lørdag 30. juni 2012

Pimp min balkong!

Jeg kan faktisk ikke huske én sommer hvor balkongen vår har vært så lite sommerlig som akkurat i år. Ikke så rart med tanke på at været ennå ikke har vært slik det pleier på denne årstiden, men mest av alt skyldes det at balkongen vår stort sett har vært benyttet som midlertidig lagringsplass for veldig mange ting vi skulle frakte over til Sverige med flyttebil.
Nå har den endelig hentet det alt sammen og vi kan igjen benytte balkongen til det den opprinnelig er ment som- en liten sommerstue!
I balkongkassene har vi hatt stort sett småblomstrende stemor i  år, men nå begynner de å bli litt vel høye, så i dag kjøpte vi nye, mørkegrå balkongkasser og planlegger å fylle dem med stort sett "Million Bells" i ulike farger. Denne helgen skal vi endelig begynne å gjenerobre balkongen vår!

For øyeblikket ser den ut som et lite villniss av planter, potter , tomme potter og veldig mye mer.

Nå skal jeg ha en skikkelig opprydning og kaste alt som ikke fyller en funksjon der ute.... Jeg har registrert at det for tiden er veldig populært med ulike former for "Pimp my" programmer. Biler, butikker, frisørsalonger, klesdrakter og alt mulig annet gjennomgår en "oppshining" og blir nytt og spennende.
Jeg skulle gjerne hatt besøk av noen slike personer en gang i blant- men må nok infinne meg med at om noe skal "pimpes" her, så får vi vel stå for det selv ;-)
Her kommer noen FØR bilder tatt av balkongen i dag. Den ser både frodig og  rotete ut på en gang, for nå er den jo overfylt av planter som har vært - og de som snart skal overta krukker og kar.
Jeg kaster IKKE de gamle blomstene. De får seg en omgang med saksen og blir så sendt på sommerferie i vår svenske sommerhage.


Balkongen er heldigvis ikke så full som det kan virke av disse bildene. Det er fullt mulig å bevege seg på den, men jeg gleder meg til å prøve å gjøre den sommerlig, klar til en herlig og varm sommmer!?Bildet til høyre:
Om den store krukken ved fontenen kommer til å fylles med tagaetes vet jeg faktisk ikke. Jeg er fortsatt litt i villrede angående hvordan det hele vil se ut etter hvert, men jeg har faktisk ikke for vane å planlegge beplantingen veldig nøye på forhånd. Det går mest på innskytelser- og hvis jeg ikke liker resultatet, ja, så er det ikke verre enn at jeg kan endre det hele. Gresset i forgrunnen til venstre kan vokse seg 2 meter høyt, så jeg er fortsatt usikker på om det skal stå på balkongen i sommer, eller om jeg bør kjøre det over til Sverige.... Planten i midten er en asiatisk kastanje, som desverre ikke klarte sollyset når det var på besøk, så nå ser den begrederlig ut. Om den ikke kommer med tegn til nye blader den nærmeste uken vil den nok møte en ublid skjebne i søppelcontaineren, men det sier jeg ikke noe om til den.....


Jeg ønsker dere en fortsatt fin helg!

torsdag 28. juni 2012

Drivhushagedrømmer!

Når det nærmer seg sommerferietid begynner jeg, som vanlig å planlegge hva jeg bør få gjort i feriehus- hagen vår de kommende ukene. Eiendommens beliggenhet er jo en gang slik at nærmeste storby ligger en halvtimes kjøring unna. (Det er riktignok bare 3 km til nærmeste by, men med 3.000 inbyggere sier det seg selv at butikkutvalget ikke er det største.)
Jeg må altså bestille årets planlagte prosjekter på forhånd. Jeg har, som vanlig veldig mye jeg ønsker å få gjort, men kun to uker til rådighet, så her gjelder det å ikke ta seg "vann over hodet."

Det området jeg føler virker mest uferdig for tiden er drivhuset- og den tilhørende hagen! Den er mildt sagt et prosjekt i startgropen- og bærer tydelig preg av det!

I fjor sommer bestemte vi oss for å ramme inn en del av eiendommen for at dette skulle bli vår drivhushage. Her skulle vi ha litt mer eksotiske planter i skjønn forening med et "hav av roser"... - vel det ble ikke et hav, men noen titalls sorter har vi fått plantet til nå.
Året før hadde vi dekket hele området med veiduk og fylt et lag singel oppå dette. Vi begynte så smått å lage et slags naturgjerde rundt drivhuset i fjor, men etter hvert følte vi dette er såpass mislykket at vi har bestemt oss for å erstatte det med en annen type gjerde. Jeg plantet jo mange ulike klematis som skulle plante opp etter innhegningen. De har overlevd vinteren og skal få stå- men får nå en ny type gjerde å pynte opp...

Bildet nedenfor:
Det ser kanskje ikke slik ut, men foruten det ugresset som vokser  langs "naturgjerdet" er det bemerkelsesverdig lite som må lukes i denne delen av hagen. Skjermplanten på bildet er vill, og mange vil nok kalle den ugress, men jeg må inrømme jeg liker denne blandingen av natur og kultivert, så den vil kanskje bli flyttet litt i hagens bakkant? Tanken er nemlig å legge ned markstein under gjerdet, så ugress ikke får gro.

Jeg har nemlig bestilt 50 kvadratmeter markstein som skal benyttes til gangveier mellom opphøyde bed i drivhushagen. Foreløpig har jeg bare stablet murstein løst for å danne meg et intrykk av størrelsesforhold, samt å ramme inn bedene.
Om jeg har en produktiv sommer håper jeg dessuten å få laget en opphøyd dam med springvann foran engelen på bildet. I Spania er det veldig vanlig at dammer skal vise at de er menneskeskapte med geometriske former, i passe høyde og tykkelse til at en kan sette seg på kanten, plassere krukkevekster der eller bare la den være en solid og arkitektonisk ren konstruksjon som kontrast, men i harmoni med planter og omgivelsene rundt.
Min dam skal danne en halvsirkel så det ser ut som engelen står i midten av denne.


Planen min er at jeg skal bygge en mur i enden av ugressmarken du ser på bildet nedenfor. Både grusplassen, og ugressmarken vil så få et dekke av markstein som forhåpentlig vil danne en flat terrasse hvor jeg kommer til å ha store krukker med blomster stående. Den storbladete magnoliaen midt på bildet kommer forhåpentlig til å vokse seg mye større så den vil bli et naturlig skyggetre for en spisegruppe jeg har tenkt skal plasseres på terrassen. Tanken er altså å skape en innelukket, lun hage lik dem en finner i Spania; kalt patios.


Hvor mye jeg får tid til å gjøre i løpet av sommeren får jo bare tiden vise... Jeg har uansett bestemt meg for å ikke jobbe mer enn at jeg føler det er et hyggelig tidsfordriv. Blir jeg ikke ferdig løper jo ingenting ifra meg! ;-)
Nedenfor: Drivhushagen slik den ser ut i dag. Jeg kommer nok til å beholde mye av trærne bak og på siden av huset. Eiendommen strekker seg omtrent 100 meter bakenfor dette, men det kommer vi nok til å la stå som uberørt skog i mange år fremover ennå! ;-)

Ha en fortsatt fin dag!

tirsdag 26. juni 2012

Junirapport fra Woodland hagen.


Woodland delen av vår svenske hage er vel noe jeg vier mest tid til på vår- og høstparten.
Det skyldes stort sett at det er da plantene trives best der. På sommeren danner løvtrærne et skyggefullt tak som naturlig gjør at mange av skogsbunnplantene går i dvale under jorden, eller slutter å blomstre for å konsentrere seg om å samle næring til frø- eller røtter. Det betyr ikke at Woodland hagen er helt bortglemt de korte sommermånedene vi har her nord.

Jeg må selvfølgelig alltid bortom for å se hvordan tilstanden er når jeg kommer frem til Sverige.
Her får dere se noen små glimt av hagen slik den fortoner seg nå i slutten av Juni:
Bildet nedenfor:
I fjor sådde jeg en god del akeleiefrø rundt om i skogen. Jeg håpet jo på spennende blomstring- og det ser ut som om mye av dette slår til nå i år. På bildet er det hvite og blå varianter som blomstrer. Jeg liker disse fargene i skygggeområder, siden begge er lette å få øye på. Jeg har nok en forkjærlighet for hvitt, men det er de blå jeg har mest av!

Akeleiefrøstjerne (Thalictrum Aquilegifolium) ser også ut til å takle en tilværelse i halvskygge. Varianten på bildet er lilla, men jeg har også noen rosa typer.

Bildet nedenfor:
I fjor bestemte jeg meg for å teste ut hvordan ridderspore trives som skogsbunnplante.
Jeg prøvde bare et par sorter- og kun ett eksemplar av hver.
Edit: Jeg trodde først dette var en delphinium, men hyggelige lesere har påpekt at dette er en Verbascum. Jeg ved desverre ikke hvilken type.
Nå som jeg har oppdaget mange planter jeg sådde fra frø de foregående årene, har jeg fått litt mer selvtillit om at det faktisk er mulig- selv for meg- å få planter fra frø, så nå tenker jeg å sanke inn frøene fra den hvite riddersporen og deretter prøve å avle frem noen frøplanter. I så fall vil moderplanten i fremtiden være omgitt av sitt avkom der i skogen!
Jeg opplever ofte at bilder fra min woodland hage kan virke rotete og ustrukturerte- og må jo være den første til å inrømme at det nok stemmer i virkeligheten også. Nå i begynnerfasen har jeg vært mest opptatt av å teste ulike typer planter i skogen, noe som har forårsaket store avstander mellom plantene. Den bærer derfor mer preg av "samlerhage" med mengder ulike individer, men altfor lite sammehenger og store samplantinger.
En medvirkende årsak til dette er absolutt økonomi. Det koster mye å etablere en såpass stor hage- og jeg kom jo tidlig på den "glimrende" ideen om å plante ting spredt over hele skogen, så de skulle få mulighet å etablere seg skikkelig før jeg satte igang med sorteringsprosessen om noen år.
Til tross for dette merker jeg meg at skogsbunnen enkelte steder begynner å få litt av det preget jeg ønsker å oppnå! - Altså ulike blad- og blomsterformer tett i tett, litt tilfeldig plassert, men på en slik måte at de laveste staudene er plantet nærmest stiene. Jeg har langt fra lykkes helt med dette, men en begynnelse er jo ikke så verst det heller!? ;-)

Bildet nedenfor:
Vårens løkblomstring er nå for lengst stort sett over, noe som betyr at der over alt står klynger av pistrete bladverk. Jeg har desverre ikke så mange store stauder som kan vokse over dem og skjule stilker fra narcisser, tulipaner, fritillaria og allium, så i år får det heller se litt rotete ut.
Sakte men sikkert ønsker jeg å la bladplanter og store stauder får vokse opp og skjule disse så fort vårens fargeskue er over!

Ønsker dere alle en fortsatt riktig fin dag!

mandag 25. juni 2012

Midtsommerblomstring

Utrolig nok har vi allerede passert Midtsommersaften nå. Dagen da solen snur og vi går mot mørkere tider igjen vil nok de mest pessimistiske av oss korrekt nok påpeke. Men det er jo også nå sommeren riktig tar til for fullt. I alle fall er det slik i min hage.
I woodland delen er blomstringen riktignok på hell allerede. Det er jo våren som er denne typen hagers storhetstid..

Jeg så såvidt innom et blogginlegg jeg laget om hagen omtrent akkurat på denne tiden i fjor. Da klaget jeg over lite blomstring. I år opplever jeg hagen som langt mer frodig, selv om jeg ennå kunne tenke meg langt mer fargeprakt også i Juni måned. Har du det på samme måten, eller er det bare meg som ikke har vært så flink å planlegge bedene mine?
Uansett- her kommer en liten kavalkade fra hagen vår slik den ser ut akkurat nå!

Bildet over; Klematis "Matka Ursula Leochowska" stortrives på nordsiden av huset vårt. Den får knapt nok sol, men blomstrer rikelig overdådig i år!
Planten blir 2-3 meter høy, blomstrer i Juni- Juli med store, enkle, hvite blomstermed røde støvbærere. Meget vakker plante som virkelig gjør seg bemerket på vår Falurøde husvegg. Den klarer seg opp til H5, så den er en lett og hardfør plante.

Nedenfor:
Store deler av eiendommen er det fortsatt naturen selv som får rå. Der vokser det stort sett tette og ugjennomtrengelige skogskratt, men også frodige naturbed hvor de sterkeste plantene får overleve. Her har lupiner blomstret lenge før vi overtok eiendommen- og de kommer nok til å være der lenge etter at vi ikke lenger vandrer på stiene der.
I Norge er lupinen nå forbudt i private hager. Det gjelder ikke i Sverige. For å være ærlig blir jeg litt provosert av det norske overformynderiet når det gjelder disse. På 60-70-80 tallet sådde vegvesenet hundretusentalls av disse plantene langs våre veier. Forskere kom så frem til at de overtok for- og truet den naturlige, norske floraen her. Faktum er vel heller at lupiner er litt mer salt - og forurensingshardfør enn mange villplanter. I min hage lever lupinene i harmoni med det en ellers finner viltvoksende her. Den fordriver ingen ting- og det tror jeg ikke den gjør langs veiene heller. Kanskje på tide vi ser på årsaken til endringene av flora langs våre norske veier.

En annen ting jeg blir forundret over i årets norske svarteliste oppdatering. Det skal ikke lenger være lov å ta med seg poteter over grensen... I Norge koster norske nypoteter over 60 kroner kiloet for tiden. I Sverige koster de 1.- krone pr. kg. Svartelisten er til for å beskytte norsk flora. Mon det ikke er litt økonomisk politikk som den er sterkest preget av...? Jeg ville i alle fall ikke kommet på tanken å kjøpe ferske nypoteter i Sverige, smugle dem over grensen og så plante dem i norske potetåkre!? Noen andre som har hatt planer om det? ;-)

Bildet nedenfor: Våren 2010 kjøpte jeg en Meconopsis cf. Impedita hos Planteliste.net. Den kom ikke i blomst første, eller andre året, men denne helgen sto den der med sin første blomst- og for en farge!
Den skulle egentlig ha vært lilla, men er himmelblå med svake stenk av lilla. Virkelig vakker! Og det beste av alt er jo at den er sprekkferdig av en menge nye knopper! Disse kommer jeg til å gjøre alt jeg kan for å forøke!
Bildet nedenfor:
I fjor sådde jeg en del ulike sorter lupinfrø jeg kjøpte fra England. I år har de begynt å blomstre. Jeg har allerede bestemt meg for å sanke inn frøene på disse og forsøke å forøke dem også! Jeg som nesten hadde tenkt å gi opp det å så frø! Trodde ikke det lå helt for meg siden de fleste frøplantene døde lenge før de nådde ung- voksen alder!

 
Bildet til høyre:
En annen lupin jeg sådde i 2011: Lupinus Polyphyllus "My Castle" er en Russellupin med dyprosa blomster.

Frøene fra disse kommer heretter til å sås i drivhushagen, for jeg inbiller meg at de kommer til å passe godt inn med rosene der.

Ønsker dere en fortsatt 
god dag!

mandag 18. juni 2012

Spansk inspirasjon: I mangel på hage...

De siste ukene har vi vært travelt opptatt med å pusse opp hjemme i Oslo, så vi har ikke fått vært så mye i Sverige som vi håpet. Været har heller ikke vært det beste, men jeg håper og tror sommeren vil komme for fullt om ikke så lenge! Av mangel på oppdaterte bilder av hagen kommer noen nye bilder fra Spania. 
For veldig mange spanske byer er mangel på hage ikke noen hindring for en frodig blomstring! Alle har vi vegger med mengder av potensiell hageplass!?

Ingen er vel flinkere til nettopp vegghaging enn byene på Costa Del Sol!
Pelargonium er vel, uten tvil den planten som benyttes mest til akkurat dette, men ofte legges det like stor vekt på å male alle potter i frodige farger, slik som her hvor alle er malt i en frisk, blåfarge. Til tross for mange ulike planter virker dette samlende.
Bruk av speil blant planter kan jo også være både fint og skape både lys og romvirkning, som her omgitt av potter og krukker.

Bildet nedenfor:
Litt vanskelig å vandre frem blant plantene her, men sjarmerende er det uansett!?

Alle bildene i dette innlegget er tatt av en god venn av meg, Felix.

Ønsker dere alle en riktig fin dag!

torsdag 14. juni 2012

Spansk inspirasjon: Utendørs kunst!

En ting jeg har merket meg rundt i spanske hager er bruken av figurer, relieffer, mer eller mindre forseggjorte fontener, veggmalerier, ja, kort og godt kunst i hagen!
Veldig mye av dette har eierne laget selv. Her kommer noen bilder til inspirasjon om du kunne tenke deg å gjøre noe lignende?Disse hvite menneskene plassert på toppen av en hvit mur et sted langs spanskekysten synes jeg er utrolig lekre! De symboliserer så mye med det jeg føler er typisk spansk: frodighet, eleganse og lekenhet iblandet en ubekymret holdning til livet. Den enkle døren forsterker det hele. En får lyst å gå inn til en frodig patio bakenfor disse murene!

Bildet nedenfor:
Grafitti har ofte et negativt omdømme de fleste steder, men jeg tør driste meg til å mene at det faktisk kan være ganske flott om det er kunstnerisk og smakfullt utført, som her på ytterveggen til et vanlig bolighus en smal bygate. De hvite, omkringliggende murene forsterker maleriet og kunstneren har klart å understreke atmosfæren i gaten ved å male et naivistisk og nesten barnslig motiv i enkle, glade og sterke farger!


Nedenfor:
Nærbilde av veggmaleriet: En kan jo nesten ikke unngå å bli i godt humør når en beveger seg i slike omgivelser!?
Hadde slike malerier dukket opp på flere fasader ville situasjonen nok vært en ganske annen, men i denne settingen, helt omgitt av enkle, hvite fasader passer et slikt bilde merkelig nok helt perfekt inn!?
Eller hva synes du?

Når det er sagt ville jeg nok ikke hatt et lignende på min egen husvegg her i nord...

Denne vegg- dekorasjonen er jeg faktisk fristet til å kopiere selv! En naken gren er plassert i et lite, opphøyd bed inntil en hvit murvegg. På selve veggen er det festet en mengde biter av farget glass - og dermed har et fargerikt tre oppstått!
Legger du merke til den nederste delen av trestammen? Grenen har blitt kuttet i en mengde skiver, lett forskjøvet og deretter festet sammen igjen.
Lekkert!

Nedenfor:
Denne teknikken er også veldig populær i spanske hager: En figur blir laget i keramikk, sement eller lignende. Små biter av porselensfliser i ulike farger limes så på denne før det hele fuges med fugemasse.
Inspirasjonskilden er kanskje ikke så vanskelig å finne. Alle som har besøkt Barcelona og har sett Antoni Gaudis mange verker har vel blitt fristet å gjøre noe tilsvarende selv!?
Jeg har en drøm om å en gang lage en hagebenk på denne måten i min spanske hage.

Jeg har nevnt spanske hagers utbragte bruk av ulike typer fontener. Denne er hverken hjemmelaget eller plassert i en privat hage, men lekker er den uansett.
Hestehodet er ett av mange montert på rekke langs en mur hvor vann kan hentes på flasker. Slike vannposter er et ganske vanlig i spanske byer og torg. Utformingen varierer derimot veldig mye.

Alle bildene er tatt av en god venn av meg; Felix.
Ønsker dere alle en fortsatt riktig fin dag!


onsdag 13. juni 2012

Drivhustrappen

Det er ikke mye som virker særlig fristende å ta bilde av i regnvær. Det ble derfor ikke så mange motiver fra vår svenske sommerhage sist helg. Vi hadde i grunnen nok med å plante mellom regnbygene :-)
Likevel fikk jeg da pliktskyldigst knipset noe denne gangen også. Mest for å kunne bruke bildene som referanse når jeg planlegger hva som må endres i hagen. På drivhustrappen har jeg plassert en mengde krukker alt, men siden de fleste pottene har vært henvist til en lang og trist vinter i kjellerens stummende mørke, så har de ikke rukket å bli så frodige ennå. Jeg håper ting vil endre seg når været stabiliserer seg....


De fleste pottene på trappen er av terracotta, til tross for at det ikke er særlig praktisk for planter i en feriehage som må klare seg alene i kortere og lengre tidsrom av gangen. Jeg har ingen problemer med å plassere kaktuser og sukkulenter på denne måten. De tåler godt med tørke, selv om de ikke er like fornøyde om det kommer lange perioder med regn...
I år bestemte jeg meg for å bruke pelargonium i mye større utstrekning på trappen også. I Spania klarer de seg jo i månedsvis av gangen uten så mye som synet av en hageslange, så jeg håper de vil like seg under våre forhold også. I noen av pottene har satt frøplanter som middagsblomster og lobelia. De er ikke store ennå, men jeg håper jo fortsatt på en fin sommer, så....

Andre potter er det forfallet som råder for tiden. Jeg satte nemlig løk i flere av disse på høstparten- og blomstringen er nå for lengst over. Ikke like vakkert med bladverket som er i ferd med å takke for seg...
Så fort jeg får litt bedre tid vil jeg erstatte disse med sommerblomster, men det ble ikke denne helgen jeg hadde den luksusen..

Bildet til venstre:
I de største pottene bakerst har jeg faktisk en klatrerose; Zephirine Drouhin og en bougenvillea som er i ferd med å danne nytt bladverk etter vinteren. Lenger foran til høyre, erteplanter som faktisk har overlevd vinteren i år!! en halvvissen pelargonium, som forhåpentlig vil ha godt av noen uker på trappa, samt ferdigblomstrete prydløk.
Ikke akkurat noe vakkert syn, men for meg er hver potte et løfterikt eventyr som venter på å ta til!

Jeg er forresten veldig usikker på hva jeg bør gjøre med selve trappen. Den er over hundre år gammel, laget i sement, men hadde en gang søyler og ledet inn til et stort, fint hus som tronet der drivhuset nå er plassert.
På en måte har jeg lyst å beholde dette stykket av eiendommens historie intakt- altså la trappen være litt loslitt og mosegrodd. På den annen side hadde den sikkert blitt enda finere om den ble kledt i skifer. Hva mener dere?


Uansett, ha en fortsatt riktig fin dag!

tirsdag 12. juni 2012

Sommer på vent...

Denne helgen dro jeg til vår svenske hage sammen med en god kamerat. Han skulle hjelpe til med å plante alle skattene jeg kjøpte på plante marked for litt over en uke siden. Været var langt fra ideelt, men skiftet mellom overskyet og kraftige regnskyll, noe som gjorde graving og luking til en tung og våt fornøyelse.
Vi hygget oss likevel med god mat og drikke - og fikk faktisk gjort overraskende mye!
I hagen virker det som om veldig mange planter har bestemt seg for å vente litt med å springe ut, for det var uvanlig mange bristeferdige knopper å spore nå! De har i grunnen holdt seg slik siden forrige gang jeg var over. Noe hadde likevel trosset den kjølige sommeren så langt.
Bildet til venstre:
Min største trepion har vokst kraftig denne sesongen og fortsetter den i samme tempo kommer jeg nok til å stamme den opp og lage et lite tre av den. Den er rundt 1,2 meter høy etter 2 år i hagen - og enda mer omfangsrik!  Som ikke det er nok, så er den bristeferdig med knopper for tiden!
Nedenfor; En annen plante som trosser været og likevel står og stråler i sin prakt, er Syrinen "Beauty of Moscow". Den får vakre, rosa knopper om våren som etter hvert springer ut i hvite, fylte blomster med svak rosa glød. Den dufter dessuten herlig!  Jeg gleder meg til den bli enda større i fremtiden!

Når vi er inne på syriner, så blir jeg aldri lei min yndlingsplante innen den familien; Syringa Vulgaris "Aucubafolia", som med sitt vakre bladverk er en prydbusk hele sommeren. Syriner er jo ellers litt anonyme busker/trær etter blomstring...? Nå er min busk i full blomst; Store lyseblå blomsterklaser med svakt lilla i seg blir en nesten litt grell kontrast mot det grønne og gule bladverket, men likevel setter jeg stor pris på både blomster og blad! Den må da være den blåeste av syriner, som ellers er mest lilla?

Over til noe helt annet:

Jeg hadde vel egentlig aldri planlagt å ha oransje farger i hagen vår, men nå er den ene delen av skråingen likevel i ferd med å omdannes til et "ildbed." Det hele begynte med planten på bildet til høyre; en Azalea "Mandarin Lights" som sto i knopp på Ramme gård for to år siden. Knoppene var så vakre at jeg ikke klarte å la være å kjøpe denne planten. Blomstene ble kanskje litt vel fargesterke når planten endelig slo ut  i blomst, men den fikk i alle fall plass i problemskråningen. - For den er virkelig et problem! Vi har en skråning bak huset. Den er nok rundt 300 meter lang og 7-8 meter høy. Ganske bratt. Der har jeg fjernet rundt 15-20 meter med krattvekst i lengen, lagt fiberduk og helt tykt med bark oppå. Det ser fint ut i omtrent 1 time. Så begynner barken å skli og avdekker fiberduken!
I år kommer jeg til å forsøke meg på en slags terrassering i denne skråningen. Jeg vil da slå ned gjerdestolper så de stikker rundt 20 cm opp bakken og fester impregnerte trebord i en trappeform oppover skråningen. Forhåpentlig kan jeg få både jord og bark til å holde seg der den skal, samt at det blir lettere å beblante - og stelle min forferdelige skråning!
For øyeblikket har jeg for det meste røde roser i hoveddelen av skråningen, ispedd blå lupiner, buskbombusker, variegerte beinvedsbusker og bregner (med mer) men altså - også en idlblomstavdeling.

Hittil har jeg plantet en del av blomsten på bildet til venstre; Euphorbia Grifithii, (eller ildvortemelk som den heter på norsk), samt Hemerocallis "Fulva Kwanso" og liljer, som
Lilium "Orange Electric",
Lilium Orientalis "Orania", og lilium "African Queen", men jeg planlegger å blande inn dypt burgunderfargete liljer, samt planter med burgunder bladverk: Euphorbia Dulcis "Chameleon", samt japansk lønn; Acer palmatum Atropurpureum
 Dette sammen med mye innslag i hvitt (Forhåpentlig hvite, bunndekende roser, hvite liljer og annet)
Har dere noen forslag? Bedet ligger slik til at det får sol fra morgen til solnedgang. Jorden inneholder mest sand, så alle forslag om tørketålende planter som kan takle mye sol mottas med takk!? :-D

Ha en fortsatt riktig fin uke!mandag 11. juni 2012

Vi pusser opp kontoret!

Jeg har en gang hørt at Norge er det landet i verden hvor folk pusser mest opp sine hjem. Jeg vet ikke om det stemmer, men for oss føler jeg det kan stemme ganske bra. Jeg føler vi stort sett konstant maler, snekrer, graver eller murer - og slik har det vært de 10 siste årene.
Nå tror jeg ikke at vi veldig fort blir lei av innredningen i leiligheten eller hytte, men det er liksom alltid noe som bør gjøres.
Uken som har gått begynte med at vi trengte å skifte vinduskarmen på kontoret i leiligheten siden der hadde vært en liten lekkasje på utsiden. I den sammenheng bestemte vi oss for å male om hele rommet.

Vi har alltid hatt kontrastfarger mellom karmer og vegg. Denne gangen bestemte vi oss for at karmer, lister og vegger skulle males i samme farge- som ble "beinhvit"
Vi bestemte oss samtidig for at vi trengte mer skapplass i leiligheten. (Noen i byleiligheter som kjenner seg igjen!? )
Vi dro derfor ut på IKEA og kjøpte en mengde overskap til kjøkken. Valget falt på Faktum "Ståt" som har samme fargekulør som resten av kontoret nå var malt i.

Resultatet ble en vegg av skap-  fra vegg til vegg og gulv til tak. Plutselig hadde vi rikelig med plass til middagsservicer, glass og andre ting som før hadde stått ganske trangt stablet andre steder.
Filmer og DVD plater fikk også plass i noen gamle cd skap vi malte i samme farge som resten av rommet.


Vi valgte også å kjøpe ny kontorpult og stol. Før hadde vi et arbeidsbord som tok mye plass. Det skal få et nytt liv på kontoret i vår svenske sommerhage. Det samme gjelder vår nesten nye kontorstol i skinn. Den var veldig komfortabel, men tok altfor stor plass i et såpass lite rom. En plexiglass stol ble innkjøpt som erstatning. Den fungerer helt perfekt for fomålet, for jeg må ærlig inrømme at vi nesten aldri har benyttet dette rommet.
Kanskje det vil forandre seg nå?
Vi er uansett veldig fornøyd med resultatet, for skapplass i en byleilighet er en dyrebar ting... ;-)Ha en fortsatt riktig fin kveld!


fredag 8. juni 2012

Sitteplasser i min hage..

Norske Interiørblogger har en urfordring om å vise frem sitteplasser i hagen. Jeg har aldri deltatt i en utfordring hos dem før, men en gang må jo være den første - og siden jeg selv alltid setter stor pris på å få inspirasjon gjennom nettopp slike oppfordringer de har med jevne mellomrom, så kommer derfor mitt første bidrag på NIB :-)
Den tiden jeg nyter aller mest å oppholde meg i, arbeide og hvile i hagen er når jeg har ferie. Mine favorittsitteplasser er derfor i feriehagen vår.
I Sverige ligger vår hage ved Klarälven, en stille, bred og vakker elv rik på dyreliv, natur og fisk.

Jeg elsker å oppholde meg utendørs i hagen såfremt været tillater det. Det blir mye arbeid å holde vedlike en feriehage, så om kveldene er min favorittsitteplass en benk som vi har plassert på plenen like ved elvebredden. I mine øyne finnes det knapt noe mer fredfylt enn å sitte nettopp der når solen er i ferd med å gå ned.
I fjor sommer anskaffet vi oss dessuten noen store hundestatuer som ble plassert ved benken. Etter hvert kommer jeg nok til å bygge en liten brosteinsplatting hundene og benken kan stå på fordi dette vil gjøre plenklipping en hel del lettere ;-)
På dagtid har vi to spiseplasser vi inntar alle måltider ved såfremt været tillater det. Den ene er plassert på plenen like ved huset. Den benyttes mest på vindfylte dager siden den ligger lunt plassert ved en skråning vi har beplantet med roser, buskbom og rhododendron.

Vår favorittspiseplass utendørs er likevel, uten tvil bryggen som vi fikk bygget i fjor sommer. Beliggenheten i Värmland byr på mye sol og varme, så siden der stort sett alltid er et lite vindpust ved brygggen er dette ofte det beste stedet å innta et hyggelig måltid når solen steker som verst.
Vi har valgt å bruke samme type utemøbler og fargeskala på putene de fleste stedene i hagen. Dette muliggjør jo at vi kan slå det hele sammen og lage langbord når vi har mange gjester. Vi føler dessuten hvite tremøbler passer best inn i en hage med et 100 år gammelt hovedhus.


En av de største fordelene ved å bo ved en elv som Klarälven, er det rike dyrelivet. Svaner, ender, gjess og måker trives og bor her, så det er alltid mye å se på.

Måkene som holder til på noen holmer like utenfor hagen vår har etter hvert rukket å bli ganske tamme. Noen ganger har vi nemlig gitt dem en del brødsmuler de begjærlig sluker i seg. Nei, vi gjør det ikke hver gang vi har et måltid på bryggen, for måker kan lett bli for tamme..
Alle som har lest min blogg før vet at det er ett sted i hagen jeg oppholder meg mer enn noen annen avdeling. Jeg holder nemlig på å bygge opp noe jeg kaller woodland, eller skogslund hagen. Den er på rundt 7.000 kvadratmeter og er derfor den største delen av hagen vår. Der rydder jeg trær og planter alt som trives under litt skyggefulle forhold.
Jeg har ikke fått plassert benker eller sittegrupper der borte ennå, men i fjor skaffet jeg en hengestol på Skeidar. Den ble festet i et avkuttet tre og kom raskt til å bli veldig flittig brukt mellom arbeidsøktene. Det er nemlig et utrolig fint sted å sette seg ned, la bena dingle og lytte til myriader av skogsfugler som bor her i hagen vår.


Om været er regnfylt eller kjølig er vi så heldige å kunne benytte en del av drivhuset vårt til spiseavdeling. Der har vi satt inn et gammelt spisebord og ulike stoler som alle ble malt med svart, halvblank lakk.
Det er herlig å sitte her inne, omgitt av planter og lytte til regnet som drypper på taket mens vi hygger oss med god mat og drikke! Jeg ønsker dere alle en riktig fin helg!