mandag 31. august 2015

Inspirasjonstur til Botanisk hage

Som ny hageeier hadde jeg ikke mye oversikt over hvilke planter som blomstret til ulike tider, hvor høy de ble og hvordan de oppførte seg. Jeg oppdaget tidlig at Botanisk hage var en skattekiste av inspirasjon. Der får vi jo ideer om hvordan plantene ser ut både før, under og etter blomstring. Deres høyde, blad- vekstform og mye mer. Jeg løper rundt med kamera og knipser i vei- både planter og de tilhørende navneskiltene. Jeg prøver alltid å besøke Oslos "storhage" flere ganger i løpet av en sesong for å få tips om hva som blomstrer på ulike tider.


Denne helgen benyttet vi derfor det fine været og dro på en liten visitt. Nedenfor: Denne hortensia sorten havnet rett inn på ønskelisten; En Hydrangea Aspera Macrophylla med store, "pelskledde" blader, rosa "knopper" og hvite blomster vil den være en vakker plante ved en hagedam.
Botanisk hage har omtrent samme herdighetssoner som min egen svenske hage, så klarer de å få den til å overleve, så....
Busken kan bli rundt 2 meter høy og få rikelige mengder med store skjermer av blomster.


Bildet til høyre:
En annen busk/lite tre som havnet på ønskelisten denne gangen var denne. En Calycanthus Occidentalis fra Canada. Den kalles ofte for Krydderbusk siden barken brukes som erstatning for kanel, men vær klar over at deler av busken inneholder Calycantin, et giftstoff som kan minne om stryknin, så kun barken kan benyttes!
Busken blomstrer fra Juni til September og kan minne litt om magnolia, både i bladverk og blomst.
Den trives best i fuktig, men sandholdig jord og sies å være herdig til USDA sone H6- altså egentlig ikke herdig hos meg, men den fungerer jo i Botanisk hage i Oslo, så kanskje jeg kan ha den på en lun plass...

Nedenfor:
Den blåblomstrete planten er en Perovskia Abrotanoides, en plante i leppeblomstfamilien, opprinnelig fra Afghanistan/ Pakistan. Den trives i full sol og blomstrer i August/ september.
Skikkelig vakker, senblomstrende staude med andre ord!


Denne busken skulle jeg gjerne også ha i hagen, en Vill Poppelrose: Lavatera Thuringlaca. Planten er buskformet i veksten og kan bli opp til 2 meter høy. Den blomstrer fra tidlig sommer til sen høst og kommer med en mengde enkle, sart rosa blomster.  Også denne er hardfør til USDA sone H6, altså temperaturer ned til minus 10. En skulle derfor ikke forvente å finne denne i Oslo, men jeg regner med at den blir dekket godt om vinteren?


En annen plante en ikke skulle forvente å finne i Oslo er Urtidstre; Metasequoia Glyptostroboides. Botanisk hage har noen skikkelig flotte eksemplarer som nok har vokst her i mange årtier. Det har en fantastisk vekstform, barkfarge og "blad/nåleform", så dette er et "Må ha" tre i vår hage! Det er faktisk hardført i vår sone "H4/H5, så det er nesten litt rart at vi ikke ser flere eksemplarer av disse trærne rundt i norske hager!?

Når vi først er inne på temaet trær, så fant jeg også et par andre vakre eksemplarer som havnet rett inn på ønskelisten. Blant annet korktreet: "Sakhalinkorktre". Latinsk navn: Phelodendron Sachalinense.

Treet har en vakker vekstform og fantastisk bladverk. Jeg har fotografert en gren på bildet nedenfor, men trærne er jo skikkelig vakre som helhet også!? De blir rundt 10-12 meter høye i vår sone, får tykk bark av kork. Det har en rask vekst og trives best i sol og de fleste typer jord.
Treet skal være herdig til USDA sone H3 -noe som grovt kan omregnes til sone H5?


Om du har en stor eller liten hage, balkong eller park- så vil nok en eller flere turer til Botanisk hage, enten i Oslo eller nær der du bor være en rik kilde til inspirasjon! :-)


Ha en fortsatt riktig fin dag!

fredag 28. august 2015

Balkongblomstring i August


Når jeg går rundt i Oslo synes jeg alltid det er så hyggelig når jeg ser balkonger og små hagen som bugner av blomster. Ja, selv om balkongene ikke velter over av planter, men har en krukke eller altankasse, så er det med å skape hygge. Både for eierne og vi som er forbipasserende. Derfor forundrer det meg alltid at det er såpass mange balkonger rundt om i byen som står tomme og ubrukte.
Joda, jeg er klar over at der finnes folk som ikke bryr seg om blomster, men er det ikke likevel rart at de fleste bybalkongene ser ut som de aldri blir brukt?Den korte sommeren vi har her i Norden bør vi jo nyte til fulle, og på fine dager har jo leiligheten fått et ekstra rom med balkong- uansett om den er liten eller stor.

Vi prøver å bruke vår egen så mye som mulig om sommeren.
Noen synes sikkert vi derimot har for mange planter - og i hvertfall litt for urolig, både når det gjelder fargesammensetning og plantetyper.
Jeg må ærlig inrømme vi ikke har lagt så mye planlegging i noe av dette denne sommeren.

Vi har jo alltid svenskehagen i bakhodet når vi kjøper planter, så en god del av plantene på balkongen vår er stauder. Vi nyter dem på balkongen i en periode, men så blir de fraktet over til Sverige og plantet i hagen.
Fargesammensetningene er derimot ikke alltid like strålende. Lysrosa roser "Bonica 82", røde pelarginium "Ville de Paris" og Blodbeger: Rhodochiton Atrosanguineus.    Kanskje ikke den vanligste sammenblandingen....

Eller hva med Edelweiss: Leontopudium Alpinum på balkongen? Den er tiltenkt steinbedet, men den fungerer jo fint her en periode også?

Mørkbladet Heuchera, eller Alunrot som vi kaller den på norsk, fungerer jo fint i samplanting med høstasters. Siden planter jeg dem ut i "Ildbedet" i Sverige.

Hva mener du? Furundrer du deg også over at ikke flere bruker balkongene rundt om i byene? Eller er kanskje situasjonen en helt annen der du bor?

torsdag 20. august 2015

Drivhuset i August


Jeg må ærlig inrømme jeg noen ganger skulle ønske hagen og drivhuset vårt ligger nærmere Oslo. 3 timers kjøretur hver vei gjør at det ikke er så lett "å ta ting på sparket", men når vi er fremme i Sverige, så er alt dette glemt, for heldigvis ser det ut som det meste klarer seg godt ukene plantene må klare seg selv.


Planter vi har i drivhuset kan derimot være en litt større utfordring, for vi har ikke noe automatisk vanningssystem der inne. Da prøver vi å heller ha noen Middelhavsinspirerte planter som takler mye sol og tørke.

Nedenfor:
Både Laurbærtreet og Oliven er slike planter. De har klart seg godt i mange år nå.
Kiwi plantene har kommet seg og blitt grønn og fin igjen. De mistet jo alle bladene på grunn av vannmangel tidligere i sommer. Jeg har likevel bestemt meg for å beholde klatrerosen "Rosarium Uetersen" i dette bedet, for det er ikke til å nekte for at jeg setter pris på den frodige blomsterprakten den produserer hele sommeren igjennom.


Ha en fortsatt fin dag!

onsdag 19. august 2015

Drivhushagen tar litt mer form


Helgen som var fikk jeg murt litt mer på min såkalte "Walled garden" i bakkant av drivhushagen.
Nå er jeg et lite skritt på veien til et mer ferdig uttrykk, men jeg har MYE igjen!!
Først må jeg mure resten ferdig. Så skal jeg pusse det hele, sannsynligvis i en terracottafarge. En solid tredør skal snekres, sandblåses og aldersbehandles så den virker gammel og værbitt. Videre skal hele plassen jevnes ut og brosteinslegges.


Takstein skal monteres på murkantene og veldig mye mer. Jeg fortviler ikke. "Rom ble ikke bygget på en dag..." I mellomtiden får jeg nyte roseblomstringen i  området jeg kaller "Kaoshagen".
I år er rosene ekstra frodige. Jeg er ikke sikker på om det skyldes riktige værforhold for denne plantetypen, eller om de bare har blitt ett år eldre og sterkere..?
Nedenfor:
"Sandefjordrosen" Kortenay, en fin bunndekker som vanligvis blomstrer i slutten av Juni til August. Hos meg har den ikke begynt å blomstre før i August nå i år. Rosen er herdig til sone H4 og blir vanligvis ikke høyere enn 40-50cm.


Jeg liker rosa - og cerisefargete roser i min drivhushage. Noen synes kanskje de er for "flashy", men jeg


Rosen på bildet over mener jeg er en "Mirato", men jeg har rotet bort lappen, så kanskje jeg tar feil? Den er rundt 60cm høy og fungerer som bunndekker, får klaser med blomster fra slutten av juni og frem til frosten. Den er av de mer svakt duftende rosene.

Nedenfor:
Denne er jeg derimot mer sikker på. Det er en "Raubritter" - Den er ikke høyere enn 50-60cm i min hage ennå, men er en buskrose som kan bli opp til 150cm høy. Den blomstrer rikt i lange perioder. Begynner vanligvis sin blomstring i Juni og holder det gående ut August i min hage. Den er en favorittrose hos meg. Både på grunn av blomsterfasongen, mengden av roser og den vakre, rosa fargen.
Den er herdig til sone H4/H5.

Denne er vel egentlig mer rød enn cerisefarget og bryter derfor med fargene jeg har i denne delen av hagen. Men hva så? Rosen er en bunndekker som blir rundt 30-40 cm høy. Den heter "Gartnerfreude", blomstrer frodig fra Juli til September/Oktober i min hage og er herdig til sone H5. Desverre er den duftløs, men likevel en fin rose å ha i hagen siden den er meget sykdomsresistent.


Nå har forresten den cerisefargete "Lychnis Coronaria" begynt å blomstre i drivhushagen. Dette er en toårig plante med vakkert, sølvfarget bladverk. Første året må en nøye seg med bladverket. Neste sommer kommer en frodig blomstring av iøyenfallende, enkle blomster. Det sies den selvsår seg lett, men det har jeg ikke hatt erfaring med i min hage. Kanskje jeg er heldigere i år?Jeg antar dette er en "Rosenholm"
Den får halvfylte, sart rosa blomster med gul midte. En vakker klatrerose som kan bli over 3 meter høy og plantes til sone H4.
Blomstene er forholsvis små, men kommer i klaser. Den kan minne litt om rosen "The Fairy"


Nedenfor:
Jeg har ikke bare roser i drivhushagen, men også mange typer liljer, lavendel, salvie praktklokker og andre blålilla blomster, samt planter med sølvfarget bladeverk, som lammeøre (Stachys Byzanthine "Silver Carpet)
ullvier (Salix Lanata), malurt (Artemisa Ludoviciana "Silver Queen), samt planten på bildet nedenfor: Sølvevigblom (Anaphalis Triplinervis) Den brer seg sakte, men er overhodet ikke invasiv. Jeg liker godt bladverket og den kompakte vekstformen på denne planten, men også når den kommer med mengder av små, hvite blomster i Juli- August. Denne vil jeg nok stiklingsformere og plante flere steder i drivhushagen. Den kommer opprinnelig fra Himalaya, så den tåler vårt klima veldig godt og er herdig til sone H6.


Det var ikke bare muring vi kappet også en mengde grener og kvister på trær som skygger for mye i drivhushagen. Vi hadde, som så mange ganger før, fantastisk hjelp av en god venn og hageinterressert mann; Felix.


Bildet nedenfor:
Kanskje ikke så lett å se, men de høye trærne hadde før grener helt ned til roten. Disse står i skråningen bak drivhushagen. Vi har bestemt oss for å la vegetasjonen der være  stort sett som den er, med unntak av disse grenene da ;-)


Ha en fortsatt god dag! 


mandag 17. august 2015

En augustdag i skogen....


Etter noen relativt "grønne uker" i Woodland hagen vår begynner nå sensommerens blomster å gjøre seg bemerket i skogens halvskygge.
Og da kanskje ingen mer enn astilbe. De setter jeg stor pris på, siden en kan få dem i en mengde fargevarianter- både i røde, rosa, hvite og diverse annet. De fleste har grønt bladverk, men det finnes også andre fargevarianter.
På bildet nedenfor tror jeg en A. "Fanal" viser sine fjærlignende spir. Denne blomstrer vanligvis i Juli- August, kan bli 40-50cm høy og trives i halvskygge til skygge.  Min skogsbunn er egentlig litt for tørr for at astilber virkelig trives, men i år har de hatt bedre forhold enn på lenge.
Planten til venstre er en Hosta. Jeg husker desverre ikke i farten navnet. 


Jeg prøver å plante stadig flere, hvite liljer i skogen. De er kanskje ikke så vanlige i de typiske woodland hagene, men jeg synes de er ideelle. De blomstrer på en tid da ikke mye annet bringer farge inn i skogen. Aller helst foretrekker jeg de lavtvoksende, Asiatiske liljene. De ser ikke ut til å ha problemer med woodland hagens halvskygge, men kommer tilbake år etter år. På bildet nedenfor er det Lilium Asiaticum "Inuvik" som stråler omkapp med en astilbe. De blir mellom 40-50cm høye og trives til sone H5.


På bildet til venstre er det en annen sort liljer som gjør seg klar til blomstring. Jeg mener dette er trompetliljene "Regale" som snart skal blomstre. 
Jeg vet ikke om jeg bare har vært heldig, men jeg har ennå ikke opplevd å få liljebille angrep på skogsliljene mine. Det kan jeg derimot ikke si om plantene jeg har ellers rundt om i hagen...

Nedenfor: Hvite liljer kan jeg ikke få nok av i skogshagen. Disse mener jeg heter "L. Orientalis "White Cup". De blir litt høyere enn jeg vanligvis setter pris på; rundt 80-90cm, men siden de ikke trenger å støttes opp på noen måte setter jeg likevel pris på dem. En av grunnene til at jeg foretrekker de lavere variantene er jo nettopp at de ikke trenger å støttes opp. Det er nemlig noe jeg ikke har så mye tid til når jeg er i hagen. 


Litt grønt er jo også vakkert.  Hosta og bregner har jeg mye av i skogen.

Astilben "Milk and Honey" har jeg plantet mange steder i skogen og kommer nok til å anskaffe flere av dem i fremtiden også, for de lyser utrolig vakkert opp når solstrålene reflekterer seg i dem rundt om i skogens halvskygge. Høyden er ca 55cm. De blomstrer i Juli- August og kan dyrkes i omtrent hele landet. 


Nærbilde av skogsbunnnen. Bregnen i midten mener jeg er en Dryopteris Erythrosa. De kan etter hvert bli opp til 90cm. De er kobberrøde om våren, siden bronsefargete før de til slutt blir skinnende mørkegrønne. Ved siden av den, en hosta "Little Red Rooster" som får røde stilker og spisse, grønne blader. Disse trives i både sol og skygge. Den kan bli opp til 30cm høy, så en liten hosta sort med andre ord. Til venstre for den kan en så vidt skimte en Hosterella Tiarelloides som får vakre, rosa aks i Juni til August. Men bladverket er vakkert på denne planten også, med litt sine grålige tegninger.


Ha en fortsatt fin dag

tirsdag 11. august 2015

Lei av norsk sommer?

I dag skal jeg gjøre noe litt uvanlig på bloggen min. Jeg skal reklamere for vårt lille strandhus i Spania. Vi har nemlig bestemt oss for å legge det ut for salg. Vi har jo et annet hus med en hage som krever det meste av vår tid, ikke så langt unna, så da blir det litt for mye å sitte med to hus i nærheten av hverandre.
Huset strekker seg over 4 etasjer og inneholder 3 soverom, 3 bad, balkonger i hver etasje, samt tak-terrasse.

Det befinner seg midt på stranden, i gamlebyen til den koselige byen Villajoyosa.
Huset har fantastisk utsikt til stranden fra alle rom og stranden ligger faktisk bare 20 skritt unna gatedøren vår!

Huset er på 100 kvadratmeter + takterrasse og tre franske balkonger. Det kan benyttes som enebolig av en familie, eller fungere som tre utleieenheter med eget bad, soverom, kjøkken og balkong i hver enhet.
Prisen er 190.000.- €uros
Nedenfor: Stuen i øverste etasje med tilhørende takterrasse.


Huset er opprinnelig fra 1700 tallet, men er renovert og innflytningsklart. Bildet til høyre: Takbjelker i stuen med tilhørende takterrasse.

Bildet nedenfor:
Takterrassen har fin utsikt til stranden. Huset selges møblert.

Bildet til venstre:
Del av takterrassen utenfor stuen.

Husets beliggenhet er, som nevnt, strandpromenaden til Villajoyosa`s gamleby. Her finner du mange koselige iskrembarer, restauranter og butikker i kort gangavstand fra boligen. Siden der ikke er gjennomkjørselstrafikk på stranden er det stille og rolig beliggende, men likevel ideelt plassert til store og små serverdigheter i området.Bildet til høyre:
Del av soverommet i husets tredje etasje.
Huset er, som før nevnt bygget på 1700 tallet, men er meget solid, med 1 meter tykke yttervegger, noe som gjør at innetemperaturen er behagelig både sommer og vinter.

Nedenfor:
Kjøkken i husets 3dje etasje har tilhørende, fransk balkong. I denne etasjen finner du også soverom og et av husets tre små bad.
Alle baderommene har toalett, vask, dusj/badekar.

Nedenfor:
Soverommet i husets andre etasje har god plass, tilhørende bad, lite kjøkken og fransk balkong.
Godt med skapplass på soverommene.

Du finner også et lite kjøkken med kjøleskap, vask og elektriske kokeplater.

Bildet nedenfor:
Vaskerom i husets første etasje

Vaskerommet/kjøkkenet i husets første etasje har en tilhørende, fransk balkong med utsikt mot stranden. Denne etasjen har også eget, lite bad og sovealkove. (Se bildene nedenfor)
Bildet øverst i dette blogginlegget viser forresten utsikten fra balkongen i denne etasjen, som ligger omtrent 3 meter over bakkeplan.

Bildet nedenfor viser stranden sett fra sjøsiden. Huset vi ønsker å selge befinner seg bak palmeklyngen litt til høyre for midten på bildet.
Dette er en skikkelig "Kardemommeby" med kilometerlang, langgrunn sandstrand, en koselig, romersk borg som omgir en liten middelalderby med trange smug og koselige torg og plasser.
Kunne du tenke deg et sted i Spania, så er kanskje dette noe for deg?
Huset ligger ute for salg på følgende meglerfirma:
Iberiaproperty
Du finner mer informasjon om byen på disse tidligere blogginleggene:

Nedenfor:
Utsikten fra balkongen i husets tredje etasje