Planer til våren: Steinbedet

Noe jeg har veldig lite av i hagen vår er stein. Om jeg graver dype, store hull skal jeg likevel være glad om jeg finner så mye som en småstein. Det virker som at de som befinner seg på eiendommen en gang må ha blitt fraktet hit og brukt til grunnmurer.
Og det var nettopp restene etter en slik grunnmur som fikk meg til å planlegge et steinbed på en eiendom uten stein!

Foreløpig må en nok bruke god fantasi og mye godvilje for se noe som i det hele tatt minner om steinbed, men jeg tror jeg har en del - både fantasi og godvilje... ;-)

Ruinhaugen min- som etter hvert forhåpentlig skal komme til å ligne noe annet- ser både tørr og utemmet ut ennå. Jeg har likevel begynt å plante en del planter jeg forbinder med steinbed der, som
Arabis "Pinkie", Sempervivum Tectorum, Cerastium Tomentosum, Geranium Macrorrhizum og Lysimachia Nummularia Aurea.

Denne ruinhaugen var, frem til nylig, en uregjerlig haug med ugress. I vår ble den dekket med aviser og deretter et lag med bark og gressavklipp. Det har holdt ugresset unna denne sesongen.


På enden som vender mot elven hadde jeg plantet en rhododendron busk for noen år siden. I år plantet jeg noen Iris Pseudacorus sammen med en avlegger av en Astilboides Tabularis (Tallerkenbladplante) jeg delte opp i sommer. (bak statuen på bildet.)
Foran statuen plantet jeg en Helleborus  Atrorubens og hvitblomstrende Crinum Powellii Alba.


Til våren planlegger jeg å plante mange flere planter, men ennå vet jeg ikke helt hvilke. Jeg har prøvd lewisia, ulike typer saxifraga uten særlig hell, De har tydelig ikke klart vinteren, eller er det ekstremtørke?

I fjor kjøpte jeg løk av tritelia "Queen Fabiola" i den tro de ikke var vinterherdige. Likevel klarte jeg å glemme dem utendørs i en plastpotte. Stor var derfor overraskelsen når jeg oppdaget de alle hadde taklet vinteren fint! Nå har jeg bestilt mange flere varianter av denne høstblomstrende løkplanten. De planleger jeg å plante i nettopp steinbedet.
Sortene jeg har bestilt er:

Triteleia "Queen Fabiola"
Triteleia "4U"
Triteleia "Starlight"
Triteleia "Silver Queen"

Det skal bli spennende å se om noen av disse er vinterherdige hos meg....

Ha en fortsatt riktig fin dag!
Kommentarer

  1. Der har du gjort mye godt arbeid :-)

    SvarSlett
  2. Jeg lurer på om saxifragaene liker seg litt halvfuktig og i skygge, Mine har ikke trivdes veldig godt i steinhagen (les Eplehagen) . hageskrinneblomst (iberis et el annet), hagepute , tuedannende nellik (vet ikke helt hva slag det er), vårfloks trives derimot veldig godt i den superdrenerende jorda jeg har, Bergløk var flotte i hagen min i år. Du får nok dette til å bli like lekkert som alt annet du setter deg fore :)

    SvarSlett
  3. Min erfaring med steinbed er at ugresset tar overhånd. Det er mye vanskelige å luke pga alle steiene.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg