Velkommen til virtuell hagevandring!Som de fleste av dere sikkert vet arrangerer Hageselskapet 1000 åpne hager førstkommende Søndag. Et spennende og flott arrangement hvor alle med hage har mulighet å invitere andre hageglade inn for en titt. Vi som ikke har mulighet til å vise egen hage kan få gleden av å besøke eiendommer i vårt eget distrikt.
Nå har det seg jo slik at ikke alle vil ha mulighet å delta fysisk. Min svenske hage ligger jo i "feil" land og balkongen min i Oslo ville nok ikke vært særlig velegnet heller.
Moseplassen kom på den gode ideen at vi derfor lageer en virtuell hagevandring av våre hager . Her kommer altså mitt bidrag!
Min Svenske hage er en FERIEHAGE. Jeg har altså ikke mulighet til å stelle den på daglig basis og plantene der må ofte klare seg uten regelmessig vanning og daglig stell.
Den er en ganske stor hage på 12 mål, men mye av dette utgjør skog og naturtomt.
Vi har eid eiendommen i 4 år nå og HAR FORMET HAGEN DE 2 SISTE ÅRENE, så den er langt fra opparbeidet. Før vi overtok eiendommen var den overgitt til naturen og hagen hadde nesten ikke en eneste kultivert plante. Det ga oss jo et godt utgangspunkt til å starte på nytt...
Når du kommer på besøk til meg kjører du et lite stykke gjennom en liten skog som jeg prøver å gjøre om til en WOODLAND HAGE.
Skogen går over i en PLEN på rundt 3 mål som omgir huset vårt. Hele eiendommen ligger ved Klarälven i Värmlands län og vi er så heldige å heldige at over 300 meter av hagen ligger langsmed denne vakre elven, noe som gir skogen vår lys og skaper romfølelse. Det meste av hagen ligger derfor badet i sol fra morgen til solnedgang.
Jorden er stort sett veldig SANDHOLDIG, ikke det mest ideelle utgangspunkt for en hage, så jeg forsøker så godt jeg kan å forbedre denne. Foreløpig har jeg kjøpt sekker med kugjødsel som jeg har blandet inn, men benytter også humusjord fra skogen.
I skogen har jeg forsøkt å rydde bort trær og krattskog.


Min Woodland hage har begynt å ta skikkelig form i år. Nesten utrolig å tenke på at jeg startet å jobbe med denne delen av hagen i fjor høst!

Jeg har plantet omtrent 700 planter i skogen. For det meste ulike woodland stauder, men også rhododendron, mahonia, kristtorn, syrin og andre  prydbusker.

HAGEFIGURER:

Jeg har aldri brydd meg særlig mye om hagefigurer før, men hagen her borte ber liksom om det, så med fare for å virke "kitch" har jeg likevel plassert en del figurer rundt om på eiendommen.
Damen på bildet er planlagt plassert i en stor dam jeg en gang skal bygge, men foreløpig står hun på plenen i nærheten av huset.

Stort sett har jeg plassert figurene slik at en ikke umiddelbart skal få øye på dem. Tanken er de skal gi intrykk av å ha stått der lenge før jeg ble født. Noen av dem har nesten blitt oppslukt av planter allerede-  akkurat som jeg ønsker det! :-)

Nedenfor; en "hegre" i høyt gress like ved skogkanten.
Til høyre for den, en liten skogsnymfe.
MIDDELHAVSHAGEN:

Mens Woodland delen av hagen min består av planter som blomstrer diskret har jeg langt mer farger og former i MIDDELHAVSHAGEN min. Den er anlagt rundt et drivhus som jeg har på eiendommen.
I min "Middelhavshage" vokser planter som skal gi assosiasjoner til sydligere land. Etter hvert har jeg plantet flere forskjellige typer roser, fikenplanter, oliven, palmer, brugmansia, drueranker, pelargonia, lavendel, isop og mye annet.
Jeg er langt fra ferdig med denne delen av hagen, men er likevel fornøyd med hvordan den utvikler seg. På denne tiden av året er det stort sett liljer, roser og lavendel som er i blomst, men også DAHLIA. Jeg har dem i en mengde størrelser og farger både i denne og andre deler av hagen.
På bildet, Dahlia "Arabian Night" i blomst. Bildet ovenfor er det Gaillardia som utfolder seg foran en løvestatue og brugmansia planter i potter.
Nedenfor; bakkanten av Middelhavshagen går over i skogen som omgir eiendommen, noe som bidrar til å skape et lunt om mildt miljø.
.

Nedenfor; Middagsblomster har jeg selvsådd i år og de har blomstret frodig hele sommeren igjennom, så de kommer nok til å dukke opp i hagen mange år fremover...!  


DRIVHUSET:
Siden jeg ikke bor i Sverige kan jeg ikke benytte drivhuset på den måten jeg egentlig mest hadde ønsket, men vi har likevel både tomatplanter, klokkeranke, druer, kiwi og pasjonsplanter der inne på denne tiden av sommeren, foruten at det blir hyppig brukt som "utestue" på sen kveldstid og regnfulle dager.

Drivhuset mitt er på 23,3 kvadratmeter og har etter hvert blitt selve hjertet i min hage.

Gleder meg til å se meg om i deres virtuelle hager denne helgen!Ha en fortsatt riktig fin sensommer!Kommentarer

 1. Så flott Stein!
  Kjempehyggelig at du laget en slik gjennomgang av hagene dine, morro å få se og høre det sammenhengende (blir jo ofte bruddstykker fra hage her og der ellers, iaffal hos meg..)

  SvarSlett
 2. Kjære Stein, tusen takk for fantastisk koselig kommentar til mitt siste blogginnlegg. Den varmet! Jeg har vært innom bloggen din i ny og ne, og imponeres hver eneste gang. Eiendommen er harmonisk med omgivelsene og dere klarer å flette inn fremmede elementer på en svært god måte. Dere er utrolig flinke, tempoet fornyelsene skjer i er formidabelt! Du er litt av en arbeidshest :).

  Ønsker dere en strålende flott sensommer i paradiset deres

  SvarSlett
 3. Heisann!
  Dette er virkelig en have å drømme seg bort i, mye variasjon og små spennende rom, og massevis av blomster, både grønne og farverike.
  Kan godt forstå at du trives her ;:OD)
  Takk for titten!
  ♥-lig fra Bjørg Nina

  SvarSlett
 4. Du vet, hos mig är Sverige alltid paradiset och hos dig gör det inte Sverige mindre vackert. Så stiligt, dina statyer skapar blickfang och växthuset - fantastiskt! En kräftskiva där måste smaka extra formidabelt :)

  SvarSlett
 5. Hei Anne!
  Takk for enda et fint tema hos deg :-) Selv om 1000 åpne hager nå er over for i år er det jo veldig hyggelig å gå på virtuell hagevandring, så jeg håper mange flere legger ut sin hage på linken din!
  Det er jo som du sier ofte slik at en bare får bruddstykker på blogginlegg, så slike "hagevandringer" er jo en kjempefin måte for oss leserne til å få en bedre oppfattelse av hverandres hager, selv om det beste selvfølgelig er å se dem "live". :-)

  SvarSlett
 6. Tusen takk for hyggelige ord Ninni. Det er godt å høre deg si det! Vi føler jo ennå at vi ikke helt har funnet ut formen og innholdet på hagen ennå, selv om vi synes å skimte noen konturer :-) Det oppleves jo ofte litt frustrerende å ikke kunne jobbe med/i hagen på daglig basis, siden det ofte blir "skippertaks arbeid" med prosjekter vi setter i gang. - og så har jeg det nok med å snu kamera lit unna de mer uferdige områdene i den ennå.... ;-)

  SvarSlett
 7. Hei Bjørg Nina. Takk for veldig hyggelige ord. Her i Oslo bor vi jo i leilighet, så der har jeg ikke så mange muligheter til haging, så derfor setter vi ekstra pris på hagen vår i Sverige :-) Ha en fortsatt riktig fin dag!

  SvarSlett
 8. Hei Mia. Ja, vi bor i to veldig vakre land- spesielt på sommertid! :-D
  Vi har en liten sandstrand på eiendommen. Naboer sier den er veldig fin "kräftstrand", så kanskje vi skulle forsøke å fange noen der en gang? Klarälven ble angrepet av krepsepest "kräft pest" for noen år siden, så den ville populasjonen døde ut, men signalkreps ble utplassert og har visst økt veldig i omfang de siste årene, så hvem vet.. ;-)

  SvarSlett
 9. hej Stein
  Jeg synes din skovhave er så fin - det bliver spændende at se når alle de nye planter vokser sig store til næste år.
  Jeg har som lovet samlet Skovvalmuefrø (gule/orange) - så hvis du lægger navn/adresse på en mail til irishaven.berit@gmail.com så kommer der frø-post.
  Det kunne være sjovt hvis de Københavnske valmuer kunne trives i din skov.
  Hilsen Berit fra Irishaven

  SvarSlett
 10. Dere har en fantastisk hage. Takk for gode råd. Antar jeg kommer til å ha mange spørsmål før jeg kommer i mål med drivhus.

  SvarSlett
 11. Hei Berit. Så hyggelig!
  Jeg sår gjerne noen skogsvalmuefrø fra deg! Bytter gjerne med valmuefrø eller annet. jeg hadde noen veldig vakre valmuer i drivhushagen i år. De fikk store, fylte, lys rosa blomster. Lignet på "Sarah Bernhard" peonene mine. Kunne du tenke deg frø av disse i retur?
  Skal sende deg en mail med det samme :-D

  SvarSlett
 12. Hei Åshild.
  Så hyggelig kommentar! Jeg er desverre ikke ekspert på drivhus.. men spør meg gjerne om det er noe du lurer på :-) så skal jeg forsøke å svare så godt jeg kan.
  Ha en riktig fin dag så lenge!

  SvarSlett
 13. Jeg bare lurte på om jeg kunne få drivhuset ditt. Bare en smule misunnelig,hehe. Takk for omvisning i hagen din.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg