Spansk inspirasjon: Frodig blomstring uten hage!

I Spania, som i de fleste andre land bor en stor del av befolkningen i leiligheter i byer. Dette medfører at hage slett ikke er en selvfølge for alle. Det betyr ikke at haging er utelukket av den grunn. Spesielt i små kyst- og fjellbyer kan det blomstre på de utroligste steder!
En døråpning, vinduskarm eller balkong kan fort bli en frodig hageflekk. Her kommer noen bilder til inspirasjon.
I Spania er det vanlig i gamle bydeler at leiligheter befinner seg på bakkeplan. Med andre ord kan det være litt ubehagelig for beboerne at forbipasserende kan se rett inn i leiligheten gjennom vinduene. Selvfølgelig kan de henge opp gardiner og annet, men denne løsningen er jo heller ikke så dum? Her har beboerne fylt vinduet med pelargoniumspotter som blir hengt opp i smijernsgitrene. Det er nemlig ganske vanlig at vinduer i Spania har slike gitre- både som dekorasjon, men også for å forhindre innbrundd. Nå er jo ikke brann så vanlig i mursteinshus som her i Norge...

Bildet til høyre:
Pelargonium må være Spanias uofisielle nasjonalpotteplante utendørs. Du finner dem i talløse farger og fasonger over alt. Det skyldes nok at disse plantene er usedvanlig lette å formere. Naboer bytter stiklinger seg i mellom, stikker en stilk ned i en potte med jord- og vips har de en ny plante etter en kort tid. Noen tar seg flid med å benytte spesielle typer potter. Atter andre bruker det de har til rådighet. En gammel potte kan fungere like bra som en forseggjort krukke, men på en måte er dette med å forsterke frodigheten i byens beplanting.
Bildet nedenfor; Noen velger å la plantene ta helt over så det hele danner et tett slør foran vinduet. Andre klipper og stusser sine blomster daglig, så de holder seg tette, lubne og frodige.
Bildet nedenfor:
I mangel på et område hvor en hage kan dyrkes har mange kommet frem til at en vegg kan gjøre samme nytte, som i denne trappeoppgangen.
Også her er det pelargonium som vokser i de utallige pottene.
Flere bilder om temaet "Frodig blomstring uten hage" kommer i senere blogginlegg!

Ha en fortsatt fin høstuke!

Kommentarer

 1. Fantastisk=) Det gjelder å være kreativ, og vips har man en flott "hage". Kule bilder... nå drømmer jeg om Spania, sol og varme=) Ha en super kveld. Vibeke=)

  SvarSlett
 2. Hei Vibeke! Takk for hyggelig hilsen! Ha en fortsatt riktig fin kveld!

  SvarSlett
 3. Riktigt tjusiga gardiner, blommiga och färgglada. Den väggen vid trappan är ju något att ta efter :)

  SvarSlett
 4. Muntre farger som liver opp i alt det hvite. Spanjolene har iallfall sol og varme til plantene sine! Bildene frister til ferietur til solkysten.

  SvarSlett
 5. Det ser så fint och trevligt ut med alla krukor som hänger på väggar och räcken.
  Mariana

  SvarSlett
 6. Ja dette kan de, Spanjolene! kjempeflott :)

  SvarSlett
 7. Hei Mia. Ja, det er jo et veldig fint alternativ til gardiner :-) Litt vanskeligere for oss i nord å benytte slike på samme måte om vinteren, men ellers må det jo være godt å se ut på blomster heller enn på en bakgate eller lignende :-)

  Jeg skulle gjerne reist ned til litt sol og varme snart jeg også November-Symra :-)

  Mariana. For oss "trädgårdstokiga" er det jo maksimal utnyttelse av plass til mer trädgård ;-)

  Takk for hyggelig kommentar Mari Anne.

  SvarSlett
 8. Så flott! Ser lignende i de trangbodde byene her. Det må kreve mye vanning i den hete sommersesongen m.m. de har oppdaget "bleiemetoden"... :)
  Ha en flott dag.

  SvarSlett
 9. Det är sååå vackert med en vit vägg täckt med terracottakrukor med pelargoner i! Jag har länge fundrat på om jag ska göra så i vår stora trapp-hall, som har en hög och lagom bred vägg... Jag tror det skulle kunna se ganska kul ut med pelargoner hela vägen där. Fast då hade jag tänkt använda mig av växter som är konstgjorda, eftersom det saknas ljus där:-)

  Ha det gott, H.

  SvarSlett
 10. Hei Orchis. Ja, det må kreve mye vanning, selv om jeg har merket meg at potter med pelargonium holder seg bemerkelsverdig lenge uten vanning- i alle fall i området jeg bor. Kanskje det har noe med den høye luftfuktigheten om sommeren?... eller at de har oppdaget bleiemetoden ja! :-D

  SvarSlett
 11. Hei Hillevi- og takk for hyggelig kommentar.
  Det høres jo veldig lekkert ut med masse terrakottakrukker på veggen opp gjennom trappehallen! Jeg har faktisk en del bilder fra spania hvor de benytter denne teknikken med andre typer planter de stedene hvor solen aldri slipper til. Kanskje jeg kan vise dem i et annet blogginlegg?
  Ha en riktig fin dag!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg