Første plantebestilling på vei!

For et par dager siden fikk jeg en litt uventet mail fra en leverandør jeg har benyttet flere ganger: Pottertons Nursery  . Jeg har alltid vært veldig fornøyd med plantene derfra, så når jeg mottok vårens katalog i posten en gang ved juletider, så måtte jeg selvfølgelig inn og bestille noen godbiter. Det var jo fortsatt lenge til vår, så jeg glemte sant å si hele bestillingen frem til de kontaktet meg med beskjed om at plantene kommer til å bli sendt nå på Mandag! Heldigvis er jeg godt forberedt. I høst kjøpte jeg flere sekker jord til formålet. Jeg har nok mange hundre tomme potter også, så nå vet jeg hva jeg skal gjøre på neste helg....

Nedenfor: For første gang skal jeg forsøke meg på en orkide i hagen. En amerikansk variant som dessuten er ekstremt hardfør om den først trives.
Sorten heter Epipactis Giganthea og vokser vilt i store deler av Nord Amerika. Den blir mellom 30-45 cm høy, trives i sol til halvskygge forhold, kan dyrkes over hele Norden (Herdig til sone H8) og sies å vokse raskt i antall når den trives. Ideelle jordforhold er en blanding av sand, torvjord og perlite. Siden disse plantene raskt kan danne store tuer, bør du klargjøre et område på 1x1 meter som den kan bre seg på.


Nedenfor:
Jeg har selvfølgelig bestilt en del Woodland planter hos dem. Nedenfor ser du noen av sortene.

En del av disse har jeg noen av i skogen allerede, men jeg vil jo at ting skal etablere seg noenlunde raskt, så da kjøper jeg ofte flere planter av sorter jeg ser trives. Jeg prøver derfor å finne en balansegang mellom testing av nye sorter, samt å forøke antallet av enkelte jeg har testet ut vellykket. Da kjøper jeg flere av dem og planter dem ulike steder så de kan få etablere seg rundt om i Woodland hagen.


På bildet ovenfor er det følgende sorter jeg har bestilt:

Arisaema Concinuum:
Kobralilje blir rundt 40cm høy, får grønne, eller mørke, kobralignende blomster med lyse felter. Den blomstrer i Mai- Juni og får en klynge røde bær om høsten. Den foretrekker halvskygge, har et vakkert, grønt bladverk bestående av 10-12 blader i palmeform. Jeg er usikker på herdigheten, men de har ikke hatt noe problem med å overleve i hagen vår (H3/H4)

Disporopsis Pernyi: 
Denne planten vokser opprinnelig i Kina. Den får grønnhvite, liljekonvallignende klokker sen vår/tidlig sommer. I milde områder er den vintergrønn. Planten blir 30-45 cm og trives i sol/halvskygge. Den er hardfør til sone H3/H4 og sprer seg sakte ved at en jordrot strekker seg og får  flere stengler for hvert år.

Dodecatheon Pulchellum "Red Wings": 
På svensk kalles denne "Tolvgudablomma" Den får cerisefargete blomster i Mai Juni. Plantene trives i halv/helskygge og kan bli opp til 60cm høye. De er herdige til sone H4.

Mertensia Virginica: 
Svensk navn:    "Pärlemorsfjärva". Amerikansk:  Virginia Bluebells.
Jeg har forsøkt å så denne fra frø men spredte dem bare direkte på skogsbunnen, så jeg vet faktisk ikke om noen planter faktisk har etablert seg i skogen. Jeg bestilte derfor bare en plante nå.
Denne sorten får purpurfiolette, senere lyseblå klokker  mellom April- Juni. De trives i halvskygge til full skygge på skogsbunn og kan klare seg til sone H6.

Cornus Canadensis
Denne har jeg prøvd meg på før, uten særlig hell, men gir ikke opp. Cornus Canadensis er en krypende bunndekker som trives i halvskygge/ Skygge.
Den får hvite blomster med fire kronblader om våren og røde bær om høsten. Blomstrer i Juni. Den skal være herdig til sone H5, men som sagt, mine forrige planter gikk ut etter en hard vinter i fjor.

Dodecatheon Meadia "Alba"
Denne varianten får hvite blomster i Mai Juni. Plantene trives i halv/helskygge og kan bli opp til 60cm høye. De er herdige til sone H4.Bildet ovenfor:

Maianthemum Dilatum: 
Kalles ofte for "vill liljekonvall" (Wild Lily of the valley") men i motsetning til denne er Maianthemum giftfri. Den får små, hvite blomster om våren (April), blir omtrent 20 cm høy og sprer seg i klynger ved hjelp av frø.
Både blader og bær er spiselige og i USA, som er opprinnelses- landet, pleide indianerbarn å spise fruktene rå mens de var grønne. I matlaging ble bærene plukket grønne og deretter lagt i vann til de var røde og myke.
Bladene ble også kokt og benyttet i matlaging.
Planten trives best i et skyggeleie med fuktig jordbunn. Den er herdig stort sett over hele Norge.

Tritonia Laxifolia: 
Er en plante i irisblomst familien. Den er IKKE hardfør i Norden, så om de er fine vil jeg måtte ta dem inn om vinteren. Den blir omtrent 40 cm høy, får 4-7 lanselignende blader og 6-12 oransje blomster på hver stilk. Den blomstrer vanligvis i August. Jeg kommer nok til å ha dem i Svenskehagen i sommer, men deretter flytter jeg dem nok over til hagen i Spania.

Sanguinaria Canadensis: 
Canadisk blodrot har jeg flere steder på eiendommen, men hittil har jeg bare lykkes med den fylte varianten. Jeg regner med det skyldes uflaks når det gjelder planting for de enkle sortene, så jeg prøver igjen.
Jeg har nemlig fått et tips om at Canadisk blodrot foretrekker å stå i terreng som skråner. Når jeg har undersøkt med egne erfaringer er det faktisk nettopp disse stedene hvor mine fylte blodrot trives!
Ellers blir plantene rundt 20-25 cm høye og får hvite, enkle blomster i April- Mai. Samtidig og litt etter kommer store eikeløvlignende bladverk. Plantene går i dvale under jorden på høsten.
De trives best i halvskygge- skyggefullt.

Uvularia Grandiflora Pallida
Denne planten har jeg skrevet om før og dette blir faktisk tredje gang jeg har bestilt små grupper av dem. Mest fordi jeg setter veldig stor pris på denne planten. De trives veldig godt i min skog. De tilhøre liljefamilien, kommer opprinnelig fra østlige deler av Nord- Amerika. Plantene får kremgule, hengende blomster i Mai. De blir rundt 40-50cm høy og er "klumpdannende", altså, de danner tette, fine tuer. De trives best i halvskygge til skygge og er herdige til sone H4.
Uvularia trives best i lett sur, til nøytral, humusrik jord.

Den siste planten er absolutt ikke en woodland plante, men jeg kunne likevel ikke styre unna. Jeg har nemlig mange ganger forsøkt å så denne fra frø, men hver gang har jeg mislykket!

Tropaeolum Speciosum, eller "ildblomkarse" som vi kaller den i Norge, er en klatreplante som har ord på seg å være litt lunefull. Den får mange ildrøde blomster i Juni og frem til frosten. Den spirer relativt sent på våren, men kan vokse opp til 3-4 meter på en sommersesong. Jeg kommer til å plante den lunt i drivhushagen og vil dekke den godt til om vinteren, så kanskje jeg lykkes å se den i blomst denne gang?
Om du har tips eller triks til hvordan jeg skal få planten å vokse og trives i innlandsklima, sone H3/H4 er jeg veldig interressert i å høre dem! :-DDet var kanskje ikke det beste tidspunkt å motta planter på nå i Februar. Vanligvis sender ikke Pottertons ut før i midten av Mars.. Men samtidig gleder jeg meg til å potte dem alle om en uke! For en slik syssel gir jo unektelig vårfornemmelser, selv om det ser slik ut utenfor kontorvinduet mitt akkurat nå!


Ha en fortsatt fin dag! 

Kommentarer

 1. Her var det mange spennende og flotte planter! Skjønner godt du gleder deg til å få dem i hus! Jeg hadde ildblomkarse i min min tidligere hage. Den trivdes godt (sone H1) inntil vi hadde to harde vintre etter hverandre for 4-5 år siden, da mistet jeg den. Den burde nok vært tildekket. En plante jeg gjerne ser i hagen min igjen! Lykke til :)
  /Tone

  SvarSlett
 2. Mye flott du har bestilt! Det var tidlig å sende ut planter, men bra at du er forberedt.
  Takk for linken til Haven i Hune. Jeg har sett de fleste episodene før, men de tåler godt et gjensyn. Skulle gjerne visst om noen av de tidligere utsendelsene også er tilgjengelig på nett.
  I dag blåser, regner og sludder det i Bergen.

  SvarSlett
 3. Du faller för riktiga skönheter!!
  Hoppas dom inte är alltför kinkiga.
  Ha de bra
  Mariana

  SvarSlett
 4. Alle disse hadde vært hjertelig velkommen i Rantenhagen også ;-)) Lykke til!

  SvarSlett
 5. Jeg skjønner at det kommer til å bli mange spennende og nye planter i hagen din=) Gleder meg til å se dem på plassen sin=) Vibeke

  SvarSlett
 6. Blir så inspirert av å lese om planene dine og å se alt du bestiller og planter. Og ikke minst tankene bak det du gjør. Ha en god kveld! Anne

  SvarSlett
 7. Skjønner godt at du gleder deg til å potte opp disse :) Så mye vakkert og spennende. Klasefjør (smilacina racemosa) har jeg forresten lest at er spiselig, både unge skudd som asparges og frukter (både rå og kokt). Jeg har aldri forsøkt...
  Jeg har bestilt Virginia bluebells selv også. Jeg håper de klarer seg her. Jeg stoler ikke alltid på herdighetssonene som blir oppgitt i plantekataloger. Både de og fargene på plantene ser ut til å være litt overdrevet noen ganger...
  Lykke til med pottingen din. Håper alt du bestilte kommer fram i god form, med spenst i røttene og fulle av livskraft :)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg