Drivhusets planter


Helgen som var bestemte vi oss for at sommerblomstene ikke lenger skulle leve en beskyttet tilværelse innenfor drivhusets behagelige vegger. Alle pottene ble plassert ut i hagen. Vi satser nemlig på at faren for nattefrost definitivt er over for i år. 
Helt tomt er drivhuset likevel ikke. De fleste middelhavsplantene skal få leve der frem til høsten. De liker jo det varme, tørre klimaet drivhuset er med på å gi. 
Plantene ble flyttet ut der for nesten en måned siden og har tilpasset seg "utelivet" veldig bra.
Klokkeranken; (Campsis Radicans) hadde stått mørkt og trist i kjelleren denne vinteren og var derfor helt bladløs når den ble hentet frem. Nå er den grønn og fin, men ingen knopper ennå. De pleier vanligvis ikke dannes før i Juli- August. Disse plantene kommer opprinnelig fra USA, hvor den trives best i skogsområder og ved elvebredder. Dette er en hurtigvoksende klatreplante med oransje/røde trompetlike blomster som pleier å komme i klaser på 4 til 12 blomster pr stilk. Jeg synes det er en fin plante selv utenom blomstring.


Bildet nedenfor:
Bak klokkeranken til venstre står en krukke med Nerium Oleander. Denne vil komme med rosa, fylte blomster og bugner allerede med mengder av knopper.


Bildet til høyre viser samme type Oleander busk slik den blomstret i spanskehagen for noen uker siden. Jeg håper på like frodig blomstring i drivhuset denne sommeren...

Oleander er et veldig vanlig syn i sydeuropeiske hager. Ikke så rart kanskje. De er usedvanlig lite kravstore, danner fine, helårsgrønne busker og egner seg både som hekk og som oppstammete trær (om de beskjæres riktig). De finnes i en mengde fargevarianter, fra hvitt, lakserosa, rødt, rosa, cerise med mer. En kan få enkle eller fylte blomster i alle fargevarianter.
Men når det er sagt, så er det viktig å omgås disse buskene med forsiktighet. Dette er nemlig ekstremt giftige planter! Alle deler av den kan være dødellig for mennesker om de blir spist. Selv røyken er giftig om planten blir brent. Likevel er den altså en elsket og respektert plante i typiske middelhavshager. Og jeg har faktisk aldri hørt om folk i mitt nærmiljø der nede som har blitt forgiftet av dem.

Oleander tåler desverre ikke nordiske forhold, så de kan nok ikke plantes i norske hager, men om du derimot har lyst å ha dem som potteplanter, så er de lette å overvintre innendørs. Bare vær klar over at de blir ganske store etter hvert.
Plantene tåler hard beskjæring, noe som bør gjøres like etter blomstring.

Bildet til venstre:
I ene enden av drivhuset har jeg et plantebed. Inntil i vår hadde jeg en drueranke, sammen med noen kiwi planter der. Vånd (sork) hadde imidlertid klart å grave seg inn i drivhusbedet fra utsiden og vinrankerøtter er tydeligvis populær føde for dem.... Resultatet var at vindruen ikke hadde en eneste rotbit tilbake. Planten døde og jeg har nå bare kiwi i dette bedet. Heldigvis overlevde en hann og en hunn plante. De ble bundet opp i espalieret langs endeveggen og forhåpentlig får jeg noen kiwi frukter i år. Plantene har i alle fall hatt rikelig med blomster. Det spørs bare om noen av dem ble bestøvet...

Alt i alt var det kanskje bra jeg mistet vinranken i dette bedet, for kiwi er en ivrig klatreplante som fort konkurrerer om plassen.

Nedenfor:
Halvveis gjemt bak kommoden på bildet har jeg en drueranke stående i potte. Jeg er usikker på herdigheten, så foreløpig skal den få tilbringe tilværelsen i denne krukken. Til høyre for den står en potte med små frøplanter av Flittig Lise (Impatiens Walleriana) Disse får rosa, fylte blomster. Bak dem igjen har jeg et laurbærtre som tilbragte tilværelsen mørkt og kaldt i kjelleren denne vinteren. Nå er det i ferd med å få nytt, grønt løvverk, så jeg kommer nok til å fortsette med å vinterlagre denne planten i kjelleren fremover.
De bakerste plantene er et appelsintre med eføy som bunndekker. Aller bakerst vokser en Bougenvillea. Også denne er i ferd med å danne nytt bladverk for tiden.




Til høyre:
Ytterst til venstre har jeg en krukket oliven. Ved siden av den står en krukke med en gruppe stiklingsplanter av rød begonia. Potten i midten er et sitrontre som fikk seg en kraftig knekk i vinter. Det tørket så kraftig ut at jeg lenge trodde det var helt dødt. Nå har det imidlertid igjen begynt å danne bladverk, så jeg får følge med hvordan det utvikler seg i løpet av sommeren. Den svarte potten inneholder en del stiklingsplanter av fylte, røde Flittig Lise (Impatiens Walleriana.  Den blå potten har en konglepalme; Cycas Revoluta. Helt til høyre kan en så vidt se en Tasmansk trebregne (Dicksonia Antartica)
Nå venter vi bare på de riktige sommertemperaturene.




Ha en fortsatt riktig fin dag.



Kommentarer

  1. Sikke en masse dejlige blomster og planter du har i dit smukke drivhus :)
    Det skal nok blive rigtig fint når det hele blomstre
    Jeg har også en Campsis radicans men den har jeg plantet udenfor op ad et havehus hvor den dækker hele taget og får mange smukke orange trompetblomster. Vi bor godt nok i Danmark, København men du skal nok regne med at din Campsis bliver meget stor :)
    Rigtig god weekend
    Kh Vibeke

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Vibeke. Så spennende at du har din Campsis Radicans utendørs i Danmark. Jeg har en slik plante i min Spanske hage og ser at den vokser fort og blir ganske stor, så planten i drivhuset må nok beskjæres jevnlig... ;-) Jeg har forsøkt å plante en Campsis ut i hagen for et par år siden, men den overlevde ikke vinteren, så jeg er ikke sikker på om den takler min sone. Kanskje jeg en gang prøver å plante noen avleggere ved en senere anledning? :-)
      Ha en fortsatt fin dag
      Stein

      Slett
  2. Jeg lurer på om jeg skal kjøpe bougenvillea å sette i lysthuset, men det blir varmt der. Tror du den vil trives, er den grei "å ha ned og gjøre" og hva med overvintring?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, Ja, du kan helt sikkert sette bougenvillea i lysthuset ditt. Veldig varme drivhus er jo bare en fordel for denne som jo er en Middelhavsplante. Den takler tørke og varme med glans så lenge den får god belysning. Jeg overvintrer min bougenvillea i et kjølig (men frostfritt rom) innendørs under en lysarmaturlampe. Det går veldig fint.

      Slett
    2. Da skal jeg gjøre et forsøk

      Slett
  3. Hei
    Det er så utrolig koselig og lyst i drivhuset ditt. Her vil det nok bli mange fine stunder i løpet av sommeren
    Kos deg!

    Klem Vivi

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Vivi. Jeg håper vi får en flott sommer i hver våre hager! :-D
      Stein

      Slett
  4. Hei! Det er så deilig og vakkert i drivhuset ditt. Her er det på grensen til kaos. Selv om den ene etter den andre planta blir satt ut, er det hele tiden fullt. Hadde vært deilig å ha et uterom som det er vindstille og behagelig temperatur. Slutten av neste uke er det meldt om sommertemperaturer. Skal bli himla deilig.
    God helg! Anne

    SvarSlett
  5. Ser ut til at det blir frodig og vakkert i drivhuset etterhvert. Tror vi må få oss en Oleader, og en ting er sikkert, neste år blir det ingen frøsåing hos oss ! Det tar alt for mye tid og plass.
    Har også lyst til å kunne sitte og nyte i drivhuset.
    Takk for fine bilder !

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg