Drivhushagens blomster. Del 1.

I fjor var det stort sett liljer jeg konsentrerte meg om i drivhushagen. Den gang bestilte jeg og plantet ut mange ulike typer. I år er det nok roser jeg har kjøpt mest av, men innimellom disse spirer og gror det mye annet. Noe husker jeg å ha plantet. Annet igjen får jeg heller karakterisere som en "hyggelig overraskelse" når de plutselig begynner å vise sin prakt. 


Jeg bestilte fra mange ulike leverandører, men holdt meg noenlunde til samme fargeskalaer- altså for det meste lilljer i rosa, hvite og burgunder toner. Men jeg vet ikke hva det kommer av. Det er slett ikke alltid en får de liljene en forventer...
Jeg har heldigvis bed i ulike deler av hagen, så når en plante som egentlig skulle ha rosa blomster plutselig fremstår som signalgule, eller oransje, ja, så forsøker jeg noen ganger å flytte dem over i et bed hvor de passer bedre inn. Andre ganger beholder jeg dem der de er, for helt utilsiktet kan de faktisk vise seg å være en berikelse i et ellers monotont bed..!
Om du lurer på hvilke liljer jeg avbilder her?
De øverst er jeg faktisk ikke sikker på, men mener de ble innkjøpt som Lilium "Purple Prince". Den hvite er visstnok en "Annamaries Dream". De nedenfor er jeg derimot ganske sikker på heter "Burgundy Splash".


Til venstre:
Hvite liljer får jeg i grunnen aldri nok av. Her er det Lilium Inuvik jeg har plantet ved drivhuset.
De dukker trofast opp blant ugress og ruinrester, på solfylte steder og i halvskyggeplasser i skogen. Til våren kommer jeg nok til å bestille enda flere av disse, for  hva er vel mer gledelig enn planter som trives?






Jeg har også plantet mange ulike typer klematis, både i drivhushagen, i drivhuset og på eiendommen forøvrig. Desverre får jeg de fleste ikke helt til hos meg. Noen kommer riktignok tilbake år etter år, men de fleste blomstrer såvidt første sesongen før de takker for seg. Derfor er jeg alltid like glad når jeg finner noen som faktisk klarer å etablere seg. Min eiendom er jo nemlig ekstremt tørr med sandjord, lite regn og total mangel på regelmessig vanning siden jeg jo ikke bor fast i min Svenske hage.

Jeg har faktisk sluttet å merke meg navnene på de sortene jeg planter, simpelthen fordi jeg regner dem som sommerblomster jeg KANSKJE får se igjen til neste sesong...
Derfor vet jeg ikke navnet på eksemplaret til høyre, men vakker er den - og den ser faktisk ut til å trives..!

Til venstre:
Noen ganger får jeg meg noen gledelige overraskelser, som når jeg plutselig fant denne i blomst. Den plantet jeg for noen år siden, men fant den aldri igjen. Jeg trodde derfor den var død da den plutselig sto i full blomst ved mitt siste besøk i feriehagen.
Navnelappen hadde jeg kastet for lenge siden. Bladverket er helt lyst, nesten gult. Blomstene er dypt lilla, med litt rosalilla mot midtpartiet. Er det noen av dere som vet hva den heter?












Ha en fortsatt riktig fin dag! 


Kommentarer

  1. Kan heller inte få nog av vita liljor. Min blev små och lite knäppa i år, har ingen aning om varför. Men - de kommer igen år efter år. Ska kanske köpa massvis med liljor helt enkelt! :-D

    SvarSlett
  2. Hei Bettina.
    Forrige sommer opplevde at veldig mange liljer plutselig visnet ned mens de ennå var i knopp. Gleden var derfor stor når disse liljene kom tilbake og blomstret i år! :-D Liljer er nok sterkere enn vi tror mange ganger. Spesielt de asiatiske.
    Jeg vurderer å dele noen løk opp i mange små båter, plante dem i et ventebed og så plante dem ut i hagen om noen år når de har blitt så store at de begynner å blomstre. Det virker som en fin måte å formere dem på ;-)
    Ha en fortsatt fin dag.
    Stein

    SvarSlett
  3. Nydelige, de liljene du viser i alle fall, særlig 'Burgundy Splash'! Klematisen minner om min 'Mikelite', men den kan være mange.

    SvarSlett
  4. Liljer kan jeg lite om, men du har mange flotte ! Jeg mistet 3 storblomstrede klematiser i vinter. Den fjerde er en alpeklematis og den var veldig flott. Ikke så stor Wow faktor, men trofast er ikke dumt det heller. Vi har samme erfaring med storblomstrede klematis oppe i skogen. De fleste ble borte, men så kan de komme igjen etter noen år. Det er vel en liten del av rota som jobber seg mot lyset. Uansett konklusjonen er at storblomstret klematis må ha det jevnt fuktig og ikke for kaldt ¨på vintren.

    SvarSlett
  5. Ja, nå er det liljetid. Flotte sorter du viser. Klematisene var veldig seine her i år. Den siste viste seg over jorden for 14 dager siden. Den blomstrer nok ikke i år, men noen andre sorter blomstrer hos meg også.
    Jeg er stadig imponert over alt dere får gjort i sommerhagen.

    SvarSlett
  6. Så mange fine liljer du har=) Hagen din ser fantastisk ut i år også=) Håper dere får ei koselig helg. Vibeke

    SvarSlett
  7. Fin liljeoppvisning :-)

    Den blå klematisen er sannsynligvis en Multiblue. Gruppe to - dvs. at den blomstrer både på gammel ved (på våren) og på ny ved (utover sommeren) Hos meg er den fyllt på gammel ved. Skal du beskjære den, gjør du det mellom blomstringene - ca juni.

    Den andre er spennende. Jeg visste bare om én gulbladet, alpinaen Stolwijk Gold. Men dette er jo ingen alpina, snarere en viticella. Har den hatt gule blader hele sesongen?

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg