Hagen i August..

Forrige helg var jeg borte i Sverige for å se hvordan drivhus- og hageplantene mine klarte seg i mitt fravær. Det har vært en ekstremt tørr sommer i år, så jeg hadde mine bange anelser. Ganske riktig, så var veldig mange sommerblomster døde av tørke. Et nydelig rognebærtre, sikkert rundt hundre år gammelt ramlet over ende, antagelig fordi den sandrike jorden ikke bandt nok til å holde det gamle treet oppreist. Det lutet nemlig en del. :-(
Ellers var mye annet veldig frodig i hagen! Hvem sier at ikke babybleier blandet i jord har en effekt!? For potteplantene har faktisk greid seg best! På drivhustrappen hadde plantene mine vokst en god del. De fleste appelsinene på min citrus hadde skrumpet inn og falt av siden sist, men ellers så det frodig og sommerlig ut.
Her kommer noen bilder av planter i min hage denne augusthelgen:

Som før nevnt har jeg plantet fem sorter klematis langs et "naturgjerde" jeg har begynt å bygge for å innramme drivhushagen.
Til min glede hadde en av disse plantene allerede rukket å komme i blomst, så jeg fikk et lite intrykk av hvordan "rammen" kommer til å ta seg ut. Nå har jeg begynt å glede meg til neste sommer når gjerdet forhåpentlig flommer over av planter i rosa, hvitt og blått!
Første dagen vannet vi kontinuerlig i 6 timer for å virkelig rotbløyte jorden til alle plantene, men dagen etter åpnet himmelens sluser seg og det regnet nesten hele natten. Tror både naturen og hagen min jublet i det stille! Dagen etter hadde de fleste plantene reist seg og jeg synes faktisk det meste straks virket frodigere!?

Bildet til høyre: Denne sommeren har jeg dristet meg til å kjøpe noen oppstammete roser jeg etter hvert har fått plantet i "middelhavshagen". Det er forunderlig hvordan den delen av hagen nesten umerkelig har begynt å forandre karakter og bli en rosehage! I år er den nemlig full av bunndekkere som "Sandefjordrosen", "Fairy dance", og noen rosa bunndekkere jeg ikke husker navnet på. Innimellom disse har jeg plantet noen buskroser og altså oppstammete roser, som den til høyre. Her står den på plenen før den blir omplassert til "Middelhavshagen."
Til venstre:
En annen oppstammet rose som helt tilfeldig havnet i min "Middelhavshage" - og det til tross for at den egentlig ikke passer helt inn i fargeskjemaet mitt der borte. Den delen av hagen har nemlig blitt preget av stort sett rosa blomster, som roser og liljer, sammen med lavendel, isop og lammeøre, kaktus, sukkulenter og palmer. Hmmm.... Beklager kvaliteten på bildet. Det ble tatt sen kveldstid. Jeg har det med å jobbe så lenge det er lyst når jeg er der borte... Denne gangen bygget vi port og gjerde i motsatt ende av eiendommen- altså et godt stykke bak drivhuset som så vidt kan skimtes bak rosen på bildet til venstre. Den delen av eiendommen planlegger jeg nemlig å gjøre om til frukttre- lund.
Nedenfor: Jeg plantet noen pelargonia i potter i "Middelhavshagen" i år. De har vokst og ser ut til å trives godt. Neste år kommer jeg nok til å plante enda flere, men da i rosa- og hvite toner, selv om disse røde kanskje er de jeg forbinder mest med Middelhavet.. Beklager fargene. Mitt kamera sliter med røde motiver...Rosen til venstre kjøpte jeg i fjor og plantet den i hagen bak veksthuset. Desverre husker jeg ikke hva den heter. Lappen har forsvunnet for lengst. Nå må jeg virkelig snart bestemme meg for et system jeg kan merke plantene med...!
Jeg skal forsøke å vise litt flere planter i blomst i innleggene fremover, for hagen var usedvalnlig frodig denne helgen!
Ha en fortsatt riktig fin sensommer!

Kommentarer

  1. Thank you very much :-)
    I guess "müvelt kert" means "Cultivated garden" in Hungarian?
    Have a great day! Stein

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg