Jeg lager bed!

Hovedgrunnen til at vi reiste ned til Spania i år var at vi trengte å male huset. Om vi fikk gjort det? Det kommer i et senere blogginlegg. Denne gangen skal jeg vie til ett av de andre prosjektene vi startet opp.
Når vi kom ned viste det seg nemlig at ett av de store nåletrærne hadde falt og ødelagt flere av de andre trærne bak der. Resultatet var at vi fikk disse fjernet.
Baksiden av huset så derfor nærmest ut som en krigssone når vi ankom. Døde grener, tonnevis av døde barnåler og skrot fylte hele skråningen. På bildet til høyre har jeg fjernet det meste av grener og skitt.
Etter å ha fjernet det lille av jord som fantes på fjellgrunnen begynte jeg å mure opp bed av murstein. En profesjonell murer vil nok le rått av å se hvor skjevt og ujevnt jeg har murt det hele, men
 tro det eller ei, det er faktisk meningen ;-) 
Jeg ønsket nemlig at bedene skal gli inn i fjellgrunnen. Ingen ting i naturen er helt firkantet og rett, så jeg trives best med organiske linjer i hagen også. Dessuten så blir alt så mye bedre etter at en har pusset dem... ;-) På bildet nedenfor hjelper min mor meg med å plassere ut planter for at vi skal finne ut om bedene var murt høye nok.
Helt i bakkant mot natursteinsmurene plantet jeg ulike klatreplanter. Blant annet eføy, Podranea ricasoliana og bougenvillea. Håpet er at de vil vokse opp etter muren og skjule den, for den er bygget opp av store gråstein, mindre, kremfargete områder - og upusset lecastein som er gulmalt!! Ikke akkurat en mur jeg ønsker å fremheve....Nedenfor:
I bedene plantet jeg noen frukttrær. Blant annet grapefrukt- og mandarin tre, eviggrønne busker og en dracaena med burgunderfargete bladverk.
(Rettelse fra Orchis; Dracaenaen er egentlig en Cordyline australis.)
Foran disse har jeg satt hvit iris, hvite, fylte fresia, samt hvit zantedeschia. Gleder meg til å se disse i blomst til våren...?!

Til venstre; Grapefrukt tre med grapefrukt, samt burgunder corydalis australis. I bakkant til høyre, et pistasia som vokser vilt. Disse buskene brukes i Spania til å produsere lim, er eviggrønne og får røde bær på vinterstid. De blir etter hvert små trær med en flott stamme som virkelig har personlighet!
Jeg fikk ikke laget mer enn to bed denne gangen. Jeg har flere planer for fortsettelsen, men avventer dette til jeg ser hvordan de nybyggete kommer til å fungere i praksis. Som du kan se av bildet nedenfor har jeg fortsatt mye igjen å gjøre.
For øyeblikket ender skråningen/bedet i skrent som har et lodrett fall på over to meter enkelte steder. Jeg håper å flate ut dette slik at området blir en liten terrasse omkranset av bed. Jeg har altså en god del jobb igjen før dette oppnås, men pågangsmotet er så absolutt tilstede!  På bildet nedenfor, et mandarintre fullt av grønne, umodne mandariner.

Nedenfor; Slik ser inngangspartiet til huset ut med de nye bedene i bakgrunnen. Nå håper jeg bare klatreplantene vil kle muren i bakkant!

Ha en fortsatt riktig fin høstdag!

Kommentarer

  1. Åhhh, jeg blir nesten grønn av misunnelse her jeg sitter! ;-) Grapefrukttre skulle jeg ønske jeg hadde klima for å dyrke her. Det er så godt å spise.Det ser så flott og eksotisk ut der dere har hus. Kjekt med god hjelp. Gul mur er nok litt uvanlig for oss nordboere, men det passer jo fint til plantene. Ha en fin kveld!

    SvarSlett
  2. Hei Marit! Takk for hyggelig hilsen!
    Ja,gul mur er nok veldig uvanlig for oss nordboere, men i det området jeg holder til i Spania er fjell og sand "gult". Sementen er derfor også denne fargen. Den er vel mer kremfarget, så jeg liker den veldig godt! Den gulmalte lecasteinsmuren derimot, kan jeg så avgjort styre meg for. Det er naboen som har bygget muren langt inne på min eiendom. Jeg orker ikke anmelde ham for dette, men prøver heller å kle muren med klatreplanter. Forhåpentlig vil den være helt dekket om et års tid! :-)
    Ha en fortsatt riktig fin kveld!

    SvarSlett
  3. Den Dracena avvundas jag dig, vad stilig! I en kruka kanske, i fönster inne, över ett element, med tilläggsljus? Är väl bara att ge upp..
    Din mur ser då klädlig ut, helt raka linjer passar inte alltid in och lite grönt mjukar ännu mer upp det hela. Att vi alla här avvundas både dig och din mor den temperaturen behöver väl knappast nämnas :)

    SvarSlett
  4. Hei Mia. Jeg tror nok at dracaena skulle gå fint å ha i krukke innomhus her i norden. Jeg har flere i min leilighet i Oslo. De klarer seg bemerkelsesverdig godt med vanlig stuebelysning! Ja, vi var veldig heldige med temperaturen. Mine foreldre har et hus i nærleken av oss, så vi hjelper hverandre ofte med trädgårdsarbeid :-)
    Ha noen fortsatt riktig fine høstdager!

    SvarSlett
  5. Wow, så flott! Det er moro å mure selv. Og så litt navnepirk... :) Så vidt jeg vet finnes ingen Dracaena med rødlige blad. Du har nok en av de fargerike hybridene av Cordyline australis. Tøffe planter!
    Ha en flott dag.

    SvarSlett
  6. Hei Orchis! Så hyggelig å høre fra deg igjen! Håper alt står bra til i Portugal!
    Når det gjelder feilmerking av navn på mine planter i Spania føler jeg meg som en skikkelig nybegynner! :-) Takk og lov for kunnskapsrike personer som hjelper meg med navn på hagens planter :-)
    Enig i at de er noen tøffe planter :-D

    SvarSlett
  7. Hei igjen. Tusen takk for hyggelige kommentarer i min blogg. Det står bra til her, takk. Ser jo at du og dine også har det utmerket! :)

    Hvis du digger fargerike Cordyline, anbefaler jeg å se etter navnesortene 'Charlie Boy' og 'Southern Splendour'.

    Ha en flott dag.

    SvarSlett
  8. Hei Orchis! Mange takk for tipsene ang. fargerike Corydalis! Ja, om eksemplaret jeg har plantet i høst klarer å overleve og trives i bedet bak huset vil jeg nok ha flere. Det er mye mer skyggefullt lenger bak huset, så jeg vet ikke om de kommer til å trives der, men kanskje i skråningen foran huset? Der er det riktignok i overkant mye sol, så jeg får vel heller prøve meg frem ;-) Ha det bra så lenge Orchis :-D

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg