Vårt nye familiemedlem...


Ja, slik føles det nesten. Vi har jo vært veldig usikker på hvordan vi skulle klare å holde plenen ved like etter at vårt gamle gartnerfirma annonserte de ikke lenger hadde kapasitet til å stelle vår plen. Etter å ha belastet en veldig hyggelig nabo som sa seg villig til å klippe gresset noen uker i fjor bestemte vi oss for at vi heller måtte satse på en robotklipper fremover. Vi vil jo ha et fortsatt godt forhold til våre naboer ;-)

(Dette innlegget inneholder IKKE sponset produktreklame. Min beskrivelse av roboten er utelukkende min egen, personlige oppfattelse.)Vi må ærlig inrømme vi hadde våre tvil, for ville en robotklipper klare å vedlikeholde en plen på 3.000 kvadratmeter, bratte bakker som ender i en elv, grener som til stadighet faller ned fra store trær, regn og uker uten tilsyn?
Jeg leste alt jeg kom over angående ulike robotgressklippere. Youtube og diverse online tester har vært til god hjelp.


Gressklipperen måtte minimum klare følgende:

 • Takle en plen på 3.000 kvadratmeter. 
 • Klippe i skråninger og klare en plen med mye "hull og dumper".
 • Ha innebygget regnsensor siden vi ikke er tilstede og kan gripe inn manuelt ved dårlig vær.
 • Kunne takle en plen med kvister og grener
 • Ha innebygget tyverisikring.
 • Kunne kommunisere via fjernstyring. Altså at vi får driftsmeldinger ol. via direktekontakt når vi befinner oss i Oslo. 
 • Kan takle flere "soner" eller plenområder. 
Etter hvert bestemte vi oss for en som visstnok skulle takle alle våre krav. Valget falt på en Robomow RS630 med innebygget GSM løsning. Vi døpte den raskt "Robbie GRESSat".


Roboten kom med en tilhørende fjernkontroll, men en kan også programmere og styre den ved å installere en gratis App på mobilen eller nettbrettet. Appen er tilgjengelig for Android og Apple produkter. I esken fulgte der også med ladestasjonen roboten benytter, kanteledning og plugger. Det har seg nemlig slik at en først må trekke opp noen hundre meter kantledninger av plenens ytterkanter før maskinen vet hvor den skal klippe. 
Dette er noe som er likt for alle robotgressklippere. 
Planlegging og trekking av kabel er kanskje en kjedelig jobb, men etter at det er gjort, så skal forhåpentlig alt annet gå knirkefritt. Det sier i alle fall reklamen. Nedenfor ser du mine planer for hvordan kablingen skulle trekkes. 


La meg si det først som sist. Kablingen var ikke noen lett oppgave. Men det skyldes nok utfordringene ved min plen og er slett ikke noe som du også trenger å oppleve. Etter at grovjobben var unnagjort. (Det tok en helg i vårt tilfelle) gjorde jeg en del frustrerende oppdagelser. 
For det første når det gjaldt ladestasjonen. I bruksanvisningen står det tydelig forklart at kabelen skal trekkes fra laderens bakkant og ende opp i dens fremkant. Jeg ønsket å plassere roboten under trappen til inngangsdøren. Da står roboten forholdsvis godt beskyttet for tyveri. (En må krabbe under trappen for å hente den frem), den står beskyttet for vær og vind, samt at det forenklet tilkobling til strømuttak. Kontrollelementet til roboten er lagt inn i kjelleren for enkel og bekvem betjening, samt at dette vanskeliggjør tyveri. 
Alt tilsa altså at et opphold under trappen skulle være den ideelle plasseringen. Problemet var bare at kablene da måtte trekkes ut i fremkant, noe som gjorde at roboten ble forvirret. Etter hvert klarte jeg å løse dette og "Robbie" har ikke lenger noen problemer med å finne hjem for å lade batteriene selv. 


En annen utfordring ble skråningen ned mot elven. I bruksanvisningen står det at kabelen ikke må trekkes nærmere enn 40cm fra en kant. Det jeg overså var at det også står at jeg burde beregne mye større avstander om kabelen skulle trekkes i en bakke. Jeg har derfor måttet trekke ledningen om flere enn en gang. 

Likevel. Til tross for det ovenfor nevnte, samt at jeg plutselig opplever hvor ujevn plenen vår faktisk er, hvor mange trestubber jeg har og hull rundt omkring, så har vårt nye familiemedlem klart sine oppgaver med glans. Vi har likevel bestemt oss for å ikke la den klippe plenen når vi er bortreist til vi er sikre på at alle hindre er ryddet av veien. 
Men allerede nå er vi stort sett fornøyde med kjøpet og håpet om at vi faktisk kan ha en vedlikeholdsfri plen i sommer ser mer og mer lyst ut! "Robbie" viser seg forresten å ha en egen personlighet. Vi har alt opplevd at den ikke likte at bilen vår sto i veien. Den kjørte like godt under og løftet faktisk bilen opp litt før den låste seg fast. Heldigvis gikk det fint, men nå er bilen og alt annet "løsøre" plassert utenfor Robbies klippeområde. Robomow klipperen har ellers en veldig sensitiv "snute", slik at den pent kjører unna om der skulle stå en busk, et tre, stolbein eller lignende i veien. 

Her kan du se vår nye familiemedlem i aksjon for aller første gang: Har du noen erfaring med Robomow eller andre robotklippere, så hører jeg gjerne fra deg :-)

Ha en fortsatt riktig fin dag
Kommentarer

 1. Så hyggelig at den har fått navn=) Høres ut som en super investering for dere med stor plen. Håper dere blir fornøyd=) Plena her er et herk! Full av løvetann!!! Og ingen her liker å holde på med plen…. Håper dere har fine dager=) Vibeke

  SvarSlett
 2. Hi-hi! Lykke til med "den lille" :)

  SvarSlett
 3. Gratulerer med nytt familiemedlem! Vi fikk vår vær kjære Miimo (Honda) for to pr siden, og kan ikke tenke oss et liv uten. Han er både flink, arbeidsom og trofast. En utrolig oppfinnelse!

  SvarSlett
 4. Gratulerer med nytt "kjæledegge" :) Her er plena gravd vekk til fordel for stauder, roser og denslags. Men det skal sies at jeg ikke hadde 3 mål plen heller da...... Egentlig ønsker jeg meg større tomt, det er jo fortsatt planter som skulle vært her ;)

  SvarSlett
 5. Hm....... jeg trodde sånne klippere passet best for de med frimerkeplen.
  Artig at det fungerer hos deg også.

  SvarSlett
 6. Gratulerer, og supert at den fungerer på tomta deres !! ( Og.. vi liker at det ikke er reklame.)
  Vi har en liten robotgressklipper (Lille lam) som vi er veldig fornøyd med. Den må løftes mellom to plener, men gjør jobben sin, og vi har fått grønnere og jevnere plen.
  Lykke til videre:-))

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg