Sommerens planlagte prosjekter: Elvehagen.


Aldri en sommer i hagen uten prosjekter, eller hva..?
Jeg sitter og planlegger hva jeg bør prioritere i hagen sesongen som ligger foran oss. Etter hvert har jeg bestemt meg for å fokusere på 3 prosjekter som ikke vil kreve for mye av min tid.


I dag skal jeg ta for meg det første, nemlig villnisset mellom plenen og woodland hagen vår, heretter kalt "Elvehagen".
I sommeren som gikk bygget vi en gangvei av impregnert tre gjennom dette området. I år vil jeg bygge et "veikryss" av samme materiale. Det ene skal gå ut til elven. og kanskje ende opp i et stupebrett, eller en liten "badebrygge". Den andre vil gå til et lite "hageskur" jeg håper å få laget, (men er usikker om jeg får gjort det i sommer.)
Hovedstien går rett frem til Woodland hagen. Der lurer jeg på å  lage en portal av grov tømmer for å markere overgangen inn til en annen del av hagen.  Selve "veikrysset har jeg tegnet inn med rødt i bildet ovenfor.
Vannet nede til høyre i bildet eksisterer ikke i dag, men jeg planlegger å bygge en ganske stor dam i det området. Der har jeg nemlig en fordypning i terrenget som egentlig vil være et flott utgangspunkt for en hagedam!? Det meste av "rekkverket" på bildet kommer forresten til å fjernes til sommeren.


Bildet til venstre er ikke mitt, men tatt fra nettet. Det er ment som en inspirasjonskilde for mitt ønskede drømmeskjul. Tanken er at det skal ha et så vindskjevt, slitt og falleferdig preg som på bildet. I dette ønsker jeg å oppbevare hagespader, vannekanner og lignende jeg kan komme til å bruke i skogen.
Denne delen av hagen har jeg forresten plantet ganske mange iris og prydgress. Jeg føler disse vil passe godt inn langs elvebredden, samt gi en fin overgang til woodland hagen.Bak - og rundt det planlagte skjulet har jeg alt plantet en del busker av
ulike typer. Blant annet:


 • Larix Sibirca (Sibirlerk)
 • Hippophae Rhamnoides "Pollmix" (Hannplante av Tindved)
 • Hippophae Rhamnoides "Leikora" (Hunnplante av Tindved)
 • Miscanthus Sinensis "Malepartus" (Prydgress) 
 • Iris Bucharia (Lave iris med gule blomster. Planlagt plantet i en liten klynge).
 • Iris Hollandica "Sapphire Beauty" (Blå blomster)
 • Iris Hollandica "Sky Beauty" (Blå blomster)
 • Iris Germanica "Before the Storm" (Svarte blomster)
 • Iris Germanica "Celebration Song" (Pudderrosa blomster)
 • Iris Germanica "Cupids Arrow" (Lilla og pudderrosa blomster)
 • Iris Germanica "Gypsy Romance" (Lilla blomster)
 • Iris Ensata "Dramatic Moment" (Lilla blomster)
 • Iris Palida "Variegata" (Variegert bladverk. Blå blomster)
 • Iris Sibirica "Butter and Sugar" (kremgule blomster)
 • Iris Sibirica "Dance Ballerina Dance" (Pastell lilla blomster)
Ha en fortsatt fin helg! 

Kommentarer

 1. Så spennende! Jeg er jo selv ikke spesielt god på planlegging, i hagen vel og merke, for ellers så er det tro det eller ei -en av mine store styrker :-)) Gleder meg til å følge fremdriften! God helg :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei fru Ranten.
   Jeg vet ikke om jeg er så god på planlegging jeg heller. Men når en bor et sted hvor det nesten er umulig å få tak i enkelte ting om du plutselig oppdager du trenger et spesielt verktøy, eller har for lite av et byggemateriale++, så har jeg ikke så mye valg. Prosjektene må planlegges nøye så jeg er sikker på jeg har fått tak i alt på forhånd. Ellers vil jo prosjektet stoppe opp før det har begynt ;-)
   Den hagen din virker jo vel gjennomtenkt og vakker ut, så jeg tror nok du planlegger litt mer enn du inrømmer ;-)
   Ha en fortsatt fin dag
   Stein

   Slett
 2. Dette høres ut som et spennende prosjekt. Så fint det vil bli med en dam ned til høyre også. Jeg gleder meg til å følge med videre :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Gerd.
   takk for hyggelig kommentar! :-) Jeg gleder meg også til damprosjektet, for selv om vi har kontakt med vann langs hele eiendommen, så er det noe spesielt med en dam en kan beplante som en vil..! :-D
   Ønsker deg en riktig fin dag
   Stein

   Slett
 3. Jeg regner med at du viser oss bilder etter hvert som prosjektet skrider frem. Det blir moro å følge med. Har du forresten tips om herdig prydgress (h5 eller mer)?

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan og takk for hyggelig melding. Jeg skal huske å legge ut bilder når jeg setter i gang med prosjektene. :-) Jeg har desverre ikke så veldig god oversikt over hvilke prydgress som klarer sone H5 eller høyere, men kanskje andre her inne kan hjelpe?
   Ha en fin dag.
   Stein

   Slett
 4. Det er jo selve livet dette å ha prosjekter å se fram til og (kanskje) gjennomføre. God ide med dam og forlengelse av gangveien :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Vigdis. Ja, en sommer uten hageprosjekter lyder ikke helt riktig, så jeg planlegger i vei ;-) Lykke til med dine egne prosjekter denne sommeren :-)
   Stein

   Slett
 5. Det var stora och rejäla projekt! Du kommer definitivt inte att bli sysslolös. Det ska bli spännande att följa hur det går.

  Ha det fint

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan. Ja det er kanskje litt ambisiøse prosjekter å starte med, men jeg tar det ikke så tungt om jeg ikke rekker å bli ferdig med alt i løpet av sommeren ;-) Ha en fortsatt riktig fin dag
   Stein

   Slett
 6. Enig, godt å ha noen prosjekter. Drømmeskjulet ser veldig sjarmerende ut. Blir en spennende sommer :)

  SvarSlett
 7. Det er så spennende å følge med på prosjektene i denne hagen :-) En gangvei som ender i et stupebrett høres helt perfekt ut!

  SvarSlett
 8. Hei! Du nevner prosjekter som ikke skal ta for mye tid, og da må jeg le litt :) Selv ville jeg trengt flere år på nesten alle du prosjektene du har hatt og har planer om. Men jeg tror du er oftere i svenskehagen enn jeg er i feriehagen min. Elvehagen er blitt flott med gangveien, og krysset forsterker følelselsen av opplevelse. Og det vesle huset er supersjarmerende, særlig hvis man ikke ser det før man er i det området. Den skogen din er etter hvert full av overraskelser - håper naboene har barn som kan gå på oppdagelsestur :) Iris og prydgress høres helt perfekt ut!

  SvarSlett
 9. Det er veldig hyggelig å lage fine hageplaner=) Dette kommer jo helt sikkert til å bli superfint. Det skjeve huset var fantastisk. Gleder meg til å se hva dere får til. Fortsatt fin søndag til dere=) Vibeke

  SvarSlett
 10. Det høres ut til å være et flott prosjekt! Veldig fin den gangstien din, og med stupebrett/brygge og hagedam blir det utrolig flott der. Jeg elsker hagedammer, og kanskje skal du ha karper der også? Iris er en yndlingsblomst, og der har du mange flotte eksemplarer :) Sjarmerende skur!
  Gleder meg til å følge fremdriften til sommeren!

  SvarSlett
 11. Spennende prosjektplaner du har. Gøy å planlegge årets hageprosjekter, og drømme seg bort mens man venter på våren. Kjempeflott skjul du har funnet på nett,,,et slikt skulle jeg gjerne vært eier av! Mye inspirasjon å finne på nett :) Lykke til med årets hageprosjekt!
  /Tone

  SvarSlett
 12. Kunne ellers godt tænke mig den hytte i baghaven. Måske som kontor :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg