Hjertet i min hage....!

Midt i min hage, omgitt av en plen, vann og en mindre hage som bringer meg assosiasjoner om Middelhavet finner du selve hjertet i det hele. I hvert fall for meg! Nemlig mitt elskede drivhus. I vår fylte jeg det opp med en mengde potter fylte med løk og knoller fra ulike importer. Der sto plantene, vokste og trivdes helt til tiden var kommet til å plante dem ut i sine respektive deler av hagen.
Nå er veksthuset mye tommere for planter og brukes mest til helt andre formål. Her nyter vi nemlig å ha små middagsselskaper på milde sommerkvelder.
Grunnen til at jeg skifter litt på begrepene drivhus/veksthus er som følger:
Hovedoppgaven til et drivhus er å drive frem planter fra frø, løk og lignende. Når sommeren kommer plantes dette ut og drivhuset står stort sett ubenyttet i de varme periodene.

Et veksthus, derimot, har planter stort sett stående i bed, men gjerne også krukker og kar. Disse plantene er tenkt plassert i veksthuset året rundt. Mitt driv/veksthus fyller egentlig begge funksjoner, men så lenge det er plassert på et sommersted er det året rundt plantene her inne jeg konsentrerer meg mest om. Jeg kommer til å vise dere litt av dem i et senere innlegg.
Bak og rundt veksthuset mitt har jeg, som de mer trofaste leserne av denne bloggen vet, laget en liten hage med planter som bringer sydlige assosiasjoner; "Middelhavshagen" min.
I sommer bestemte jeg meg for å begynne et prosjet å gjerde inn denne delen av hagen for at den skal bli mer klart avgrenset som et eget rom i min hage.
Jeg valgte å bruke trestokker hvor all bark ble fjernet. Siden flettet jeg kvist mellom disse trestokkene. Som dere kan se av bildet nedenfor ble jeg aldri helt ferdig med denne jobben, men planen er å fullføre gjerdet de nærmeste ukene. Videre kommer jeg til å ramme gjerdet inn ved å kutte alle stokker i samme lengde og legge et ferdigsaget- og høvlet gelender oppå det hele. Så kommer jeg til å beise det hele i svartbrun tjærebeis, noe som etter hvert haster å få gjort. Jeg har nemlig allerede plantet 5 sorter klematis i rosa, hvite og lillablå nyanser som skal vokse opp etter dette "naturgjerdet" og gjøre det hele mer blomsterrikt og levende.


Aller først står uansett ferdiggjørelsen av selve gjerdeflettingen. På bildet hjelper min mor til med å vanne plantene i min lille "Middelhavshage" Jeg vurderer å mure opp en sisterne som skal fungere som hagedam foran englestatuen, samt en mur bak hele steinmuren, slemme dette i hvitt eller kremfarget og legge takstein på  toppen av muren, slik at en får sterkere sydlands assosiasjoner, samt gjør denne delen av hagen enda lunere og varmere enn den allerede er.
Hva mener dere? Lyder det som en idé jeg bør gjennomføre?

Kommentarer

 1. Så deilige bilder, og for et fiiint gjerde!!!

  Har du varme på i drivhuset om sommern? Overvintrer du noe der?

  Når det gjelder muren, så tror jeg det ville virkelig gi middelhavsstemning. Om den er så lav at det er praktisk og om du trenger flere sitteplasser, kunne du kanskje innimellom taksteinene hatt noen sitteplasser uten takstein. Et sted du kan legge puter og sette et lite bord med plass til et glass cava og litt tapas?
  Ikke sikkert det passer der dah, bare noe jeg drømmer om i min egen hage :)

  SvarSlett
 2. Du verden så mye dere har fått gjort i løpet av sommeren! Porten ble helt nydelig og for en flott brygge...skulle gjerne ha flyttet huset mitt ned ved elven også..hehe..I skogen deres dukker den ene planten etter den andre opp, så orginalt og fint det blir!! Forslaget med muren hørtes veldig bra ut, det kommer til å bli kjempefint. Har dere forresten vært og sett utstillingen til Lars Lerin? Ha en flott uke, klem fra Jorunn

  SvarSlett
 3. Hei Lin.
  Nei, jeg har ikke varme på i drivhuset om sommeren. Eiendommen ligger veldig solvendt og lunt til, så fra Mars måned har jeg ikke opplevd frost noen av de årene vi har hatt stedet i Sverige. Jeg har derfor ikke noen reservasjoner mot å sette såplanter ut der da. De eneste plantene jeg har stående i drivhuset over vinteren er dem jeg har plantet i et bed der inne, altså en drueranke og to kiwi (én hann og en hunnplante).
  Ja, jeg tror også at et "portrom" med mur i bakkant vil gjøre denne delen av hagen mer "middehavshage aktig". Tanken om en lav mur som også kan benyttes som sitteplass er jo en god idé! Den skal jeg ha i bakhodet ved videre planlegging! Området bak drivhuset er på rundt 70 kvadratmeter, så slike tips vil jo være med på å gjøre det hele mer intimt :-)

  SvarSlett
 4. Hei Jorunn!
  Ja jeg har veldig sans for Lars Lerins arbeider :-D Han holder jo til ikke så langt unna oss i det gamle "bruket". I huset vårt borte i Sverige har vi et par bøker om Lars Lerin. De viser mangfoldet i hans kunstnervirke. Kjempeflott!
  Det virker jo som om huset ditt har en riktig så flott beliggenhet der det ligger!! :-D

  Ha en riktig fin dag!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg