Høst på balkongen i Oslo

Nå som vi er vel hjemme i Norge igjen- og sommerblomstene for lenge siden har takket for seg var det på høy tid å fornye plantene på balkongen.
Noen av plantene får et midlertidig stopp her i Oslo, som snøbærene. Neste gang jeg reiser til Sverige kommer jeg til å plante dem i skogen.
For øyeblikket står de i samplanting med sedum:
Nedenfor; Jeg vet mange ikke er så veldig begeistret for høstlyng i balkongkassene sine. Jeg må inrømme jeg kan synes de er veldig fine sammen med diverse grønne planter som små sypresser og sedum. Helst ville jeg hatt småbladet eføy eller disse sølvfargete hengeplantene jeg aldri husker navnet på ;-) Kan du hjelpe meg? De har runde, myntformede blader.

Nedenfor: Den store planten på bildet er et sedertre: Cedrus Deodara "Feeling Blue" Mange synes disse plantene er direkte stygge. Jeg opplever dem som "styggpene med sterk personlighet!" jeg kan ikke vente med å plante den i Sverige :-)
Men det skal jo bli spennende å se om jeg får den til å overleve sone 3. Spesielt etter de vintrene vi har hatt nå i det siste. Denne planten er en dvergseder som visst ikke blir noe særlig høyere enn den er nå og stort seg klarer seg til USDA hardførhetssone 6B (ned til -20C)


Nedenfor; Hva er vel vakrere enn planter med vakkert løvverk og klarhvite blomster? Min samboer mener Cyclamen er en bestemorsplante, men jeg setter likevel veldig pris på dem! Hvite Cyclamen Persicum, tåler en del kulde, men kan ikke takle de kalde vintrene her Nord, så jeg følger med på værvarslingen. Så fort de melder frost kommer jeg til å oppbevare dem mørkt og kjølig i kjelleren så de forhåpentlig overlever en vinter i dvale for så å bli plantet ut i skogen i Sverige. Der har jeg plantet noen C. Hederifolium. Disse skal være mye mer hardføre og kan KANSKJE ha en mulighet til å leve året rundt der borte.

Ha en fortsatt riktig fin høstdag!

Kommentarer

 1. Hei Stein!
  Jeg liker godt lyng og grønt i verandakasser, det er en fin kombinasjon. Litt mose og kongler, så nlir det jul :)
  Enda bedre liker jeg Sedertrær :) Har du tenkt å overvintre det ute i krukken? Det blir spennende!
  Er det kanskje Helichrysum petiolare du mener? Det er en annen sølvgrå bladplante som har mindre 'pletter' og har tynnere stikler slik at planten virker mer fluffy og myk. Den husker jeg ikke navnet på i farten.
  Cyklamen med variegerte blader var lekker! Men nå er jeg vel i bestemorsalder også :)
  God søndagskveld til deg!

  SvarSlett
 2. Hei Ninni! Så hyggelig å høre fra deg igjen!
  Ja, når det nærmer seg Jul er det jo veldig fint å fylle på med forslagene dine, samt juletrelys. Det var faktisk ikke Helichrysum petiolare jeg mente, men den var jo kjempefin! Så den tror jeg at jeg skal være på utkikk etter :-)
  Sedertreet kommer jeg til å plante i hagen i Sverige neste gang jeg reiser over, for jeg tør nok ikke ta sjanse på at den skal klare å overleve en vinter i potte :-) Jeg er ikke en gang sikker på om den kommer til å klare vinteren uansett...
  Ha en fortsatt riktig fin helg Ninni!

  SvarSlett
 3. Så hyggeligt det er på din balkong..:-)
  Jeg er en af dem der elsker lyng udendørs.
  Vi har også et ceder tre, en himalaya ceder.
  Det er 2 år nu og har overlevet de 2 sidste vintre. Det første år nåede jeg ikke at plante det, men sidste år fik det en plads i forbedet af huset.
  Den ceder kan rigtig nok blive stort, men nu er det kun lidt større et dit.
  Jeg bor jo i nordjylland Hals/Ålborg ude på landet hvor det virkelig stormer.
  Så jeg var veldig spendt på om det ville overleve.
  Jeg kan se at det har grodd fint i sommer, så regner med at det klarer en vinter til indtil vi finder den rigtige plads i haven til det.
  Hvis du finder en kraftig kurv du kunne sætte potten i og pakke det lidt ind rundt om stammen, så er jeg da sikker på at det kan overleve på din balkong.

  God ny uke fra Lisbeth

  SvarSlett
 4. Sedertrær er fantastiske! Cyclamen også, bestemor eller ei! Spent på hvordan det går med sedertreet over vinteren. Du burde kanskje heller ta det med til Spania? :) Og du, det du kaller snøbær, ligner mer på Pernettya, ikke Symphoricarpos. Men kanskje Pernettya også kalles snøbær på norsk?
  Ha en flott dag.

  SvarSlett
 5. Hei Orchis!
  Ja, du har sikkert rett i at det kanskje vil ha større overlevelsesmuligheter i Spania, men jeg liker jo å prøve å få ting til å overvintre her i kalde nord, så... ;-) Jeg skal nok pakke det godt inn og plante det i hagen før frosten kommer :-)
  Du har helt rett med "snøbærene". På hagesenterets skilt sto det snøbær, men når jeg ser på pottene står det Pernettya, eller bærmyrt som deres norske navn er ettersom jeg kan se når jeg googler dem. Forventet herdighet er sone 2, så da må jeg nok se på dem som ettårige sammen med hebe plantene og de små sypressene.
  Takk for oppklaringen Orchis :-D

  SvarSlett
 6. Hei Lisbeth! Så hyggelig å høre fra deg :-D
  Du er heldig som får sedertre til å overleve i hagen! Jeg har egentlig liten tro på at mitt vil klare vinteren her nord, for jeg tror nok at det vil ha større vanskeligheter å takle mitt klima enn Danmarks milde vintere.. men det er det jo bare en måte å finne ut på.. -ved å prøve det! :-)
  Ha en riktig fin uke Lisbeth :-D

  SvarSlett
 7. Kjempefine sammenplantninger! Jeg har i hele oktober ventet på kulda og snøen og har derfor ikke plantet i krukker. Nå er det November og fortsatt mildt, så jeg burde vel få ut fingeren og plante ut litt.
  Jeg har Cyclamen coum ute i beddet og den blomstret med små søte lysrosa blomster nå for litt siden. Så den er nok godt herdig hos deg i Sverige også!

  SvarSlett
 8. Hei Snuffeldyret.
  Takk for hyggelig melding! :-D
  Ja, jeg har egentlig også gått og ventet på frost og snø nå, men heldigvis ser den ut til å vente på seg en stund til! Takk for tipset om Cyclamen Coum! Jeg har trodd "alpefioler" er såpass sarte vekster at de ikke ville overleve vinteren hos meg, men tenkte jeg skulle teste å overvintre noen C. Hederifolium i bedet. For C. Coum har jeg alt tatt knollene innendørs og lagrer dem i noen overfylte isoporkasser! Om de andre overlever utendørs i vinter skal jeg sannelig la dem bli stående til neste år! :-D
  Ha en fortsatt fin uke!

  SvarSlett
 9. Hei! Velkommen hjem igjen :D
  Det sedertreet så spennende ut! Kan du ikke ha både i feriehagen og på balkongen da? Størrelsen er jo super på balkong! Jeg tenker også på alpefiol som bestemorplante, kjøpte min aller første i høst. Din hvite var veldig fin. De er suverene på denne tiden, tror det er noe av det mest blomstervillige jeg noengang har hatt på balkongen!
  PS: løk venter, si fra om du vil ha :D

  SvarSlett
 10. Hei Bille!
  Så hyggelig å høre fra deg igjen! Jeg skulle gjerne hatt et sedertre på balkongen året rundt jeg, men tror ikke det vil overleve i potte. Ja, cyclamen er veldig fine å ha på en balkong (eller i en skog) som ikke bader i sol hele dagen! ;-)Jeg sier jo gjerne ja takk til løkene dine Bille! :-D
  Akkurat nå ligger jeg hjemme med kraftig forkjølelse. Regner ikke med at den skal vare så lenge! :-)
  Jeg sender deg en melding på Hagegal så fort jeg føler meg bedre! :-) Ønsker deeg en riktig fin uke så lenge!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg