Spansk inspirasjon..

Som noen av dere vet planlegger jeg å anlegge en middelhavsinspirert hage i forbindelse med drivhuset mitt i Sverige. Området jeg har satt av er på litt over 100 kvadratmeter og mitt ønske er å fliselegge grunnen, ha et ornament tre, eller fontene som sentrum og stort sett plante i krukker og strengt anlagte bed. Jeg var derfor ivrig på jakt etter spansk inspirasjon denne gangen jeg besøkte min hage der nede. 12 dager er ikke lang tid når en ferierer i Spania, så jeg måtte søke inspirasjonen i nærområdet. Nå er jeg så heldig at det er mer enn nok av inspirasjon å finne der. Dette blogginlegget skal derfor rett og slett ta for seg måter å fliselegge en terrasse ã la Spania.
Jeg har selv alltid lagt mine fliser i et ensartet mønster; flis mot flis slik som vi pleier å gjøre i Norge. Det finner en ikke så mye av i mitt spanske nabolag. Tvert imot er det overraskende mye bruk av ulike typer fliser mot hverandre- eller fliser og rullestein i kombinasjon +++ Varianten over har tre helt ulike typer fliser blitt tatt i bruk. I forgrunnen; firkantede av brent, ubehandlet leire, mønstret med mindre svartglaserte fliser. Under porchen (terrassen med takkonstruksjon) er slipt sandstein lagt på samme måte som jeg selv pleier å fliselegge. Bedene har ingen opphøyd kant, noe som gjør at en med letthet kan spyle terrassen og samtidig vanne plantene.
Nedenfor; Denne patioen skulle jeg gjerne hatt en kopi av..! ;-) men det har jeg nok hverken penger eller plass til. Inspirasjon kan jeg derimot forsyne meg av... Her er det dominerende belegningsmaterialet bruddheller med fliser i marmor lagt i et strengt, kvadratisk mønster som gjør med på å skape en mer intim romfølelse. Samme marmorfliser er benyttet som bedkant rundt trær og vannavløp. Også her har de valgt å ikke bygge opphøyde bedkanter så overflødig regnvann kan benyttes til å vanne trærne, som forøvrig er citrustrær. Midt i rommet er en fontene sentralt plassert, noe som er veldig typisk for spanske patioer.
Nedenfor; Enda en alternativ belegningsmåte:
Her er hovedmaterialet rullestein lagt ned i et lag sement. Brente terrakottafilser, samt glaserte, blå fliser er lagt i et firkantmønster også her, noe som til tross for store, åpne flater skaper intimitet og frodighet. Synes ikke du også? De lave murene som veksler mellom strengt stablet naturstein og store, "tilfeldig" plasserte stein langs vannkanten er med på å forsterke et uformelt utrrykk i en ellers streng oppbygning.

På bildet til venstre er der brukt mange ulike typer belegningsvarianter, men hele tiden med elementer som bringer formene, fargene, teksturene over i hverandre og får dem til å samspille på en veldig fascinerende måte. Jeg har ganske mange slike "inspirasjonsbilder" jeg har tatt for å få ideer til min egen hage/terrasse. Er dette noe dere kunne tenke dere jeg skal dele mer av her på bloggen? Norsk og spansk hage/terrassekultur står jo tilsynelatende langt fra hverandre, så kanskje dette noe som bare er interressant for meg selv?
Fint om du gir en tilbakemelding om du har en mening :-)

Kommentarer

  1. Så mange flotte bilder du viser frem! Den patioen med fontene var alldeles nydelig. Skjønner godt at du ønsker å hente imspirasjon fra Spania. De har mye fint der og det er sikkert mye av dette du kan bruke i din spanske hage. Vi nordmenn blir ofte betatt av det som er helt anneledes enn det vi har her hjemme. Det er alltid moro å se noe nytt. Ha en fin dag!

    SvarSlett
  2. Hei Marit og takk for hyggelig kommentar!
    Ja, jeg begynner etter hvert å danne meg et bilde av hvordan jeg kanskje kan forme drivhushagen i Sverige- men også inngangspartiet i Spania- som jo har stått uferdig nå i snart 10 år :-(
    Ha noen fortsatt riktig fine høstdager!

    SvarSlett
  3. Da jeg så tittelen på dette innlegget, tenkte jeg JA! Dette blir moro! Og det ble det :-) Selv om det er langt fra spanske til norske haver, er det jo ikke nødvendigvis kopiering som er hensikten med inpirasjonen. Elementer fra havene i en kultur som har brukt uterommene aktivt i hundevis av år, som har helt andre røtter enn våre norske havetanker og som gjennomgående har et friere forhold til "hva som går an" enn jeg opplever her - har selvfølgelig mye tilby oss. Og særlig nå som våre egne haver trekker sine siste grønne sukk for å år. Tusen takk for disse delingene, Stein, og jeg håper på flere

    SvarSlett
  4. Hei Maria! Takk for veldig hyggelig tilbakemelding! Da kommer jeg kanskje til å poste noen flere bilder jeg har tatt som inspirasjon i Spania! Jeg er helt enig med deg i at det er spennende å sanke inspirasjon fra andre hagekulturer, selv om langt fra alt vil passe inn i vår natur og våre hager. Ha en riktig fin dag! PS: Nydelige soloppgangsbilder du har postet på bloggen din!

    SvarSlett
  5. Wow! For en bra hagelblogg du har! Denne skal jeg følge med på :-).

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg