Min Carobs to liv... / The double life of Carob...


Om du har lest min spanske blogg før, har du kanskje litt kjennskap til at jeg en gang hadde et Carob tre "Ceratonia siliqua" på eiendommen. Desverre døde dette på grunn av skader på røttene under bygging av huset vårt der nede. Jeg hadde likevel ikke hjerte til å fjerne den vakre stammen. I stedet plantet jeg små- og storbladet eføy ved roten. Disse har etter hvert vokst seg stadig større, og nå i høst ser det altså slik ut. Treet er like helt - uten tegn til råte, til tross for at det har vært dødt i 10 år nå. Likevel er det et frodig innslag ved inngangspartiet!? 

If you have been reading my spanish blog before, you might have knowledge of my dead Carob tree? I had a very old and beautiful one next to the entrance on our spanish property. Unfortunately this died due to severe damages on the roots during construction of our house. Still, I could not make myself remove the dead trunk, but instead I planted ivy with small and big leaves at its root. These plants have grown slowly, and this autumn the tree looks like this: It does still not show any signs of rot in spite of being dead for almost 10 years. I still feel it is a great feature next to our entrance!? 
Kommentarer

 1. Kjempefint! Men pass litt på at eføyen ikke overtar hele tomta med tiden. For 4-5 år siden plantet en nabo små stiklinger langs et nettinggjerde for å skjerme mot veien. Nå gjør han knapt annet enn å beskjære - for bl.a. å holde veien åpen...!

  SvarSlett
 2. Jeg synes det er så flott at dere tok vare på det gamle treet. Så lenge de ikke er i så dårlig stand at de kan være farlige for hus eller mennesker så er gamle trær i hagen gull, om de lever eller ei. De er jo vakre og se på, flotte klatrestativ, og danner gode biotoper for insektene :)

  SvarSlett
 3. Takk for hyggelige tilbakemeldinger Anne og Orchis :-)
  Ja, jeg skal være forsiktig med bruken av eføy ved dette treet. Jeg har plantet en saktevoksende variant av storbladet eføy for 7 år siden, og som du ser har den ikke rukket å bli større enn på bildet, så jeg tror det skal gå fint å holde den i sjakk i noen år til..
  Den småbladete varianten har jeg faktisk kjøpt som stueplante på Mester Grønn i Oslo. Den ble med på flyttelasset for 10 år siden og er også veldig saktevoksende. Sannsynligvis grunnet plasseringen på en fjellknaus uten noe særlig vann eller jord. Uansett vokser disse plantene mye senere her enn i resten av hagen.

  SvarSlett
 4. Smukt med det gamle træ ved indgangen.
  Træer - døde eller levende - giver karakter til omgivelserne.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg