Livstegn fra Spanskehagen

Selv om vi kom hjem fra Spanskehagen for et par dager siden, så tenkte jeg å poste et inlegg derfra i dag. 
Været der nede har vært unormalt varmt og tørt for årstiden med temperaturer opp til 40 grader. Heldigvis normaliserte det seg i den tiden vi var der, men det er virkelig bekymringsverdig å se hvor tørt det begynner å bli rundt om nå. 


Vanligvis ville jeg benyttet mye tid på å gi hagen en skikkelig gjennomvanning så plantene får større mulighet å takle de lange, varme månedene som ligger foran dem.
Jeg valgte likevel å ikke vanne noe særlig denne gangen. Spania har nemlig vært gjennom enda en tørr og varm vinter med mye vind. Den "kalde" årstid pleier det å regne med jevne mellomrom slik at vannmagasiner og grunnvann fylles opp. Nå går vi inn i den tørre, varme årstid med bare 10% resterende vann i magasiner. Det brygger opp til å bli en krise for mange turiststeder langs kysten, som sannsynligvis må innføre tøffe vannsparetiltak. Vi har vært igjennom noe lignende før. Da ble vannet stengt hver ettermiddag/natt for å ikke gå tom. Denne gangen er krisen nok enda større, for sjelden har jeg sett så lite nedbør. Ikke bare i år, men de siste ti årene!

Hagen min må derfor satse på  å klare seg så godt som den makter på luftfuktighet.
Jeg blir derfor alltid like forbløffet over hvor godt mye klarer seg hos meg. Det blomstrer nemlig frodig over store deler av hagen. Til tross for ekstremvarme og tørre vinder!
Fuglelivet i hagen er enda større og mer høylytte enn på lenge. Merkelig nok har jeg derimot ikke sett veps eller bier rundt blomstene denne våren/forsommeren. Vanligvis pleier vår terrasse å være full av hundrevis døende bier på denne tiden. Jo, det er visst helt naturlig at dronene dør i store mengder etter sin årvisse "lek" med biedronningene. Men i år har vi ikke sett dem. Hverken dronene eller arbeidsbiene, ennå alle gifter er absolutt tabu i vår hage - og skogene rundt skulle ha rikelig med nektar til dem.


Denne helgen drar vi til Svenskehagen for å feire pinse. Nå er vi veldig spente på hvordan plantene har klart seg i over tre uker uten vann eller stell. Spesielt spent er jeg på hvordan det ser ut i drivhuset. Forhåpentlig kan jeg presentere en stemningsrapport derfra i løpet av helgen.Ha en fortsatt riktig fin dag!
Kommentarer

 1. Å, 40 grader! Jeg som ikke liker varmen så godt når det bikker over 20+. Tror kanskje disse plantene som er vant til varme, har dype røtter? Ser jo veldig frodig ut i hagen deres. Nydelig rosebue!
  Synd med biene da. Håper de kommer senere, for de trenger vi virkelig.
  God tur til Svenskehagen. Håper alt har klart seg der:)
  Ha en fin Pinshelg :-)

  SvarSlett
 2. Ja for mye og for lite varme, men 40 grader er langt over for planter og folk.
  Så utrolig fint dere har det der, det må være fint å dra til en sånn oase spesielt for oss nordboere.
  God pinsehelg til deg.

  SvarSlett
 3. En spansk hage hadde vært midt i blinken for meg nå :-)) Her jeg sitter med eksamen og skikkelig Bergensvær ute.. God helg!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg