tirsdag 31. desember 2013

RIKTIG GODT NYTT ÅR!


Nå er Julen ryddet ut av vårt Svenske feriehjem og vi har pyntet huset med hvitt og vårgrønt. I kveld feires Nyttårsaften med levende lys, sølv og "kitch" stemning. Noen vil kanskje synes vi pynter litt vel "over the top", men vi lever bare en gang og nå i denne mørke vintertid trenger vi litt ekstra hygge!?


Uansett: Jeg ønsker dere alle et riktig GODT NYTT ÅR!!
Håper 2014 blir det store hageåret for oss alle!


Julens første frost på årets nest siste dag..


Så kom Julens første frostnatt. Den ble ikke streng og kald, men holdt seg like under 0 punktet. Minusgradene holdt seg i mange timer denne formiddagen, men allerede ved solnedgang var plussgradene tilbake. Vi rakk likevel å ta noen bilder for å forevige vinterlandskapet. Været holdt seg fantastisk hele dagen, så dette var en veldig fin "nest siste" dag på det gamle året! 

Drivhuset var helt dekket av rimfrost. Det lignet mer på en bolig av is. Det er en helt spesiell stemning å være der inne når glasset er hvitt og ugjennomsiktig. Det virker som en liten verden for seg selv..


Vanligvis er det som oftest is på elven når markene er dekket av frost, så det hele virket litt uvant for oss, så vi måtte selvfølgelig inspisere det meste av eiendommen før vi dro på handletur til Sunne som ikke ligger så langt unna.


En av de tingene jeg setter aller mest pris på ved vår Svenske hage er elven som strekker seg langs huset og hagen. Jeg tror aldri jeg kan bli lei av de stadige forandringene i dens uttrykk, refleksjoner og stemninger. Den er like vakker om våren, sommeren, høsten og vinteren!

I grunnen er jeg glad i hagen det meste av året. Dette er jo uten tvil en sommereiendom, men det er jo veldig hyggelig når marken og trærne er dekket av rimfrost eller snø også!


Til alle dere som har fulgt bloggen min gjennom året - og til deg/dere som kanskje stikker innom en sjelden gang ønsker jeg
ET RIKTIG GODT NYTT ÅR!!


søndag 29. desember 2013

Den grønne Juletid...


Her kommer en liten forsmak på våren. Den er nok riktignok flere måneder unna ennå, men det har tydeligvis ikke planter i hagen min forstått. Nå vet jeg at det ikke er så uvanlig stauder er vintergrønne et sted under all snøen, men nå som temperaturen har vært over frysepunktet døgnet rundt i flere uker, så virker det som om ting har begynt å skyte fart i bedene mine.

Ja, jeg er klar over at det ikke er særlig bra, for frosten vil nok garantert komme tilbake, denne vinteren som den har gjort det før.

Jeg tar derfor bilder og dytter deretter et tykkere lag med høstløv rundt plantene så røttene skal få større overlevelsesmuligheter.
Bildet ovenfor er det en staudevalmue som har begynt å forberede seg på vår. Til venstre kan det se ut som en revebjelle "Digitalis Purpurea". I år ser det ut som jeg skal få rikelig av dem, for de titter opp over store deler av eiendommen. Jeg er jo veldig glad i revebjeller, så jeg har ingenting imot det. Blir det for mange av dem er de jo lette å luke bort.
Nedenfor: Ulike typer ugress er jeg derimot ikke fullt så glad i, så de fjernes så fort jeg får øye på dem. Men jeg lurer jo selvfølgelig på om knoppene gikk i dvale på senhøsten, eller om de har blitt dannet nå? :-)


Nedenfor:
Primula er noen av de første plantene som kommer i blomst i skogen min om våren. Nå forstår jeg jo hvorfor. De har jo tyvstartet i løpet av vinteren... ;-) I år ser jeg ekstra mange primula planter rundt om i skogsbunnen. Jeg mener jeg sådde frø for et par år siden. Kanskje det er en del av disse om nå begynner å bli voksne?


Bregnen til venstre er en Asplenium Scolopendrium. Disse er vintergrønne og ser ut til å trives godt i min skog som ligger i sone H3/H4.


Til høyre:
Iris er også i full gang med å forberede seg til vår. Jeg regner med det er vanlig for disse plantene, men at vi ikke legger merke til dette fordi snø som oftest holder denne veksten skjult?
Uansett er det jo morsomt å se hvordan tidligblomstrende arter trosser vinteren og benytter mørketiden til å få seg et forsprang i forhold til andre planter.

Nedenfor:
Jeg tror de grønne bladene tilhører en liten gruppe Campanula Persicifolia Alba, eller "Hvit Fagerklokke" som den kalles her i Norge.
Ifølge sommerbildene er det i alle fall en hvit Campanula sort som vokser her.


Mine Heuchera "Alunrot" planter er alltid grønne og fine når snøen forsvinner, så derfor er det vel ikke en overraskelse å se dem slik denne vinteren heller.
Heuchera er en av mine favorittplanter. De passer like godt inn i skogen, som i prydbedene mine. De kommer i en mengde farger og sjatteringer. Noen har vakker blomstring, andre har det ikke, men jeg tror ennå ikke jeg har funnet en plante uten et vakkert bladverk innen denne familien :-)
Og det er selvfølgelig en veldig fordel at de også er vintergrønne!?
Nedenfor:
Jeg har et par sorter berberis i skogen og kommer nok til å skaffe meg flere. De er ikke lenger så populære siden de har ganske ubehagelige, stikkende kvister. Det er i grunnen veldig synd, for der finnes et rikt utvalg planter med vakkert bladverk og blomstring.
Planten nedenfor er en av mine favoritter: Berberis Stenophylla "Corallina Compacta". Det er en krypende busk med vintergrønt bladverk. Bladene kan minne om små kristtorn blader, blanke og irrgrønne, selv midtvinters. Om våren er hele planten dekket av guloransje, fylte blomster som kan minne om ørsmå roser. Den er en woodland plante jeg ikke vil være foruten!


Til venstre. En annen vintergrønn plante jeg liker å ha i skogen min er Hasselurt: Asarum Europaeum. Sakte men sikkert øker den i omfang hvert år, men kommer nok aldri til å oppleves som invasiv. Derfor er den en perfekt skogsbunnplante. Den tåler skygge, tørke og fukt og kan derfor benyttes stort sett i hele skogen min!

Nedenfor:
En annen vintergrønn plante jeg har stort sett over hele skogen er Julerose: Helleborus. Jeg har dem i de fleste farger, fra hvite, kremgule, rosa, burgunder og nesten svarte, rent fargete og med ulike mønstre. Helleborus er en Woodland plante jeg ikke kan få nok av!


En annen vintergrønn plante jeg stadig får flere av i skogen min er Rhododendron. Der har jeg både vintergrønne og bladfellende varianter. Noen får stå i fred for rådyr år etter år, mens andre blir spist opp helt til roten. Før pleide jeg å pakke dem inn i fiberduk, men etter hvert har jeg begynt å gi dette opp. Det blir for mange planter å dekke. Nå får rådyrene gjøre sitt, for bladverket kommer jo tilbake til våren. Verre er det at jeg aldri får nyte blomstring på disse, magonliatrærne, syringene, de japanske kirsebærtrærne og mengder andre planter siden knoppene deres tydelig er populær mat. Men sånn er det med en hage som ligger tett inntil naturen. Enten må jeg akseptere sultne dyr, eller så får jeg gå til drastiske midler- og det er ikke et alternativ. Min hage tilhører meg like mye som dyrene som besøker den.Nå skal jeg ut i hagen for å jobbe litt.

Jeg ønsker dere en fortsatt riktig fin Romjul! lørdag 28. desember 2013

Nå skinner tusen Julelys...

Så var enda en Romjulsdag i hagen over. Jeg har raket løv, dekket enda flere områder med avispapir og humusjord i skogen, plantet et par busker, beskjært noen trær og forundret meg over hvor mye liv det fortsatt er i hagen så sent i Desember.

Jeg luket faktisk store mengder ugress i dag!  For hver eneste plante som fjernes blir det mindre av dem til våren ;-)
Eiendommen vår ligger jo veldig beskyttet til fra omverdenen, selv om det ikke er mer enn en fin spasertur inn til nærmeste by. Dette gjør at vintermørket kan virke ekstra mørkt nå som vi hverken har snø eller stjerneklare netter. Gatelyktene vi har montert rundt om i deler av hagen gir riktignok lys, men det er jo ekstra hyggelig med juletrelys og lykter med levende glød rundt omkring også utendørs, så vi plasserer lykter rundt om på eiendommen og plasserer hvite gravlys i dem fordi de brenner i flere døgn i strekk.


Utendørs Juletrær er ikke grantrær eller furu med store juletrelys på vår eiendom. Visst synes jeg det er flott i andres hager, men vi har nesten ingen nåletrær og kunstige graner ute blir ikke det helt samme. Derfor har vi kjøpt en god del kunstige "løvtrær uten bladverk" besatt med små LED lys. Disse har vi på rad, som på vei bort til drivhuset, men også på rekkverket til gjestehuset og i urner, som den på bryggen. 

Da virker plutselig mørket ikke så mørkt og den milde, mørke vinternatten føles litt mer stemningsfull! En fortsatt riktig fin Romjul ønskes alle mine blogg-venner! 

fredag 27. desember 2013

En romjulsdag i hagen

Denne Julen må da være den mildeste og fineste på veldig mange år? Det har selvfølgelig gjort at jeg ikke kunne unngå å gå ut i hagen i dag igjen. Det formelig klør i fingrene for tiden!


Dagen begynte med sol og mildt vær og selv om det etter hvert skyet over og til slutt endte opp i lett regn etter solnedgang, var det en herlig dag!
Det meste av tiden brukte jeg i Woodland hagen. Der har jeg fjernet en mengde bringebærbusker, luket ugress (!) og fjernet gammelt løv i gangveiene. Nå ser det riktig fint ut der inne. Løvet i bedene har fått ligge.

Jeg fortsatte dessuten med å lage et Woodland bed i "villniss" området mellom plenen og skogen.
Jeg har nemlig fått mange bæreposer fulle med aviser av snille venner. De la jeg ut i tykke lag på bakken. Deretter fylte jeg på med et 30cm humuslag fra Woodland hagen.
Området jeg skal dekke kommer til å utgjøre veldig mange hundre kvadratmeter, så fortsatt har jeg stort behov for både aviser og bark og/eller humus.Jeg har jo dessuten en god del jobb igjen på motsatt side av "broen" inn til skogen. Der trenger jeg også store mengder aviser og enda mer bark! Jeg regner altså ikke med å bli arbeidsledig med det første, men jeg har stort pågangsmot og ser jo hvordan meter etter meter raskt forvandles fra villniss til bed! :-)


Til våren begynner jakten på woodland busker som rhododendron, azalea, viburnum m.m. blandet med stammede Japanske kirsebær, syriner og japanske lønn.

Jeg har jo lenge planlagt å ha en ganske stor hagedam som kommer til å gå under "broen" på bildet. Formen og størrelsen har jeg alt bestemt meg for, så i høst laget jeg en "strandlinje" hvor jeg plantet store mengder ulike typer iris jeg kjøpte hos "En Irismark i Spania" iblandet varianter som vokser naturlig ved elvebredden.
onsdag 25. desember 2013

Årets siste, eller et bud om ny vår?

I dag har jeg jobbet litt i hagen. Det blir jo ofte slik at varme, god mat, mye søtsaker og TV titting får det til å klø i fingre som lett blir mer svarte enn grønne av hagearbeid...

Jeg rakk faktisk å være ganske produktiv. Temperaturen var mild og fin, til tross for et lett regnvær flere ganger.
Mistelteinen mistet på magisk vis sine mange, hvite bær. De havnet rundt om på kirsebærtrærnes greiner....
Resten av posen med tranebær (Viburnum Trilobum fikk sine bær spredt over store områder i skogen.
Tranebær er jo en vakker woodland busk som skal klare seg over hele Norge.
Halve posen ble plantet pent med riktig mengde jord oppå. Resten ble lagt ut oppå skogsbunnen, forhåpentlig til glede for diverse fugler og smågnagere.
I år har jo den milde vinteren ikke gitt antydning til tele i jorden, så jeg flyttet et titalls blåveisplanter (Hepatica Nobilis) fra deler av eiendommen jeg ennå aldri benytter. Disse har nå blitt plantet i grupper sammen med juleroser i woodland hagen. Hepatica Nobilis er jo en pen, vintergrønn plante, så den er lett å finne og flytte nå som det meste annet er visnet ned.

Jeg må inrømme at nøtteskålen inne i stuen plutselig ble litt tommere idet jeg skulle ut i hagen.
Valnøttene, "Juglans Nigra" ble pent sådd jevnt rundt om i skogen. Jeg forventer vel ikke at de skal vokse seg til, men det hadde jo vært en veldig hyggelig overraskelse om jeg går rundt i hagen om noen år og plutselig legger merke til et ungt, slankt hasselnøtt - tre? ;-)


Resten av dagen brukte jeg til å rydde i skogen og dekke et overgrodd område med et tykt lag aviser som snille venner har samlet inn for meg. Oppå disse ble det lagt et tykt lag med løv, kvister og bark som nesten har blitt formullet til fin hagejord. Plutselig har rhododendron, liguster og bærbusker blitt synlige i et område som har vært overgrodd av villgress og bringebærris!
Jeg rakk ikke ta bilder av dette før det var blitt for mørkt, men i morgen er det meldt fortsatt fint vær OG SOL, så da kommer jeg meg nok ut i hagen igjen!
PS: Det første bildet er av årets siste blomst tatt i vår hage- eller er det vårens første?
Ha en fortsatt riktig fin Jul!

tirsdag 24. desember 2013

Riktig god Jul fra Sommerhagen!

Så er vi hjemme i sommerhagen vår i Sverige igjen. Været i dag minner ikke så mye om Jul, men jeg klager ikke, for mens det regner ute, så har vi tent fyr i peisen, pyntet huset og fylt det med farger, blomster, dufter, mat og godt humør!
Hva mer kan en ønske en Julaften?
Når vi ankom eiendommen Lørdag formiddag var det mildt og solfylt. Jeg tilbragte derfor så mye tid som mulig i hagen, men til tross for mildvær er den stort sett brun, våt og ikke særlig fotogen for tiden, så derfor vil jeg heller legge vekt på pyntingen innendørs denne gang.
Som vanlig har vi et juletre, men siden stuen er såpass liten er det plassert i den kroken hvor det er minst dominerende.


De julekulene som var til overs ble som vanlig lagt i salongbordet. Jeg føler det gir litt stemning. Andre synes kanskje det blir litt rotete? Men smaken er jo forskjellig så jeg er fornøyd så lenge vi trives med det selv :-)Juletreet i år ble pyntet med gylne kuler i ulike varianter og kulører, foruten elementer i rustent metall. LED lys i gylne og hvite toner gjør at vi føler treet ble stemningsfullt og nesten hadde noe gammeldags over seg.

Huset virker kanskje veldig julepyntet, men faktisk har vi stort sett benyttet oss av avskårne og pottede planter i rødt sammen med røde puter, duker og noen få nisser. Mer skal det jo ikke til for å skape Jul. Det er jo stemningen, familiehyggen og glede som er det viktigste disse dagene :-)Ha en fortsatt riktig god Jul! lørdag 14. desember 2013

Året rundt på balkongen: Sensommer/Høst.

Juli måned skifter balkogens blomster igjen sin fargepalett. Nå nærmer ferietid i vår svenske sommerhage seg og i den sammenheng er det drivhushagen der borte jeg har i tankene når jeg kjøper inn stauder og flerårige planter. Roser er selvskrevne i drivhushagen min, men jeg liker å kjøpe dem slik at de kan få gjøre balkongen fargerik i mange uker frem til de blir med på ferielasset. 

Plantene i forgrunnen er hosta som jeg har hatt stående i potter i flere sesonger nå. De har ingen problemer med å overvintre i krukkene utendørs, og blir store og frodige i løpet av sommeren. Hosta passer jo sammen med de fleste andre planter, så hver sesong nå dukker det opp andre typer som får permanent bolig på balkongen min!

Prydgress og sommerblomster får bli værende på balkongen når jeg reiser avgårde på ferie. Stort sett er jeg jo så heldig at gode venner tilbyr seg å vanne og passe dem mens vi er borte. 
Nedenfor: Noen vil kanskje synes jeg overdriver beplantingen på balkogen "en smule".... Men jeg forsvarer meg med at det meste jo får en permanent bolig i feriehagen etter hvert.....

Etter ferien er det kanskje ikke like blomsterrikt på balkongen, men det gjør den ikke mindre frodig. Nå er det busker og prydgress som er i fokus. 


Til venstre:
Miscanthus Sinensis "Malepartus" fikk for eksempel stå bå balkongen frem til senhøsten. Siden ble det fraktet over til Sverige og plantet ved elvebredden.
Den rødbladete planten som synes til høyre i bildet nedenfor ble siden plantet i en del av eiendommen hvor jeg stort sett har planter med blodfarget bladverk. Her har jeg blandet dette med planter som får oransje blomstring. Det bedet er jeg langt fra ferdig med, så jeg er stadig på jakt etter flere planter som vil passe inn der. 

Nå begynner høsten å nærme seg med raske skritt. I balkongkassene bytter jeg sommerblomster ut med lyng og høstasters etter hvert som disse slutter å være frodige.
Lyng er jo en ypperlig plante som gir farge og fylde i potter og kar- og dessuten som oftest gjør seg veldig godt sammen med mange sesongplanter!

Nedenfor: Jeg regner med at det skyldes de står litt lunt på balkongen min, men likevel var det fint å oppleve at petunia og hortensia faktisk blomstret frodig til ut i November måned i år!

Men selv den mest robuste plante må til slutt gi tapt for "kong vinter" og da velger jeg altså å fjerne plantene, men la jorden være i potten frem til våren. Balkongen vår er overbygget, så det er ikke noen fare for at fuktighet skal frostsprenge pottene så lenge jeg har sluttet å vanne en god stund før kulden setter inn for fullt!
- Og når jeg er så heldig at en god venn kommer med rikelige mengder granbar jeg kan bruke i pottene, så skal nok hosta og andre stauder klare seg gjennom denne vinteren også! 
Ha en fortsatt riktig fin helg!