Et hav av liljer...

Ok da. Kanskje ikke et helt hav, men hagen min har veldig mange av dem i blomst akkurat nå, noe som har gjort at jeg bare vil ha enda flere!
På bildet til høyre: Jeg har jo anlagt en middelhavsinspirert hage rundt- og bak mitt veksthus i Sverige. I motsetning til min Woodland hage (hvor blomstringen er forsiktig) føler jeg at jeg sydlandske hage skal ha en mange store blomster med litt prangende farger. Derfor er jo liljer et ganske selvfølgelig valg i en slik hage. Disse liljene er orientalske. Navnet : "After Eight"
Blomstene er store og duften er søt og sterk, noe jeg synes den skal være i en "Middelhavshage".
Nedenfor: Inne i drivhuset har jeg satset på noen liljer som matcher i farge og stil, men har likevel valgt litt andre typer, som denne, en "Lilium Black Beauty". Der kommer en mengde blomster på samme stengel. Selve blomsten henger litt nedover, men kronbladene krøller seg opp slik at den er ganske synlig tilstede i drivhuset!


Til høyre; En litt annen type lilje i blomst: En "Pink Perfection". Blomstene er mer trompetlike i formen, store og med litt mer lillastenk i seg. Liljen blir rundt meteren høy og har ganske store, fine blomster. Som dere ser av bildet produserer mange liljer store mengder pollen, så det gjelder å ikke komme borti disse om du har noen lyse klær du ønsker å beholde flekkfrie!
Ikke alle liljer er høye. Der finnes en rekke dvergvarianter som denne: Blomsten på bildet til venstre heter "Lilium Sphinx" og skal være halvfylt. Det ser en ikke helt på bildene her, men vanligvis kommer det altså to sett kronblader, men som dere ser, ikke på alle blomstene. Den forrerste er enkel, den like bak fylt. Begge vokser på samme stilk.
En får også kjøpt helt fylte liljer, men noen av disse får jeg heller kjøpe til våren! PS: Om du ikke liker pollenflekker finnes der liljer som kommer uten støvbærere.
Flekkete og mønstrete liljer begynner å bli mer populære i litt spesielle hager. Jeg har stor sans for disse:

Bildet nedenfor:
Denne liljen vokser i bakkant av "Middelhavshagen". Blomstene ser ut som om noen har vært litt uforsiktig med spraymaling.Herlig!  Eksemplaret på bildet heter forresten "L. Kentucky". Tidligere i sommer gledet en flekkete slektning meg i flere uker med et sterkt blomsterflor, så jeg velger å legge ved et bilde av den nederst selv om den altså nå er ferdigblomstret.
Den hvitrosa liljen med flekkene heter "Burgundy Splash" og fikk mange kommentarer fra venner og bekjente på besøk. Jeg kommer nok til å bestille inn flere flekkete slektninger i fremtiden!  Jeg har ennå veldig mange liljer i blomst for tiden, så jeg skal forsøke å vise frem noen av dem i et senere innlegg.Ha en fortsatt riktig fin sommer alle sammen!

Kommentarer

 1. Liljer er nydelige, og jeg forstår godt at du vil fler - du er vel ikke alene om det ;)

  SvarSlett
 2. Hej Stein...

  Flotte liljer, og farver..:-)
  Nu har jeg siddet her og nydt alle dine indlæg helt tilbage til foråret. Hvor er det et pragtfuldt sted dere har der i Sverige. Den elven er skøn og bryggen som dere har bygget er jo bare super..:-)
  Jeg er dybt imponeret over den store port du har lavet..og det med støttehjulene er en rigtig god ide.Vi har også en meget lang port men den er af metal og trådnet. Også hjemmelavet men, jeg vil vise min datter og svigersøn din og sige at sådan en må de finde ud af at lave.
  Eller jeg må lokke en af mine sted-sønner over fra København, de er begge 2 snekkere og bygningskonstruktører.
  Men de har jo nok i deres egne huse og sommerhuse...;-)
  Møblene i veksthuset blev flotte med sort maling og skapet som din nabo skulle kaste var da et scoop...:-)
  Dit gjerde var så flot...kan se det for mig fyldt med clematis kravlende opad det. Hvor får du dog den energi fra...kan du ikke sende lidt til mig...lol..)Og dine hunde...først trodde jeg det var 2 flotte skulpturer...men så gikk op for mig at det var rigtige hunde,-)de er jo sååååå smukke.
  Ærgeligt med det rosenfirma, må indrømme at jeg ikke kender det. Jeg ved at Poulsen Roser er meget kendt for deres roser og for deres gode service.
  I det hele taget er jeg meget imponeret over hvad dere får lavet og smukt ser det ud...:-)

  Var du hjemme da bomben sprang i Oslo?
  Det er vel nok en tragedie der er hendt, frykteligt. Min ældste datter som også er født i Oslo og jeg har grått mange tårer over alle disse uskyldige mennesker og for at vores hjemby skulle opleve sådan et mareridt.
  Jeg var selv medlem af AUF da jeg var en meget ung pike i Oslo. Det er mange år siden...og ens politiske meninger har også forandret sig...men følte sådan et familieskab med dem.

  Det findes mange syke hjerner der ude.

  Håber at dere får tid til at slappe af også..og drikke et par kolde øl eller noget dejlig vin der på bryggen..:-o)

  Fortsat rigtig god sensommer fra Lisbeth

  SvarSlett
 3. Vakre liljer. Min Black Beauty står i knopp enda, Gleder meg til blomstring. Jeg har også Pink Perfection. Den er veldig høy hos meg, sikkert to meter. Den ser nesten ut som den har forspist seg, men jeg kan ikke huske at jeg har gjødslet den spesielt mye heller. Likte veldig godt den siste, Burgundy Splash.

  SvarSlett
 4. For noen vakre liljer! Så mange varianter som finnes...de på første bildene, røde med hvit "kant" rundt, likte jeg spesielt godt:)

  SvarSlett
 5. Takk for nok et flott og inspirerende blogginlegg! Din blogg er en av de få jeg alltid titter inn på når det er nye innlegg.
  Anne i Asker

  SvarSlett
 6. De Lilium Tango hybridene er så lekre. Jeg har også noen av de. De lyser opp i hagen nå når en del annet er over middagshøyden.

  SvarSlett
 7. Hei alle sammen. Først og fremst; Beklager det tar så lang tid før jeg får svart, både her inne og på deres blogginlegg, men jeg har stadig problemer med at jeg får beskjed om at jeg ikke er korrekt innlogget og derfor ikke kan kommentere. Tror dette skyldes Cookie problematikk, men irriterende er det uansett. Får prøve å svare som anonym!
  Hilsen Stein fra Sommerhagen.

  SvarSlett
 8. Line. Ja, jeg har en mistanke om at jeg ikke er alene om å ha sansen for liljer ;-)

  Lisbeth, så hyggelig å høre fra deg igjen! Jeg kan godt prøve å tegne en skisse over hvordan jeg laget porten og hvilke dimensjoner trevirket hadde om du ønsker det?
  Jeg var heldigvis ikke i Oslo da bomben smalt, så jeg fikk bare følge med på nyhetene de første dagene. Når jeg kom tilbake hadde de ryddet opp det meste av glass og skader, men det har likevel vært noen spesielle uker her i Oslo og Norge. Det er trist når slike ting skjer og jeg tenker mye på familiene til de pårørende! Rosedemonstrasjonen som ble avholdt her i Oslo og landet forøvrig var en sterk, men fin opplevelse som på en måte fikk meg og mange andre til å skifte fokus og ønske om å møte dette med mer forståelse, åpenhet og toleranse så gjerningsmannen ikke seiret. Ønsker deg en fortsatt riktig fin sommer.
  Hilsen Stein fra Sommerhagen.

  SvarSlett
 9. Hei Mariann. Du kan glede deg, for Black Beauty gjør veldig mye utav seg når den springer ut! - Både av blomster og lukt deler den raust, samt at den har en vakker form og farge! Da er din Pink Perfection mye større enn mine! :-) De er omtrent 1.20 høy vil jeg tro, men det er første året jeg har dem, så kanskje de blir høyere neste år? Jeg har en "Big Brother" som blir to meter høy. En må faktisk se opp for å nyte blomstene :-) Hadde vært spennende å se bilder av din Pink Perfection i blomst :-)

  Ingrid Andrea, jeg har også stor sans for dem rundt drivhuset, for der er det liksom tillatt med kraftige farger og store, velduftende blomster! :-D
  Hilsen Stein i Sommerhagen.

  SvarSlett
 10. Beklager jeg deler opp svarene i flere grupper, men har opplevd et par ganger å skrive mye for så å ikke kunne publisere dem :-( Håper jeg får orden på dette snart..
  Hei "Anne i Asker". Det var utrolig hyggelig sagt :-)
  Jeg synes det er veldig inspirerende å titte rundt i bloggverdenen selv for gode ideer og inspirasjon og har etter hvert fått mange favoritter jeg må innom hver gang de publiserer et nytt innlegg.
  Snuffeldyret, en av de frøplantene jeg fikk av deg i fjor lyser skikkelig opp i skogen med masse blomster for tiden! - og jeg som hverken kjente til den eller hadde den fra før er kjempetakknemlig!

  Ha en fortsatt riktig fin dag alle dere som har sendt en kommentar eller stikker innom og leser innleggene iblant :-)
  Stein fra Sommerhagen som snart håper jeg får tilgang til min egen blogg igjen.. ;-)

  SvarSlett
 11. Hvor har du mange smulle Liljer.
  Tak for kigget.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg