike elementene skal utformes, hvilke farger de ulike delene skal ha, materialvalg og veldig mye mer.
Rundt huset har jeg selvsagt bygget opp plante- og fargevalg så det skal passe inn i det svenske landskapet. Men siden jeg, av praktiske hensyn, valgte å legge drivhuset mitt et godt stykke fra hovedhuset, opplever jeg plutselig at jeg har fått mulighet å eksperimentere med en stil som ikke nødvendigvis er veldig vanlig i Norge og Sverige: Nemlig Middelhavsstilen!
Dere som har fulgt med på bloggen min vet jo at jeg er veldig glad i spanske hager...

Hvordan tenker jeg så å utforme drivhushagen?
Siden drivhushagen ligger såpass for seg selv at jeg ikke trenger å ta hensyn til hagens øvrige utforming og form. For å gjøre det hele enda mer "sydlandsk- og atskilt har jeg bestemt meg for å lage en delvis "walled garden" - altså deler av denne hagen kommer til å omgjerdes av en mur! Huffda tenker du kanskje!? En mur høres da ikke ut som et særlig godt alternativ til en del av hagen? Jeg skal prøve å forklare det hele litt bedre etter hvert. Men for en sjelden gangs skyld skal jeg benytte meg av bilder som IKKE ER MINE.
De er kun ment som inspirasjon og min hage kommer ikke til å bli en kopi av de bildene jeg presenterer... :-)

Bildet ovenfor er det mye inspirasjon å hente for meg. Jeg har alt plantet en mengde klatreplanter - stort sett roser i ulike rosa nyanser, men også eføy og rådhusvillvin. Jeg kommer til å lage bed i forkant av klatreplantene og kunne godt tenke meg en lav hekk langs kanten. Siden hagen kommer til å belegges med brostein planlegger jeg en del opphøyde bed, samt store krukker med planter.

Nordens oliven! 
Beblantningen kommer ellers til å bestå av lave roser som jeg stort sett har plantet i fjor. I forbindelse med selve drivhuset har jeg plantet mitt rosemandeltre som er 3 meter høyt, men i et hjørne har jeg lenge ønsket meg et slags oliventre som hovedfokus i denne hagen.
Siden vanlig oliven ikke er vinterherdig hos oss har jeg derfor vært på jakt etter det "nest beste": Et "Pyrus Salicifolia Pendula" eller vierpære på norsk (silverpäron på svensk). Det har vist seg å være en nesten umulig oppgave å oppdrive på Østlandet! Jeg var nesten i ferd med å gi opp da jeg plutselig fikk et tips om å sjekke den tyske leverandøren; "Eggert Baumschulen" 
De hadde et slikt tre!!
Utålmodig som jeg er valgte jeg det største i deres sortiment: Et utvokst tre med en stammetykkelse på 10-12cm stammetykkelse!

Om alt går etter planen vil det ankomme til påske sammen med en mengde andre spennende busker og trær!
Gjett om jeg gleder meg!?

Jeg skal ikke begynne å fortelle om de øvrige plantene nå, men ta for meg min store skatt; vierpæretreet!Her er litt informasjon om vierpære:
Bladets form:          Lange, spisse og sølvfargete blad.
Blomsterfarge:        Klaser med hvite blomster
Blomstring:             Mai
Lys:                       Trives best i sol.
Høyde:                   5-15 meter, så det må formklippes i en liten hage.
Plantetype:              Lauvtre og busker
Herdighet:               H4/H5
Ph reaksjon:            Foretrekker kalkholdig jord.
Frukt:                      Små pærer, ikke veldig godt egnet til matproduksjon.

Nedenfor: Nærbilde av vierpærens blomster.
Ha en fortsatt riktig fin dag!

Kommentarer

 1. Hej Stein,
  Tillykke med at du fandt dit træ. Nordens oliven er nemmere at opdrive i Danmark, men jeg har nu aldrig set et så stort eksemplar som det du har købt.
  Jeg glæder mig til at følge med i din Middelhavshave - det bliver spændende.

  Jeg har i øvrigt selv 2 Nordens oliven, og det største er nu ca. 2 meter højt. Det tager nok lidt tid inden det bliver så stort som dit :)

  SvarSlett
 2. Spennende planer, Stein. Jeg gleder meg til å følge med.

  SvarSlett
 3. Artige planer, en spennende tid foran deg forstår jeg :)

  SvarSlett
 4. Joho - for noen planer du har! Det blir spennende å følge deg fremover. :) Lykke til med hele prosjektet. Anne Kari

  SvarSlett
 5. Høres spennende ut med nye planer!

  Nordens oliven jaktet jeg på i fjor og forhørte meg på flere gartnerier. Treet er forbudt å innføre til Norge pga pærebrann. Hvordan det er i Sverige vet jeg ikke.

  SvarSlett
 6. Fina inspirationsbilder! kan bli hur fint som helst!
  Mariana

  SvarSlett
 7. Hei
  For et spennende prosjekt! Lykke til med plantingen til våren. Det må bli både morsomt og krevende å plante et så voksent tre. Gleder meg til å følge utviklingen av hagen din:)

  SvarSlett
 8. Hva fant du nå da? Helt Askeladden :)Det skal bli kjempespennende å følge med ut over våren! Jeg gleder meg til å se :)

  SvarSlett
 9. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 10. Det lyder som en fantastisk ide, med en sådan Walled Garden! Det kan kun blive godt og væggene vil holde og samtidig være smukt grønne og dekorative!

  SvarSlett
 11. Min IPad driller og skriver noget andet end jeg fandt på! Der skulle stå at hækkene/væggene ville holde på varmen!
  Træet er også smukt og ligner noget fra Midelhavs området! God vinterferien! Ja, vi har vinterferie i DK :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg