En liten Woodland vandring

Denne helgen var vi hjemme i vår svenske hage igjen. Nå var det tre uker siden vi var der borte, noe som betyr at veldig mye hadde skjedd siden sist. Noen planter hadde blomstret og forsvunnet igjen uten at vi fikk se det. Andre ting ventet med sin overdådighet til nå. Atter andre står i startgropen.
Desverre er det ikke bare prydplanter som vokser. Det gjør i aller høyeste grad også ugress. Jeg har for lengst insett at jeg aldri kan vinne over åkersnelle- ugresset. Derfor får jeg vel heller fokusere på alle de positive tingene som skjer i skogen for tiden. Som i overgangen mellom plen og woodland. Der blomstrer flere typer kirsebær, prydeple, moreller og andre typer prunus. Det får jeg heller vise dere mer av ved en senere anledning.

I skogen har løytnantshjerter kledt seg i sine vakre ballkjoler flere uker alt. (Lamprocapnos Spectabilis). Jeg har dem både i rosa og hvitt, men kun de førstnevnte har kommet i blomst så langt.
Løytnantshjerte er fine planter i en halvskyggehage. De blomstrer fra April- Juni, litt avhengig av sone og plassering. Fjerner du de visne blomsterstilkene får de en gjenblomstring litt senere på sommeren.
Selve planten blir rundt 60cm høy og trives over hele Norge/Norden.


Våren 2011 plantet jeg et tyvetalls trillium planter ut i skogen. Nå i helgen begynte de å blomstre- for første gang! Den som venter på noe godt venter virkelig ikke forgjeves. Her er det Trillium Grandiflorum som gleder meg ikledt sine hviteste ballkjoler.
Trillium er en skogsbunnsvekst som vokser vilt i USA. De takler fint klimaet i norske hager, men jeg er usikker på hvilke hardførhetssoner de takler. Hos meg klarer de seg imidlertid bra. De takler både halvskygge/skyggeforhold i skogen og kommer i flere kulører fra hvitt, gult, rosa og burgunder. Etter hvert vil de danne tuer med planter. Grandiflorum blir mellom 30-50 cm høy og blomstrer vanligvis i Mai-Juni. De vokser sakte og blomstrer først 3-5 år etter at de ble sådd, så dette er ikke planter for de utålmodige...

En annen uventet glede: Når jeg luket i skogen kom jeg over en liten klynge med blå "hvitveis": Anemone Nemorosa "Robinsoniana". Jeg tror jeg plantet en plante for 4 år siden og glemte dem helt til jeg altså snublet over en tue med 10 lyseblå blomster! Jeg håper de fortsetter å trives og vokser i størrelse og omfang!¨
(Blomstene er mye blåere enn det kan virke på bildet. Jeg antar mobilkameraet brukte blitzen når bildet ble tatt.)

Bildet nedenfor: Et annet dårlig bilde tatt med mobiltelefonen mens det blåste. Jeg luket litt lenger inn i skogen denne helgen - og kom over en tue med planter jeg lenge har ønsket meg, nemlig Anemone Nemorosa "Vestal", eller fylt hvitveis. Jeg hadde faktisk helt glemt at jeg har kjøpt disse, så de sto på ønskelisten helt til nå. Når jeg tenker meg godt om, så tror jeg at jeg kjøpte noen planter våren 2011, men må ha trodd at de døde. Jeg håper på mange flere slike overraskelser i fremtiden!?


Nedenfor: Denne planten husket jeg faktisk ;-) En japansk woodland plante; Hylomecon Japonicum, eller "Gullkopp" som de kalles på norsk. Den trives i halvskygge/skygge og blomstrer i Mai- Juni. Den får store, enkle gule blomster og sprer seg med utløpere. I min skog har den ikke vist invasive tendenser, men vokser sakte i størrelse for hvert år. Jeg vet mange ikke liker planter med gule blomster, men jeg setter stor pris på denne i skogen. 


Ha en fortsatt riktig fin dag

Kommentarer

 1. Så mycket fint i ditt woodland Stein! Hylomecon japonicum är en underbar växt under tidig vår. Den är inte invasiv alls utan beter sig precis så som du beskriver, tuvan blir långsamt större år från år. Den går bra att dela om man vill ha den på flera platser.

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvarSlett
 2. Så fint å komme tilbake til en så flott hage! 4 år siden du plantet trillium, og så blomstrer de. Syns ikke det var så lenge å vente, for alt skal ikke gå så fort syns jeg. Vi har behov for at ting tar tid også:)
  Koselig med woodlandhagen din. Ha en flott torsdag!

  SvarSlett
 3. Så fint å se den svenske hagen din. Jeg har akkurat kjøpt meg fylte hvitveis, håper de sprer seg.
  Hilsen Ingeborg fra fruhaldshage.blogspot.com

  SvarSlett
 4. Det er litt "lykke " når det dukker opp planter man trodde var borte eller glemt at man har plantet !
  Hyggelig med woodlandhage.
  Vi har et "skogsområde" i hagen, og der har vi plantet Gullkopp eller skogsvalmue som den kalles i Sverige, den er et vakkert syn akkurat nå. (takk for norsk navn)
  Nyt dagene i sommerhagen :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg