Midtsommerblomstring

Utrolig nok har vi allerede passert Midtsommersaften nå. Dagen da solen snur og vi går mot mørkere tider igjen vil nok de mest pessimistiske av oss korrekt nok påpeke. Men det er jo også nå sommeren riktig tar til for fullt. I alle fall er det slik i min hage.
I woodland delen er blomstringen riktignok på hell allerede. Det er jo våren som er denne typen hagers storhetstid..

Jeg så såvidt innom et blogginlegg jeg laget om hagen omtrent akkurat på denne tiden i fjor. Da klaget jeg over lite blomstring. I år opplever jeg hagen som langt mer frodig, selv om jeg ennå kunne tenke meg langt mer fargeprakt også i Juni måned. Har du det på samme måten, eller er det bare meg som ikke har vært så flink å planlegge bedene mine?
Uansett- her kommer en liten kavalkade fra hagen vår slik den ser ut akkurat nå!

Bildet over; Klematis "Matka Ursula Leochowska" stortrives på nordsiden av huset vårt. Den får knapt nok sol, men blomstrer rikelig overdådig i år!
Planten blir 2-3 meter høy, blomstrer i Juni- Juli med store, enkle, hvite blomstermed røde støvbærere. Meget vakker plante som virkelig gjør seg bemerket på vår Falurøde husvegg. Den klarer seg opp til H5, så den er en lett og hardfør plante.

Nedenfor:
Store deler av eiendommen er det fortsatt naturen selv som får rå. Der vokser det stort sett tette og ugjennomtrengelige skogskratt, men også frodige naturbed hvor de sterkeste plantene får overleve. Her har lupiner blomstret lenge før vi overtok eiendommen- og de kommer nok til å være der lenge etter at vi ikke lenger vandrer på stiene der.
I Norge er lupinen nå forbudt i private hager. Det gjelder ikke i Sverige. For å være ærlig blir jeg litt provosert av det norske overformynderiet når det gjelder disse. På 60-70-80 tallet sådde vegvesenet hundretusentalls av disse plantene langs våre veier. Forskere kom så frem til at de overtok for- og truet den naturlige, norske floraen her. Faktum er vel heller at lupiner er litt mer salt - og forurensingshardfør enn mange villplanter. I min hage lever lupinene i harmoni med det en ellers finner viltvoksende her. Den fordriver ingen ting- og det tror jeg ikke den gjør langs veiene heller. Kanskje på tide vi ser på årsaken til endringene av flora langs våre norske veier.

En annen ting jeg blir forundret over i årets norske svarteliste oppdatering. Det skal ikke lenger være lov å ta med seg poteter over grensen... I Norge koster norske nypoteter over 60 kroner kiloet for tiden. I Sverige koster de 1.- krone pr. kg. Svartelisten er til for å beskytte norsk flora. Mon det ikke er litt økonomisk politikk som den er sterkest preget av...? Jeg ville i alle fall ikke kommet på tanken å kjøpe ferske nypoteter i Sverige, smugle dem over grensen og så plante dem i norske potetåkre!? Noen andre som har hatt planer om det? ;-)

Bildet nedenfor: Våren 2010 kjøpte jeg en Meconopsis cf. Impedita hos Planteliste.net. Den kom ikke i blomst første, eller andre året, men denne helgen sto den der med sin første blomst- og for en farge!
Den skulle egentlig ha vært lilla, men er himmelblå med svake stenk av lilla. Virkelig vakker! Og det beste av alt er jo at den er sprekkferdig av en menge nye knopper! Disse kommer jeg til å gjøre alt jeg kan for å forøke!
Bildet nedenfor:
I fjor sådde jeg en del ulike sorter lupinfrø jeg kjøpte fra England. I år har de begynt å blomstre. Jeg har allerede bestemt meg for å sanke inn frøene på disse og forsøke å forøke dem også! Jeg som nesten hadde tenkt å gi opp det å så frø! Trodde ikke det lå helt for meg siden de fleste frøplantene døde lenge før de nådde ung- voksen alder!

 
Bildet til høyre:
En annen lupin jeg sådde i 2011: Lupinus Polyphyllus "My Castle" er en Russellupin med dyprosa blomster.

Frøene fra disse kommer heretter til å sås i drivhushagen, for jeg inbiller meg at de kommer til å passe godt inn med rosene der.

Ønsker dere en fortsatt 
god dag!

Kommentarer

 1. Nydelig klematis du viser frem! Den må trives godt der den står, for den var virkelig frodig. Jeg er helt enig med deg om dette hysteriet angående lupiner. Greit nok at de sprer seg som ugress, men bare en klipper av frøstandene etter blomstring er det ikke noe problem å ha lupiner i hagen. Her hvor jeg bor har veivesenet plantet lupiner på begge sider av veien og stykket er på ca 1 mil. Du kan tro de er vakre i sine lilla, rosa og hvite nyanser. Hvis det var så ille fikk de heller komme å sprøyte hele området. Overformynderiet har ingen grenser i dette landet er jeg redd. Ha en fortsatt fin mandag!

  SvarSlett
 2. Vad jag blir avundsjuk på din klematis. Här växer de dåligt.
  Jag tror, att lupiner korsar sig lätt, och att du inte kan räkna med att fröer från din röda ger röda blommor. Bäst att kolla upp det! Men säkert blir några röda!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvarSlett
 3. Den clematisen var veldig lekker og det er jo intessanta at den klarer seg på skyggesiden :) Jeg har alldri fått helt dreisen på clematis, ja bortsett fra noen av staudevariantene :) God grønn uke til deg Stein!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Ranten :-)
   Ja, den klematisen blomstrer nok mer "til tross for" enn "på grunn av"! Den står forvist i skyggen helt inntil husveggen i et bed som er så skrint og tørt at den nesten er det eneste jeg klarer å dyrke der :-)
   God grønn uke til deg også!

   Slett
 4. For en lekker clematis. Jeg liker at det vokser litt i høyden. Jeg har ikke glemt deg, altså. Skal sende deg ei tue ganske snart. Har vært på reise med jobben, og da flyr dagene av gårde=) Håper dere har det bra. Her telles det ned til ferien som virker ALTFOR langt unna!! Ha ei fin ny uke=) Vibeke

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Vibeke. Takk for det :-D Om du sender meg en mail med kontonummeret ditt, så skal jeg overføre penger for portoen :-)
   Jeg teller ikke helt ned til ferien ennå. Den er nok fortsatt noen uker unna, men jeg trives i Oslo for tiden, selv om været langt fra har vært på topp så langt denne sommeren!
   Ha en fortsatt riktig fin uke!

   Slett
 5. Godt poeng det med salting av veiene!

  Flott klematisblomstring hos deg, og supert mot den nymalte veggen! Jeg har nettopp satt opp et espalier hvor 2 klematiser jeg plantet i høst skal få klatre, men jeg håper på mye bladverk, for blomstene er lyse og veggen bak er hvit... men mot nord er det visdstnok de lyseste som blir finest, så da ble det sånn. Regner ikke med like frodig veggpryd som hos deg i år, da.

  Den valmuesøsteren var fantastisk fin, kanskje lyset også spiller på lag. Moro når plantene som tok litt tid endelig blomstrer.

  Ellers savner jeg ikke blomstring nå i juni, det har ikke noe å gjøre med god planlegging, men mye av det som blomstrer er nye planter og da er det spenning nok :D

  Kos dere i feriehagen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Bille.
   Takk for hyggelig hilsen :-)
   Jeg tror clematisen trengte den røde veggen ;-) Det ble jo nesten litt norskt flagg over det hele.. Kanskje jeg skulle plantet en blå klematis sammen med den hvite for å komplettere akkurat det intrykket? ;-)
   Lys og regndråper spilte nok på lag ja, men meconopsisen er veldig fin også- Den varierer litt i fargen mellom lysblått (den dominerende fargen) og svakt lilla.
   Det er nok fornuftig å ikke forvente at de nye plantene blomstrer. De har jo nok med å etablere seg. Så og si alt i min hage er jo nyetablert, så jeg tenker som deg og gleder meg til kommende sesonger! :-D
   Ha en riktig fin dag!

   Slett
 6. Du verden så flott Clematis, den var virkelig flott!

  Lupiner er jo så fint, og dine var kjempe lekkre!

  SvarSlett
 7. Virkelig flott Clematis!
  Når det gjelder poteter er de vel mer redd for visse potetsykdommer enn importen av den. De er redd de skal bli brukt som settepoteter ettersom hva jeg har skjønnt.

  SvarSlett
 8. Flott blomstring i sommerhagen hos deg. Clematisen var jo bare aldeles nydelig!
  Ha en fin uke!

  SvarSlett
 9. Vilken fin Klematis och vad fint fördelat blommorna är längs hela!
  Ha de bra
  Mariana

  SvarSlett
 10. Din Clematis er vakker og står allerede på min "sjekk" liste. Dessuten bor jeg i H5 sone så dette må bli bra. Strever endel for å finne de riktige blomsterfargene til mitt røde hus. Snart kommer et innlegg om mine vakre røde roser på rød vegg-bare synd de ikke er hvite. Ser du gjør en stor jobb i.f.t.utprøving av ulike planter. Dette krever jo masse tålmodighet. Ære deg for det :-) . Spennende å følge din svenske hage!

  SvarSlett
 11. Mye vakkert hos deg som vanlig :). Jeg opplever også at hagen er mer frodig i år. Jeg vet ikke om det er fordi den begynner å nå et visst antall års alder, eller om det er fordi vi hadde en mild vinter, men årsaken ligger nok flere steder.

  SvarSlett
 12. Etter 20 år i Danmark håpet jeg det var slutt på alle de sinnsyke regler og lover i dette landet. Men nei, fortsatt skulle man tro det sitter gamle gubber og bestemmer. Jeg blir, liksom deg Stein, utrolig provosert av det norske overformynderi. Både med lupiner, poteter, tollgrenser, maktmissbruk, utlendingspolitikk, skattelister og mye, mye mer.
  Nydelig clematis, lupiner og valmue du viser her
  Ha en flott sommer!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg